Anasayfa1
24 Ağustos 2025 ( 8 izlenme )
Reklamlar

Borçlar son 7 yılda patladı


Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişten bu yana Türkiye'de ekonomik göstergeler bozulmaya devam ediyor. Ülkede bireysel borçlar 7 yılda 8 kat artarken icra dosyaları rekor kırmaya devam ediyor.



Türkiye'de borç yükü her kesimde hızla artıyor. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişten bu yana vatandaşlar geçimlerini borçlanarak sürdürmeye çalışırken, bankalara olan bireysel borçlar trilyonları buldu, ödenmeyen kredilerde rekor seviyelere ulaşıldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle birlikte ekonomik göstergelerde hızlı bir bozulma yaşandı. Tarım, sanayi, bireyler ve emekliler bu bozulmadan ağır darbe aldı. Borçlar katlandı, icra dosyaları rekor kırdı, altın alım gücü düştü, emekliler yeniden çalışmak zorunda kaldı. Bu sistemin ekonomik sorunları çözmediği, aksine derinleştirdiği açıkça ortadadır” dedi.

Gürer, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiği günden bugüne kadar geçen süreci ekonomik verilerle değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle beraber vatandaşların refah seviyesinin düştüğünü ve borçlanarak yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını belirten Gürer, “2018 yılında bireylerin bankalara olan borç toplamı 582 milyar 728 milyon lira iken, 2025'te bu tutar 5 trilyon 92 milyar 932 milyon liraya yükseldi. Aradaki fark 4 trilyon 510 milyar 204 milyon lira oldu. Aynı şekilde, ödenmediği için takibe alınan bireysel borç tutarı da 18 milyar 705 milyon liradan 197 milyar 413 milyon liraya çıkarak 178 milyar 708 milyon lira arttı. Bu, yaklaşık 10 katlık bir artışa karşılık geliyor” dedi.

ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI PATLADI

Gürer, “2018 yılının Temmuz ayında 101 milyar 464 milyon lira olan tarım sektörünün toplam borcu, 2025 yılı itibariyle 1 trilyon 56 milyar 623 milyon liraya yükseldi. Bu, yaklaşık 955 milyar 159 milyon liralık bir artışa karşılık geliyor. Sadece bankalara takibe düşen borçlar da aynı dönemde 2 milyar 936 milyon liradan 7 milyar 653 milyon liraya çıkarak yüzde 160 artış gösterdi” bilgisini verdi.

Gürer, Temmuz 2018'de 19 milyon 234 bin 629 olan icra dairelerinde bulunan toplam dosya sayısının 5 milyon 205 bin 989 artışla 2025'te 24 milyon 440 bin 618'e çıktığını bildirerek, “OcakTemmuz 2018 döneminde gelen yeni icra dosyası sayısı 4 milyon 320 bin 859 iken, 2025’in ocakağustos döneminde bu sayı 6 milyon 380 bin 945 oldu. Bu da yüzde 47’lik bir artışa işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Nefes

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Fesli böyle yazıyordu, tamamen cahil! Reuters'tan 'Kanal İstanbul' iddiası "Türk bankaları Kanal İstanbul'u fonlamakta istekli değil" Atatürk Orman Çiftliği arazisindeki imar plan değişiklikleri iptal edildi! Menzilci Altepkin'den hadsiz yorum: Sokakta sigara içen kadın ucuzdur