Üzüm bağları ile çevrili ve doğal güzellikleri ile ön planda olan Bozcaada'ya jeotermal santral (JES) kurularak, ölüm fermanı çıkarılıyor. Yarın Çanakkale İl Özel İdaresi'nde yapılacak ihale ile adanın yarısından fazlası olan 4 bin futbol sahası büyüklüğündeki 2 bin 259 hektar alan jeotermal kaynak arama sahası ilan ediliyor.

Havayı kirletmemek için makam aracı yerine bisiklet kullanan Bozcaaada Belediye Başkanı CHP'li Yahya Göztepe, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada "JES'ler üzüm bağlarımızı kurutur, havaya salacağı hidrojen sülfür, karbon dioksit, kükürt, metan ve amonyak salınımı ile adamız yaşanmaz hale gelir. Bu gazlar insan sağlığına da zararlı, cennetimize dokunmayın. İhale iptal edilmezse yargıya gideceğiz" dedi.

GERMENCİK ÖRNEĞİ ORTADA
Bir süre önce Aydın Germencik'e yapılan jeotermal santral, incir ve zeytin ağaçlarını kurutup, toprakta da çökmelere neden oldu. Denizli, Manisa ve İzmir'deki JES'ler de verimli tarım arazilerinde tahribata yol açtı.
Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe şunları söyledi:
"Jeotermal santral burayı yaşanmaz hale getirir. Üzüm bağlarımız ve tarım arazileri yok olur. Yerel yönetim olarak bize hiçbir bilgi verilmeden ihale yapılıyor. Burada 3 bin kişi yaşıyoruz, yaz aylarında gelen misafirlerimiz ile nüfusumuz olağanüstü artıyor ve cennetten herkes yararlanıyor. Adamızı mahvetmeye kimsenin hakkı yok. Suyumuz da kısıtlı ve ekosistemi değiştiren JES'ler büyük oranda su kullanıyor. Turizm çevre, tarım, su, hava, insan sağlığı başta olmak üzere her şeyi etkileyecek olan bu girişime itiraz ediyoruz."

JES SANTRALİ NEDİR?
Yer altındaki sıcak bölgelerden yüzeye çıkan iç ısı, jeotermal enerji olarak adlandırılıyor. Jeotermal enerji ile elektrik üretiliyor. JES'ler, fosil yakıta göre çevreye daha az zarar vermesine rağmen, açılan kuyular bitkileri yok ediyor, hayvanların yaşam alanlarını da kısıtlıyor. Jeotermal kaynak suyunun çevreye verilmesi, ekosistemi bozuyor ve su kaynaklarını azaltıyor. Sıvı atıklar çevreye zararlı kimyasallar üretiyor. Bu maddeler, su, hava, çevre ve toprak kirliliğine neden oluyor.
Sözcü
Köy Enstitüleri kapatılmasaydı...80 izlenme
Erdoğan bile kabul etti o kabul etmiyor! "Ben çok hissetmiyorum açıkçası. Enflasyon diye bir şey yok halkımız abartıyor gibi geliyor bana"7 izlenme
Trabzon'da esnaflardan yol ortasında eylem! 'Size pandemi yok, bize pandemi var öyle mi?'79 izlenme
CHP'nin yoksulluğun araştırılması için verdiği önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi!79 izlenme
Anketler sıkıştırdıkça Erdoğan müjdeleri artırıyor! AKP'nin müjdelerini duyanlar soruyor "Niye seçimi beklediniz?"34 izlenme
İskilipli Atıf anmasına katılan kaymakam Alevi kurumuna atandı35 izlenme
İsrailli futbolcu Sagiv Jehezkel'in sınır dışı edilmesine karar verildi!22 izlenme
TRT'deki kadro skandalı böyle ortaya çıktı!67 izlenme
İstanbul'a gelen bir turist, bir günde 20 dolarla yedikçe yedi
"20 yıl önce ilkokul bile yoktu, şimdi lise var hem de kaloriferli" demişti: Bakan Tekin'e tepki yağdı
Taziye çadırı kurulan mahalleden kötü haber! Vaka sayısı yükseldi!
Ekrem İmamoğlu'ndan Kırşehir'de yapılacak mitinge Neşet Ertaş'lı davet!