Tüketici Hakları Derneği (THD) 16 Ekim Dünya Gıda Günü için yayımladığı açıklamada, tüketicilerin yarıdan fazlasının açlık sınırın altında yeterli ve dengeli beslenemeden hayatını sürdürmeye çalıştığını bildirdi. Çocukların okula aç gittiğini, yatağa aç girdiğini belirten THD, devlet okullarında öğrencilere sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verilmesini önerdi.
THD Başkanı Turhan Çakar'ın yaptığı açıklamada, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Türkiye'de tüketicilerin yüzde 56,1'inin yani 47 milyon 685 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığını bildirdi. Tüketicilerin evrensel haklarından olan Temel Gereksinimlerinin Karşılanması Hakkı kapsamında yeterli gıdaya erişim hakları olduğuna dikkat çeken Çakar, “Ancak, ülkemizde tüketicilerin yeterli gıdaya erişim hakkı ayaklar altına alınmıştır” dedi.
OKUL BAŞARISINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Çakar, nüfusun önemli bir bölümünün yeterli ve dengeli beslenemediğini, bu insanlarda yeterli beslenememe sonucu C vitamini eksikliğine bağlı skorbüt, A vitamini eksikliğine bağlı gece körlüğü, guatr, diş çürükleri, kemik erimesi, anemi (kansızlık) kemik yumuşaması gibi sorunların görüldüğünü bildirdi. Beslenemeyen çocuklarda da gelişim bozukluğu, raşitizm, anemi, guatr, diş çürümesi gibi hastalıklar gözlendiğini belirten Çakar, bunun okul başarısını olumsuz etkilediğini söyledi.
Tüketicilerin yeterli gıdaya erişiminin sağlanabilmesi için gıda üretimi ve fiyat politikalarında acil önlemler alınmasını, alım gücünün arttırılmasını isteyen Çakar, “Yeterli gıdaya erişemeyen açlık sınırının altında geliri olan aileler ile hiç geliri olmayan ailelerin yeterli gıdaya erişimi için devlet tarafından acilen gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.
Sözcü
Sedat Peker: "Kimse beni FETÖ ile mücadele edildiğine inandıramaz"53 izlenme
Enerji Bakanı Dönmez: "Doğalgaz faturalarında fedakârlık yapıyoruz"55 izlenme
Skandal ifadeler kullanan imam hatip müdürü kadınlara ağza alınmayacak sözler söyledi iddiası26 izlenme
Azerbaycan ile Ermenistan barış görüşmeleri nasıl gidiyor56 izlenme
Dolar/TL’de yeni zirve39 izlenme
30 milyon TL'lik rapor yazdırdılar ama önlem almadılar!66 izlenme
Cumhurbaşkanlığı’ndan örtülü harcamada rekor!99 izlenme
Akçakale’de zırhlı askeri araç sele kapıldı! 2 kayıp askerlerin naaşlarına ulaşıldı269 izlenme
'İstifa ettim, kabul edilmedi' diyen AKP'li vekil Fakıbaba'nın evi mi basıldı?
Operasyona maruz kalan Cumhuriyet gazetesi 'Tehlikenin farkında mısınız ?' demişti ! İşte o reklam filmleri...
Facianın yaşandığı madene ilişkin yeni skandal duyuldu!
Bakan Koca corona verilerini açıkladı: Hasta sayısı 399.360'a, can kaybı 11.059’a yükseldi!