CHP’den AKP hükümetinin tarım politikalarına tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, çiftçinin borç yüküne dikkat çekerek, mevcut tarım politikasının yabancı lobileri ve çiftçileri zengin etmeyi amaçladığının altını çizdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tarım sektöründe sorunların devam ettiğini, girdi maliyetlerinin artmasına karşılık ürünlerin tarlada zararına satıldığını anlatan Sarıbal, "Bu sezon bitecek, önümüzde kış ayları var. Eğer önlem alınmazsa kapanmamak üzere daha büyük tanzim satış merkezleri açılmak durumunda kalacak." dedi.
Orhan Sarıbal, tarım ürünlerinde 59 farklı kalemde sıfır gümrükle ithalat yapıldığına işaret ederek şunları söyledi:
"Tarım üreticisi batıyor. Üretmeyen ve daha çok muhtaç olan bir ülke olma yolunda gidiyoruz. Çiftçi borç yükünün altında boğuluyor. Çiftçinin borcu 118 milyara çıktı. Bunu ödeme durumları yok. Ziraat Bankasında faiz yüzde 8'den yüzde 16'ya çıktı. Tarım Kredi Kooperatifindeki faiz oranı yüzde 40'lara dayandı. Çiftçinin borcunun 5 yıl ile 10 yıl arasında mümkünse sıfır faizle yeniden yapılandırılması lazım. Borçların hemen ertelenmesini istiyoruz."
Sarıbal, ithalatın çiftçiyi kendi toprağında köleye dönüştürdüğünü, lobileri ve yabancı çiftçileri zenginleştirdiğini öne sürerek, bir an önce ithalattan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Orhan Sarıbal, fındık alım fiyatının hemen açıklanması gerektiğini, aksi takdirde üreticinin ciddi zararlar göreceğini de sözlerine ekledi.
Srebrenitsa katliamının 24. yılına değinen Sarıbal, Avrupa'nın göbeğinde soykırımın yaşandığını ve 8 binden fazla insanın katledildiğini belirtti.
“ÇİFTÇİNİN BORÇ FAİZLERİ SİLİNMELİ"
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, ise Mecliste düzenlediği basın toplantısında, ülkenin ekonomik anlamda zor günlerden geçtiğini, işsizliğin her geçen gün arttığını, iş bulanların maaşının enflasyon karşısında her gün eridiğini söyledi.
Gökçel, "Çiftçilerimizi icra baskısından kurtarmak, toprakları üzerinde üretime devam etmesini sağlamak için mutlaka borçları, faizleri silinerek yapılandırılmalı." dedi.
Memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin maaşlarına yapılan zammın enflasyon oranlarını yansıtmadığını ifade eden Gökçel, üreticilerin de girdi maliyetlerindeki artış karşısında ezildiğini savundu.
Seçim bölgesi Mersin'deki vatandaşların ve çiftçilerin bankalara 31 milyar liranın üzerinde borçlandığını, Ocak 2018'den bu yana 6 bin 379 esnafın kepenk kapattığını belirten Gökçel, Mersin'de takipteki kredilerin ise 2 milyar lirayı aştığını kaydetti.
Gökçel, aşırı borçlarından dolayı Ziraat Bankasından kredi imkanı bulamayan çiftçinin tarlasını, evini ve bütün mal varlığını ipotek ettirip özel bankalardan cari faizle borçlandığını anlatarak, "Ziraat Bankasının tarımsal kredi faiz oranı yüzde 810 bandından yüzde 16'ya çıktı. Tarım kredi kooperatifleri 1 yıl vadeli işletme kredilerinde yüzde 27,5 ve 4 yıl vadeli yatırım kredilerinde yüzde 32,5 faiz alıyor. Tarım kredi kooperatifleri çiftçiyi üretimde tutacak önlemler almak yerine açıkça özel banka gibi faiz uyguluyor." diye konuştu.
CHP'li Gökçel, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin borç miktarının 117 milyar lira olduğunu öne sürdü.
Çiftçinin bu şartlarda borcunu ödeyemeyeceğini söyleyen Gökçel, "Çiftçilerimizi icra baskısından kurtarmak, toprakları üzerinde üretime devam etmesini sağlamak için mutlaka borçları, faizleri silinerek yapılandırılmalı. Çiftçilerin talebi budur." ifadesini
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/chpdeniktidaratarimtepkisi241476h.htm
Belediye başkanlarından ‘çadırlar nerede’ isyanı43 izlenme
İmamoğlu'ndan Çankırı mesajı: "Yarın Çankırı, hukuksuzluğa karşı bir araya geliyor. Ben de ekran başında çok kıymetli vatandaşlarımızla olacağım. Kalbim, ruhum sizlerle!"12 izlenme
Bildiri soruşturmasında ikinci perde! 6 emekli amiral ile 1 emekli generalin evinde arama!51 izlenme
Alkolde ÖTV yağmuru! 3 gruba zam geldi24 izlenme
Gazeteci Güngör Arslan cinayetinde flaş gelişme: MHP'li isim gözaltında67 izlenme
SGK borcu olanlar dikkat! Maaştan kesinti dönemi başladı14 izlenme
30 Ağustos “Zafer Konvoyu” ile kutlanacak126 izlenme
Almanya’da ‘Yusuf Yerkel’ protestosu! Tepkiler dinmiyor40 izlenme
Otoban için 25 bin dönüm tarım arazisi yok edilecek!
Dicle Elektrik ekipleri, Mardin'in Nusaybin ilçesinin Girmeli Mahallesi'nde kaçak elektrik kontrolü sırasında mahalle sakinlerinin saldırısına uğradı
İmamoğlu’na taşlı saldırıyı ABD medyası böyle duyurdu: "Seçim öncesi şiddet patlaması"
Diyanet’e bağlı merkezin bütçesi yüzde 600 arttı!