Suriye'de cihatçı grupların iktidarı ele geçirmesinin ardından yeni bir dönem başladı. Gelişmelerin ardından CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerini hızlandırmak amacıyla TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun "Geçici koruma" başlıklı 91’inci maddesinin kaldırılmasını önerdi.
"GEÇİÇİ KORUMA YÖNETMELİĞİ GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR"
Tanal, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifine ilişkin yaptığı açıklamada, "Esad yönetiminin çökmesi, iç savaşın sona ermesi sonucunda, geçici koruma statüsünün uygulanmasına gerekçe oluşturan durumlar ortadan kalkmıştır. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacılar için geçici koruma statüsünün hukuki dayanağı olan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 91’inci maddesi ve bu maddeye dayalı çıkarılan ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’, artık dayanaksız kalmış, geçerliliğini yitirmiştir. Dolayısıyla ilgili maddenin yürürlükten kaldırılması, hem Türkiye’nin sosyal ve ekonomik dengelerinin korunması hem de uluslararası hukuk ilkelerine uygun bir düzenleme yapılması açısından elzemdir" ifadesini kullandı. Tanal, şunları kaydetti:
"Türkiye uzunca bir süredir Suriyeli sığınmacı kriziyle boğuşmaktadır. Her ne kadar İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nın, 28 Kasım 2024 tarihi itibariyle geçici koruma kapsamında bulunan Suriyelilerin sayısını, '2 milyon 938 bin 261' şeklindeki resmi rakamla duyursa da Türkiye’deki Suriyeli sayısının gerçekte daha yüksek rakamlı olduğu bilinmektedir. Suriyeli sığınmacı meselesi, Türkiye açısından beka meselesi haline gelmiştir. Ülkemizin milli menfaatleri doğrultusunda Suriyelilerin, kendi topraklarına dönüşü sağlanmalıdır. Tekrar hatırlatmak gerekirse, geçici koruma statüsü, uluslararası hukuka uygun olarak, savaş ve zulüm koşulları nedeniyle verilen bir haktır. Fakat bu koşulların ortadan kalkması, bu statünün devamını hukuken ve fiilen gereksiz kılar. Türkiye, Suriyelilere yönelik misafirperverliğini ve insani yardım anlayışını büyük bir özveriyle sergilemiştir. Artık uluslararası normlara uygun bir şekilde Suriyelilerin kendi topraklarına dönmelerini sağlamak, hem Türkiye’nin menfaatine olacaktır hem de Suriye’nin yeniden inşa sürecine katkı sağlayacaktır."
Tele1
Avukatı Sedat Peker'in sağlık durumunu açıkladı73 izlenme
Ünlülerin torbacısı' olduğu iddia edilen Sercan Yaşar günler sonra konuştu: "Neyi biliyorum da neyin itirafçısı olacağım?"29 izlenme
Kanal İstanbul neden istenmiyor? İBB Başkan Vekili Aslan tek tek açıkladı22 izlenme
Et ve Süt Kurumu önünde kuyrukta bekleyen 83 yaşındaki yurttaş 'Bir de oy istiyorlar. Bu hayat mı? 1 kilo et için bu kadar bekleyeceğim'45 izlenme
Menzil şeyhinin yanında bu kez de TRT'de program yapan sunucu çıktı58 izlenme
İsmail Dükel’e 1 yıl 15 gün, Müyesser Yıldız’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi!105 izlenme
THY’den yandaşlara kötü haber140 izlenme
Ümit Özdağ demir parmaklıklar arkasından seslendi: 'Beni rehin aldıran kişi' diyerek açıkladı26 izlenme