Sözcü'den İsmail Akın'ın haberine göre, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek'in talimatıyla hayata geçirilen temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları hem doğayı koruyor hem de belediye bütçesine katkı sağlıyor. Türkiye'de bir ilke imza atarak belediye hizmet binalarına kurulan çatı tipi Güneş Enerji Santralleri ile kendi enerjisini üreten ve depolayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, TSE tarafından “İklim Dostu Kuruluş” belgesini alan ilk belediye oldu.
‘Çatı Tipi Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Sistemi' ile Antalya Büyükşehir Belediyesi çatısında ve tramvay atölyesi çatısında toplamda 330 kW saat enerji üretimi ve 400 kW saat enerji depolaması gerçekleşiyor.
2 YILDA AMORTİ EDİLECEK
Avrupa Birliği'nin hibe programları kapsamında olan MatchUp Projesi altında hayata geçirilen Çatı Tipi Güneş Enerji Santralleri 4 milyon 820 bin TL'ye mal oldu.
Projenin teknik sorumlusu Hakan Yüksel Güzel, Çatı Tipi Güneş Enerji Santrallerinin tahmin edilenden daha kısa sürede kendisini amorti edeceğini belirterek, “Proje tamamlandığındaki tarife baz alınarak yapılan hesaplamalarda amortisman süresini 5 yıl gibi bir süre tasarlamıştık ama artan enerji maliyetleri bu süreyi 22.5 yıl gibi bir süreye çekiyor. Enerji maliyetlerinde yaşanan artışla bu süre her geçen gün azalıyor. Bu sayede ne kadar rantabl ve fizibl bir proje gerçekleştiği de ortaya çıkıyor” dedi.
ENERJİNİN ÜÇTE BİRİ GES'LERDEN
Belediyemiz bünyesindeki elektrikli araçlar şarj ediliyor. Bu sayede elektrikli araçların çalışması için doğalgaz ya da şebekeden elektrik kullanımına gerek kalmıyor.”
150 TON KARBON SALINIMI ENGELLENDİ
Temmuz 2021'de güneşten elektrik üretimine başlayan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ile Antalya Ulaşım A.Ş. çatısına kurulan GES'ler bugüne kadar yaklaşık 150 ton karbon salınımını engellemiş oldu. Doğa ve çevre dostu bu proje Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesine de önemli bir katkı sağlıyor.
Temmuz 2021'den bu yana Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan ulusal güncel tarife baz alınarak yapılan hesaplamalara göre GES'ler Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık 2 milyon TL kazanç sağladı.
“HEDEFLERE ADIM ADIM YAKLAŞTIK”
Antalya'yı iklim dostu kent yapma hedefiyle doğaya ve çevreye saygılı çalışmaları titizlikle yürüttüklerini söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Şehrimizin, ülkemizin ve dünyamızın geleceğini düşünerek hazırlayıp hayata geçirdiğimiz projelerimizin başarısı bizleri memnun ediyor.
Çatı Tipi Güneş Enerji Santrallerimiz ile belirlediğimiz rakamsal hedeflere adım adım ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. GES'lerin belediye bütçemize sağladığı katkının yanı sıra bizi en mutlu eden sonuç karbon salınımının azaltılmasına yönelik katkısı oldu. Düşük karbon yoğunluğu ile yüksek yaşam kalitesini hemşerilerimize sunmanın gayretiyle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye yabancı pilot cenneti! Tecrübeli pilotlar evde yabancılar uçuyor!50 izlenme
Elektrik ve doğalgaz zammı isyan ettirdi: "Soygunu sonlandırın!"38 izlenme
Almanya’da yaşayan gurbetçi kadın gerçekleri bu sözlerle bir bir anlattı: “Alnı secdeye giden hacılar çarşaflı bacılar dinleyin”46 izlenme
Rakıya zam geldi!85 izlenme
İşini isteyen KHK'lı Yıldırım 300 kez gözaltına alındı, 64 kez ceza yedi!81 izlenme
Besici vatandaş: "Eskiden bayrama bir ay kala kurbanlık kalmıyordu. Şimdi 'kredi kartı geçerli mi? Kaç taksit yapıyorsunuz' diye soruyorlar"58 izlenme
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Mafya yöntemine başvuracaksan o koltuktan ayrılacaksın147 izlenme
Kurultay davasının ertelenmesinin ardından CHP'den ilk açıklama19 izlenme
Elektriğe yapılan zam ayıplı bulundu: Yasal faiziyle geri ödeniyor!
Doğalgazda zam beklentisi! Ocak ve Şubat'ın ardından Mart'ta da zam mı var?
Erdoğan’ı ve hükümeti eleştiren belediye işçileri tazminatsız işten atılmışlardı: AYM ‘hak ihlali’ kararı verdi
Moskova'yı batıran "Neptün" Ukrayna'nın gururu oldu!