Türkiye’nin dört bir yanında çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçları nedeniyle traktörlü eylem düzenliyor. Çiftçilerin son durağı Düzce oldu. Çevre köylerden traktörleriyle korna çalarak, konvoy halinde Düzce’nin Gölormanı Köyü’ne gelen çiftçiler, burada basın açıklaması yaptı.

“KAZANCIMIZ FAİZE YETMİYOR”
Basın açıklamasını okuyan Düzceli çiftçi Alaattin Ay, şu ifadelere yer verdi:
*Bizim devletimizden ve cumhurbaşkanımızdan istediğimiz, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve diğer bankaların faizinin silinmesi ve 5 yıl yayılarak bir ödeme planı sunulması.
*Daha sonra girdi maliyetlerimizin düşürülmesi ve yaşanabilir bir hayat standartlarında bir yaşam sürmemizi sağlayacak gelir elde edebilmemizin yolunun açık duruma getirilmesini istiyoruz.
*Bugünkü şartlarda kazancımız, Tarım Kredi Kooperatifi faizine yetmiyor. Bizlerin tarım ve hayvancılık yapmamızı istiyorsanız, şartlarımızın revize edilip tarım ve hayvancılık yapılabilir hale gelmesi lazım. Biz çiftçi kardeşlerimiz ülkemizi, vatanımızı seviyor, bu ülke için üretmek istiyoruz. Bize lütfen yardımcı olsun.

“TARIM BİZLER İÇİN LÜKS SEKTÖR OLMAYA BAŞLADI”
*Bugün 80 beygir bir traktör alsak 250 bin lira ve bu da en düşüğü. Ekipmanları da çok pahalı. Tarım bizler için lüks sektör olmaya başladı. Sonuç olarak bizlerin sorunlarımızın dinlenmesini, çözüme ulaştırılmasını istiyoruz.
*Ovamızda ağaçların çoğaldığını görüyorsunuz. Bunun sebebi tarımdan kaçan çiftçilerimizdir. Çiftçi üretimde kazanamadığı için ovalarımız kavak ağaçlarıyla dolmaya başladı.
*Şu an ekilebilir arazilerimiz sıfır noktasına kadar düşecek böyle giderse. Kavak ağaçları bizim önümüzü 10 yıl kapatıyor. Özellikle tarımla ilgili yaptığınız politikalar daha sonuç alabilir şekilde olursa bizi sevindirecektir. Lütfen bizimle ilgilenin.

“TRAKTÖRÜ SATARAK BORCUMU ÖDÜYORUM”
Bir başka çiftçi ise, “Ben Tarım Kredi borcumu traktörü satarak ödemeye çalışıyorum. İndirim olacak dediler, olmadı. Tarım Kredi çiftçiye destek demektir ama destek oldukları yok. Aldığım 30 bin lira olmuş 98 bin lira. Ben traktörümü sattım ve tarım kredi borcumu ödedim. Bundan sonra nasıl tarım işleri yapacağım?” şeklinde konuştu.

“SUDAN’A DEĞİL ÇİFTÇİYE YARDIM YAPIN”
Geçtiğimiz Salı günü ise Kayseri’de eylem düzenleyen çiftçiler, şunları söylemişti:
*Bu hükümetin kendi çıkardığı bir yasa var. Bu yasaya göre Türk çiftçisine verilecek desteğin kişi başına düşen milli gelirin yüzde 1’in altında olamaz denir. Hesapladığımızda bu miktar 45, 46 milyar lira yapıyor.
*Şimdiki hükümetin çiftçiye verdiği para 2025 milyar civarında. Demek ki bizim devletten alacağımız var Türk çiftçilerinin. Bu pandemi döneminde tutuyorlar, Sudan’a 5 milyon dolar yardım yapıyorlar. Yahu insaf!
*Bu parayı domates üretenlere, fındık üretenlere, çay üretenlere, arpa buğday üreten çiftçilere yapmak zorundasınız.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/ciftcilererdoganaseslendihacizlerdurdurulsun6185659/
Tahliye olan Engin Polat'ı cezaevinin önünde bekleyen lüks araçlar gündem oldu37 izlenme
YSK, Yavaş'ın adaylığı için kararını verdi222 izlenme
AKP’li belediye dere yatağına cami yapıyor!64 izlenme
Tek bilete çıkan Milli Piyango ikramiyesi kıyameti koparttı! 'Kolombiya' iddiası gündemde!40 izlenme
Avukatı açıkladı: 'Sedat Peker görüş değiştirdi. Kızılay’a değil AHBAP’a teslim edin'52 izlenme
Sizleri bu şatafat merakı bitirecek!214 izlenme
Kılıçdaroğlu’na linç girişimi davası başladı83 izlenme
Kırşehir'deki 23 Nisan kutlamalarında skandal! Çocuklara Arapça müzikler açlıp dinletildi!43 izlenme
Seçim korkusu nelere kadir! Erdoğan'ın 2019'daki EYT sözleri gündeme geldi 'Seçimi kaybetsek de yokum'
Sağlık Bakanı Koca kritik tabloyu paylaştı: 22.898 yeni vaka tespit edilirken, 91 kişi hayatını kaybetti, 5.947 kişi sağlığına kavuştu!
Muhalefet liderlerinden tarikat liderinin kızını 6 yaşında 'evlendirmesine' tepki: "Bunun adı tecavüz"
Kilis Valisinden şehre atılan füzelere karşı muhteşem önlem ! 'Abdestsiz dışarıya çıkmıyoruz !'