Destek almadan üretmeye çalışan, ürettiğini değerinin altında satan çiftçinin borcu artıyor. Geçtiğimiz günlerde don felaketi yaşayan çiftçi, bu kez de kredi borcunu ödemekte zorlanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Mart 2024 verilerine göre, 2.2 milyon çiftçinin borcu toplam 989.3 milyara dayandı. Ancak çiftçinin borcu bir önceki yıla göre yüzde 49 artmasına karşın, icralık borcu ise yüzde 148 arttı. Çiftçinin takipteki borcu 2.3 milyardan 5.7 milyar liraya çıktı.
Çiftçilerin kayıtlı olduğu ile göre çiftçi sayısına oranlandığında en çok borçlu il İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Yalova ve Niğde oldu. Diğer yandan borcunu ödeyemeyen, takibe alınan iller ise İstanbul, Yalova, Adana, Ankara, Osmaniye ve Gaziantep oldu. Tarım yazarı Gazi Kutlu, borçlu il bazında İstanbul’un öne çıkmasının nedenini şöyle anlattı: “Bu durum, tarımsal üretim yapan büyük şirketlerin merkezlerinin İstanbul’da bulunmasından kaynaklanıyor. Aynı durum, süs bitkileri üretiminin merkezi olan Yalova için de geçerli. Yalova’da şirketler üretimi sürdürebilmek için yoğun biçimde kredi kullanmak zorunda kalıyor. Bu tablo bize şunu gösteriyor; Ne bireysel çiftçiler ne de tarım şirketleri finansal açıdan sağlıklı bir zeminde değil”

Türkiye genelinde Karadeniz Bölgesi hariç hemen her bölgede aşırı borçlanma ve icralık olma durumuna dikkat çeken Gazi Kutlu, şöyle devam etti: “Karadeniz’de bu oranların düşük olmasının temel nedeni, üreticilerin önemli bir kısmının il dışında yaşaması veya başka gelir kaynaklarına sahip olması. Ayrıca bölgedeki arazi yapısının küçük ölçekli olması nedeniyle çiftçilerin yüksek miktarda kredi kullanma imkânı da bulunmuyor.”
Ortada yapısal ve derinleşen bir kriz olduğunu kaydeden Kutlu, “Bu krizin adı, ‘çiftçinin adım adım batışı’dır. Harekete geçilmezse üretimden kopuş hızlanacak, gıda güvenliği daha da tehlikeye girecektir” dedi. Çözümün net olduğunu söyleyen Kutlu şöyle devam etti: “Borçlar acilen yapılandırılmalı. Çiftçiler, bu yıl iklim koşulları ve doğal afetlerle zaten büyük zarar gördü. Üzerine bir de kredi afeti yaşanmasına izin verilmemeli. Faiz yükü silinmeli, borçlar uzun vadeye yayılmalı ve yeni kredi erişimi kolaylaştırılmalı.”
Gazi Kutlu, “Geniş tarımsal üretim alanlarına sahip Ankara’da her bir çiftçinin bankalara olan borcu ortalama 1.4 milyon lirayı buluyor. İki yıldır narenciyenin para etmediği Adana’da ise çiftçi başına borç 1 milyon lirayı geçmiş durumda” dedi.
Nefes
Yandaş Beyaz Tv'de skandal diyalog! 'Eşinizin erken yaşlarda sarışın kadın takıntısı olmuş, eşinize düzenli bir şekilde baklava yedireceksiniz ama baklavaya İhlas suresini okuyacaksınız'81 izlenme
Çalışma bakanından yeni asgari ücret açıklaması: Rakam için ipucu verdi25 izlenme
AKP’li üst düzey yönetici açıkladı: "AKP ve MHP'nin hedef aldığı BİM yöneticisi Galip Aykaç bakan yapılacaktı"41 izlenme
Eski CIA yetkilisinden şok iddia: "Netanyahu Trump'ı Kandırdı, Kazanamayacağız!"13 izlenme
Sabah gazetesinde deprem! Birçok ismin işine son verildi!46 izlenme
Sekiz bakan gördü, tünelde ışık görünmedi28 izlenme
Londralı tefecilerin Türkiye bayramı: 3 milyar dolara 2,4 milyar dolar faiz alacaklar33 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 922 yeni vaka tespit edilirken, 3 kişi hayatını kaybetti, 1105 kişi sağlığına kavuştu!38 izlenme
Samsun'da polisler, kelepçeledikleri kadınları dakikalarca tekmelediler !
MHP'lilerin izleyemediği video! Devlet Bahçeli 'Twitter'ı kapatandan Cumhurbaşkanı olmaz'
Merdan Yanardağ'dan mektup: "Zorbalığa boyun eğmeyeceğim"
İsmail Saymaz açıkladı: MHP’li yöneticinin oğlu PKK ile göçmen kaçakçılığından tutuklandı