Almanya’da Türk çift Prof. Dr. Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin BioNTech isimli firması tarafından geliştirilen corona aşısı BNT162b2'nin kullanım kılavuzu açıklandı.
İngiltere, aşının uyarıcı bilgiler ve yan etkileri ile ilgili bilgilendirmesini ilgili hastanelerle sağlık birimlerine gönderdi. İlk kez bu denli geniş çapta uygulanacak olan mRNA aşısıyla ilgili bu uyarılar, Alman virolog Friedenmann Weber tarafından Focus Dergisi'ne değerlendirildi.
KİMLER AŞI OLMAMALI?
Bununla ilgili bir rapor hazırlayan Weber, “Aşı 16 yaş ve üstündekiler için uygundur. Üç hafta içinde iki doz halinde verilir. Üretici Pfizer/BioNTech'e göre ikinci dozdan ancak yedi gün sonra koruma sağlayabilir. Aşağıdaki insan grupları aşı olmamalılar; Şiddetli alerjisi olanlar, hamileler, emzirenler, önümüzdeki iki ay içinde çocuk sahibi olmak isteyenler” diyerek prospektüste yazılanları özetledi.
YAYGIN YAN ETKİLERİ
Aşının en yaygın yan etkilerinin baş ağrısı, yorgunluk, titreme, ateş, mide bulantısı, kas ve eklem ağrısı olduğu belirtildi. İngiltere ve ABD'nin onayladığı, Almanya'nın ise, bir hafta içinde onaylayacağı aşı, mRNA'larla hücrelere genetik bilgi verilmesi üzerine kurulu. Vücut bunu koruyucu bir protein üretmek için kullanıyor ve antikor oluşturuyor.
Şu ana kadar bu alanda onay almış tek aşı olan BioNTech'in aşısıyla ilgili Weber, “Bu prospektüste yazılanlar pek de şaşırtıcı değil. Endişe etmeye de gerek görünmüyor. 20 yıl süren araştırmalardan sonra bir mRNA aşısının onaylanması harika bir şey. Uyarılar, yeterince test yapılmadığı içindir” ifadesini kullandı.
SALGINI DURDURMA ÖZELLİĞİ YOK
Corona virüsünden koruyan aşının, aşılanan kişinin daha sonra enfeksiyon kapması ya da başkasına bulaştırması ihtimalini ortadan kaldırmadığı belirtiliyor. Aşının prospektüsünde ciddi riskler ve yan etkiler konusunda herhangi bir bilgi olmadığını belirten Weber, insanların DNA'sının değiştirebileceği yönündeki iddiaları ise abartılı ve temelsiz buluyor. Aşının 16 yaşından küçüklere uygulanmasıyla ilgili Pfizer ve BioNTech'in çalışmalarının devam ettiği açıklandı.
Eski kimliklerle oy kullanılabilecek mi? Vatandaşın merak ettiği o soruya açıklama geldi!496 izlenme
AKP, buğday ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı!102 izlenme
AKP 'kalesini' bile inandıramadı31 izlenme
GÜBRETAŞ’ın keyfine diyecek yok: 10 kişilik yönetime 32,6 milyon TL’lik menfaat34 izlenme
İstanbul’da görev yapan hemşire koronavirüsten yaşamını yitirdi211 izlenme
İş Bankası’nın nakit kâr dağıtmasına izin verilmedi489 izlenme
Profesör Ceyhan ‘ciddi artış var’ diyerek uyardı: İkinci dalga…101 izlenme
Meclis'te büyük rezalet ! 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' tişörtüyle içeri alınmadı !195 izlenme