Büyük İstanbul depremi için hazır olmayan megakentte binlerce binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Bugün yaşanan Düzce depremi de İstanbul'un depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha hatırlattı. Meydana gelen deprem sonrası dün İBB Meclisi'nde yaşanan 'kira tartışması' yeniden gündeme geldi. İBB, kentsel dönüşüm için vatandaşlara 4500 TL'lik kira yardımı yapmak isterken, AKP ve MHP'li komisyon üyeleri ise 1500 TL'lik yardımı 'uygun buldu.'
14 bin 588'inin yüksek riskli olduğunu tespit eden İBB Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü, bu grup içindeki binaların bin 525'inin hiçbir deprem kuvveti taşıma kapasitesinin bulunmadığı, 318'inin de kendi kendine çökme ihtimalinin bulunduğunu belirledi. 318 binada 3 bin 99 hane bulunduğu ve 10 bin 320 kişinin yüksek risk altında yaşadığı kaydedildi. Bu doğrultuda ilk etapta kendi kendine çökme riskinin bulunduğu 318 binada, ikinci etapta da bin 207 binanın dönüşümü için yapılacaklar belirlendi.
İstanbul genelinde hızla yükselen konut piyasası şartları göz önünde bulundurularak bağımsız birimde yaşayan ev sahiplerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın belirlediği kira bedelinin 3 katını ve toplam 18 ayı, kiracıya da bakanlığın rakamının 3 katını ve 12 ayı, evinde yaşamayan ev sahiplerine de kira bedelinin 2 katını ve toplam 18 ayı geçmemek üzere İBB bütçesinden karşılanmak üzere kira yardımı yapılması önerildi.
İBB, kentsel dönüşüm için vatandaşlara 4500 TL'lik kira yardımı yapmak isterken AKPMHP 'mevzuat' gerekçesiyle 1500 TL'lik yardımı Meclis'ten geçirdi.
AKPMHP grubunun çoğunlukta olduğu komisyon, yasaların ve mevzuatın imkan verdiği en üst miktara kadar ve en uzun süreyle kira ödemesi yapılması konusunda İBB Başkanı’na yetki verilmesini uygun buldu. Karar oy birliği ile kabul edildi. İlgili yasada üst sınırın 1500 TL olması kira yardımı konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
Sözcü'de yer alan habere göre, CHP grubunun eleştirileri üzerine AKP'li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, “Bir algı yönetimi çalışması ile karşı karşıyayız. ‘Kentsel dönüşüme ikna etmek için kira yardımını artırmaya ihtiyacım var’ diyorlar. Bunun için meclis kararına ihtiyaç yok. Konunun meclise getirilme sebebi bu algıyı yapmak. Biz ‘yasal sınırlarlar içinde en üst sınırdan en uzun süre kira yardımı yapabilirsin' dedik. ‘Yasal sınırlar içinde istediğini yap’ diyoruz yine memnun olmuyorlar. İstediklerinden daha fazlasını verdik” dedi. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da yasada kira yardımının üst sınırının 1500 TL olduğunu hatırlatarak “Muhammet beyin bu konudaki iyi niyetine teşekkür ediyoruz. İstanbul'da evinden çıkacaklar için 1500 TL'ye ev bulma görevini de Muhammet beye veriyoruz” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da 1500 TL'ye İstanbul'da çadır bile kiralanamayacağını söyledi.
Saray günde 33 milyon 600 bin lira harcayacak!43 izlenme
Rekor üstüne rekor kıran dolar ve çöken ekonominin sorumlusu kim ?1726 izlenme
TRT çalışanlarında ‘ince korku’: Hedefte olmak üzücü, tedirginiz250 izlenme
Aykut Erdoğdu CHP'li tutuklulara yönelik uygulamaları anlattı! "Organize kötülük"22 izlenme
Zehra Taşsekenlioğlu: "2.5 kilo altınım var, o kadar"53 izlenme
İşte gerçek işsiz sayısı: 17.7 milyon kişi işini kaybetti91 izlenme
Konya Ilgın'da, 1 yaşında yakalandığı kanseri bir yıllık tedaviyle yenen 2 yaşındaki Hatice Umay Fırtına için ilçe halkı stadyumda toplandı32 izlenme
Yabancı uyruklu muavinden yolcuya taciz! Sınır dışı edildi45 izlenme
Yargıdan Atatürk Orman Çiftliği kararı: 'Plan değişikliği yapılamaz'
İran'dan İslam ülkelerine İsrail çağrısı: "Derhal kapatın ve kovun"
Özel'den Erdoğan'a diploma çağrısı: "Üniversite arkadaşlarına iftar versin, görelim"
İYİ Parti Milletvekili Aykut Kaya partisinden istifa etti