Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlamış ve tepkilere neden olmuştu. Söz konusu yönetmelik maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanların madencilik faaliyetinin yapılabilmesi için zeytin ağaçlarının taşınması veya zeytin kesilmesi, madencilik faaliyeti tamamlandıktan sonra alanın rehabilite edilmesini mümkün kılıyordu.
DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Dünya yazarı Ali Ekber Yıldırım bugün kaleme aldığı yazısında, Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmeyi durdurduğunu belirterek bu kararı 'ders niteliğinde bir karar' olarak değerlendirdi.
“ASIL KAMU YARARI ZEYTİNCİLİKTE”
Çiftçi Sendikaları’nın başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesi, oybirliği ile aldığı yürütmenin durdurulması kararında bu yönetmeliğin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararlara neden olacağı ifade edildi.
Yıldırım'a göre, Enerji Bakanlığı elektrik ihtiyacını bahane ederek bu düzenlemeyi “kamu yararı” için zorunlu olduğunu savunsa da Danıştay, asıl kamu yararının zeytincilikte olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
"ZEYTİNCİLİK YASASI 9 KERE DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILDI"
Yıldırım'a göre Zeytincilik Yasası, AKP iktidara geldikten sonra tam 9 kez değiştirilmek istendi. Konuyla ilk çalışma ise 2003 yılında yapıldı. Daha sonra 17 Ocak 2006’da, 15 Temmuz 2008’de, 3 Temmuz 2009’da, 21 Nisan 2010’da, 20 Şubat 2013’te, 16 Haziran 2014’te, 17 Mayıs 2017’de ve 1 Mart 2022’de olmak üzere bugüne kadar tam 9 kez zeytin sahaları ile ilgili yasal düzenleme girişiminde bulunuldu.
Sedef Kabaş'tan yeni açıklama: 'Bedenim hapiste ama ruhum ve vicdanım özgür'43 izlenme
2 can gittikten sonra kabloyu yerin altına almak akıllarına yeni geldi!30 izlenme
PKK neden silahlarını bu mağarada bıraktı? İşte Casene Mağarası'nın tarihi17 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 76.632 yeni vaka tespit edildi, 74.936 kişi sağlığına kavuşurken, 266 kişi hayatını kaybetti!43 izlenme
Mansur Yavaş düşman çatlattı: Tek ve ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk211 izlenme
FinCen belgeleri gözler önüne serdi! Türk bankaları 538 şüpheli işleme aracılık etti!89 izlenme
Erbakan, AKP'den üç başkan daha transfer etti26 izlenme
Bursa'da Suriyeliler 400'ü aşkın fabrika kurdu!434 izlenme