Danıştay dün aldığı iki kritik kararı açıkladı. İlki öğrenci andı ile ilgili oldu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, okullarda öğrenci andının okunmasını sona erdiren MEB yönetmeliğini iptal eden Danıştay 8. Dairesi'nin kararını bozdu. Bu karar sonrası okullarda artık andımız okunmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 2013 yılında çıkardığı yönetmelikle, 1933'ten beri ilköğretim okullarında okunan öğrenci andı kaldırılmıştı. Türk EğitimSen bunun üzerine Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi de, 2018 yılında andımızı kaldıran yönetmeliği oy çokluğu ile iptal etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı, dairenin bu kararını temyiz etti. Temyiz üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi. Kurul da Andımız ile ilgili nihai kararı verdi. Buna göre Kurul, MEB'in itirazını oyçokluğuyla kabul ederek, Danıştay 8. Dairesi'nin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı. Bu karar uyarınca okullarda Andımız'ın okunması kaldıran yönetmelik uygulanmaya devam edecek. Bundan sonra andımız okunmayacak.

AYNI KURUL YASAK GETİRDİ
Daireler Kurulu'nun karara ilişkin gerekçesini henüz yazmadığı öğrenildi. Bağımsız Milletvekili İsmail Koncuk, kararla ilgili olarak SÖZCÜ'ye şunları söyledi: “Hem Türk Eğitim Sen hem de şahsım adına Andımızın okullarda okunması için dava açmıştım. Danıştay, davaya ehliyet yönünden ret kararı vermişti. İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz ettim. Kurul her Türk vatandaşı dava açabilir diye beni haklı buldu. Dolayısıyla 8. Daire de, bu olumlu yaklaşımına istinaden Andımızın yasağını kaldırdı. Şimdi ise okullarda Andımızın okullarda okutulmasına olumlu bakan aynı kurul, bu kez Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararını onaylayarak Andımıza yasak getirdi.” Bir diğer kritik kararda Danıştay 10. Dairesi'nden geldi.

Devlet madalyalarından Atatürk kabartmasını yine çıkarıldı. Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı, Liyakat Nişanı'nda bulunan Atatürk kabartması, 15 Aralık 2013 tarihinde yönetmelikte yapılan değişiklikle kaldırılmıştı. Dönemin Türk Kamu Sen Genel Başkanı ve halen Bağımsız Milletvekili İsmail Koncuk, yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay nişanlarda Atatürk kabartmasının kullanılmasını öngördü. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı karara itiraz etti temyize gitti.

YİNE BAŞA DÖNÜLDÜ
Danıştay İdari Daireleri kurumu 2019'da 10. Daire'nin kararını tek oy farkla yerinde buldu. Şimdi ise yine başa dönüldü. Mahkeme kararıyla madalyalara konulan Atatürk kabartması, yine mahkeme kararıyla kaldırılmış oldu. Gelişmeleri değerlendiren bir hukukçu, “Ne yazık ki siyasetin isteği doğrultusunda kararlar veriliyor” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/andimizokunmayacakmadalyadaatamizolmayacak6311085/
Seçim öncesi sessiz sedasız durdurulduğu ortaya çıktı: 4 milyon kişi 1 Nisan'da hayatın gerçekleri ile tanışacak38 izlenme
CHP ana muhalefetten düştü! İşte Meclis'teki sırası11 izlenme
AKP’ye oy veren emeklinin isyanı: "Gözlerimiz kör olmuş bizim. Haramı ye, yetimin hakkını ye sonra Allah, peygamber. Oy verdiğime köpek gibi pişmanım"33 izlenme
Bakan yardımcısının üç maaş aldığı ortaya çıktı!64 izlenme
Meyvenin tanesi bile cep yakıyor11 izlenme
AKP iktidarı, Hizbullahçı müdüre emekli maaşı ödüyor!51 izlenme
İmamoğlu: Borcu nedeniyle suyu kesilmiş 50 bin hane ve işyerinin suyu açılacak105 izlenme
'Erdoğan'a hakaret ettiği' iddiasıyla 13 yaşındaki çocuk yargılandı41 izlenme
CHP'li belediyeye kapılarını kapatan üniversiteye belgeli yanıt
Karadeniz kış ayında 3 gündür yanıyor! Trabzon ve Rize’de 2 yeni yangın başladı!
CHP'li Canan Kaftancıoğlu duyurdu: AKP'li Çekmeköy Belediyesi'ne yargıdan kötü haber
İBB Vakıflar’a devredilen tarihi binayı geri aldı!