Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son günlerde tedavüldeki Türkiye Cumhuriyeti'nin madeni paralarıyla ilgili gerçeklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla bir duyuru yapılmasının zaruri görüldüğü aktarıldı.

Darphane'nin, Türkiye'nin madeni para ihtiyacını arz ve talebi dengeleyecek şekilde sorunsuz ve kesintisiz olarak sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Darphane tarafından üretilen madeni paraların, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden oluştuğu bildirildi.
Açıklamada, madeni alaşımda kullanılan bakır, çinko ve nikel fiyatlarının küresel çapta yüksek bir dalgalanmaya maruz kaldığı, bu durumun dünyadaki tüm madeni paraların üretimi üzerinde olumsuz etki oluşturduğu ve piyasaların tekrar dengeye oturmasıyla madeni para üretim maliyeti ile nominal değerlerin tekrar dengelendiği kaydedildi.
Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının kesinlikle yalan ve gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, üretimi yapılan madeni paraların ne şekilde üretileceği ve nasıl üretileceği konuları 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır. Ayrıca, madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımları elde etmek için eritmeye kalkanlar, ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır."
Yeniçağ
Bir bu eksikti: Sahte diplomalı Suriyeliler!552 izlenme
Mersin'de Erdoğan'ın afişine bıyık çizdiği iddiasıyla tutuklanan çocuğun babası konuştu: "Perişan durumdayız. Lise 2 öğrencisi çocuk tutuklu"44 izlenme
Sahte diploması iptal edilen Osmanlı torunu: "Haberim yoktu"12 izlenme
8,8'lik depremde kimse ölmedi, binalar ayakta kaldı: Onların kader planında ölmek yokmuş33 izlenme
Rusya - Ukrayna savaşının maliyeti Türkiye'ye artıyor! Buğday fiyatı duyanları şaşkına çevirdi37 izlenme
'Telefonu çıkar' deyince ağzına telefon sokulan koyu AKP'li bin pişman! "Dini alet edindi bizi kandırdı. Bize öyle bir kazık koydu ki çıkmaz bir kazık. Ellerim kırılsaydı da oy vermeseydim"40 izlenme
Dönem birincisi teğmen ve 3 teğmen ifade verdi: Heyette bir tuğgeneral dört albay var38 izlenme
CHP'den sosyal medyada olay yaratan 'Esnafı Batıran Adam' videosu!136 izlenme
Erdoğan'ı İtalya'da bu manşet karşılayacak: "İmamoğlu, Erdoğan'ı hapisten de yener"
TOKİ'den kalan borçlarını peşin ödeyeceklere yüzde 25 indirim müjdesi! Ancak bir şartları var
Yol TV muhabirinin F.Koca'ya o soruyu sormasına izin vermediler! 'Cumhurbaşkanlığı’nda Irak Başbakanı için canlı müzikli ziyafet verildi. Bu tabloyla ilgili yorumunuz ne?'
Albayrak’ın istifasıyla ilgili kritik iddialar: Telefonunu kapadı, sebebi Biden mı?