Özel okulların fahiş kayıt fiyatlarının ardından devlet okullarından da “bağış” adı altında belli miktarlarda ücretler isteniyor. Devlet okulları arasındaki nitelik farkı nedeniyle bazı veliler çocuklarını adrese dayalı yapılan kayıtlar yerine kendi seçtiği okula yazdırmak istiyor. Bu okullar ise velilerden kayıt ücreti adı altında 100 bin TL’ye varan ücretler talep ediyor. Okul idarecileri ise istenen bu bağışın devletin ödeneklerindeki yetersizlik nedeniyle temizlik personeli, güvenlik, kırtasiye malzemelerinin temini için kullanıldığını belirtiyor.
Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer geçen yıl temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Okullarımızın ihtiyacını devlet karşılıyor. Kayıt yapmakla bağış arasında hiçbir ilişki yok ama isteyen velimiz, bağış yapabilir. Tüm vatandaşlarımız çocukları ek ücret ödemeden okullara kayıt yapabilecekler” demişti. Eğitimcilere göre ise bağış adı altında toplanan ücretler, devletten yeterli eğitim ödeneği alınamaması nedeniyle isteniyor.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Öğrenci Veli Derneği (VeliDer) Başkanı Ömer Yılmaz, bu sorunun her yıl gündeme geldiğini ancak önüne geçilmesi için bir adım atılmadığını ifade ederek “İstenilen kayıt ücretlerinin okulların konumu ve niteliği itibarıyla değişiyor. Bostancı bölgesi için 5060 bin liralar telaffuz ediliyor. Ataşehir’de ise okul kayıtlarının 100120 bin liralara kadar çıktığı söyleniyor. Durumu meşrulaştırmak için ‘bağış’ diyorlar ama biz biliyoruz ki bu paralar okula kayıt için. Bu durum anayasaya aykırı” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ilişkin uyguladığı politikanın çok tutarlı olmadığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bu iş çığrından çıkmış durumda. Topluma okullarda bağış adı altında kayıt parası alınmasının yasak olduğunu söylüyorlar ama bir yandan da okullara yeteri kadar bütçe verilmediği için okullara kendi imkânları doğrultusunda bütçe oluşturması gerektiğini söylüyorlar. Dolayısıyla okullar da kayıt dönemlerinde bu bütçeyi velilerden alıyor. Buradaki en büyük sorun okullara yeterli ödenek ayrılmaması. Okullar kendi bütçelerini denkleştiremeyince de velilerden aldıkları kayıt ücretleriyle açığı kapatmayı düşünüyorlar”
Tele1
İşte Atatürkçü teğmenlerin ihracının istendiği soruşturmanın tutanağı40 izlenme
Asgari ücret için geri sayım başladı: Kritik tarih 5 Haziran34 izlenme
Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı29 izlenme
Teyzemiz, Türkiye'nin ekonomisini, sağlık sistemini ve korona sürecini mükemmel özetlemiş!152 izlenme
Nisan'da 1849 şirket kapandı30 izlenme
Eğitim İş eğitimde gericiliğe karşı yürüdü: "Eğitimi tarikatlara, cemaatlere teslim edenlere geçit vermeyeceğiz!"16 izlenme
Marmara için '7.2'lik deprem kaçınılmaz' diyen uzman: "İstanbul içinden çıkılmaz bir hale gelir"16 izlenme
Emekliye hergün müjde üstüne müjde veren havuz medyası, şimdi de emekliyi tatile çıkarıyor !121 izlenme