Geçtiğimiz ayların en sıcak gündem maddelerinden biri Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S400’lerdi… AnkaraWashington hattında krize sebep S400 hava savunma sistemi ile ilgili Rus haber ajansı TASS’a konuşan kaynaklar yeni bilgiler verdi.
Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşma sonrasında Moskova’nın 2 adet S400 bataryasını Türkiye’ye verdiğini aktaran askeri diplomatik kaynaklar, 120’den fazla karadan havaya güdümlü füzenin de teslim edildiğini öne sürdü.
İsmini açıklamayan kaynak, “Türkiye, 2 adet S400 savunma sistemi bataryası aldı ve 120’den fazla güdümlü füze aldı. Bunlara ek olarak yardımcı ekipmanlar, yedek parça ve ekipmanlar verildi” derken teknoloji transferinin en ufak bir şekilde bile kontratta yer almadığını söyledi. Geçtiğimiz aylarda Kremlin, teknoloji transferinin kısmen de olsa anlaşmada yer alabileceğini duyurmuştu.
20 aylık bir garanti sürecinin de Aralık ayında Türkiye ve Rusya’nın imzaları attıktan sonra başladığını söyleyen kaynakların sözünü aktaran TASS, Rusya’nın resmi silah ve savunma sanayi birimi Rosoboronexport’tan bir açıklama gelmediğini duyurdu.
Rusya, 2017 yılının Eylül ayında Türkiye ile 2.5 milyar dolarlık bir kontrat imzalandığını açıklamış ve ilk parçalar 2019’un Temmuz ayında teslim edilmişti.
Başta ABD olmak üzere bazı ülkeler Rus yapımı hava savunma sistemi satın alınmasına tepki gösterirken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin böyle bir alım yapma hakkı olduğunu dile getirmişti.
Rus yapımı S400, Rusya’nın en gelişmiş uzun mesafeli hava savunma sistemi olarak biliniyor.
Hava araçları, balistik füzeler ve orta mesafeli füzeleri imha etme kapasitesine sahip olan S400’ler 400 kilometre uzaktaki hedefleri vurabiliyor ve 35 kilometrelik bir irtifada seyrediyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/sondakikadiplomatikkaynaklar120fuzeturkiyeyeteslimedildi5579488/
2.8 milyar uçtu! Ar-Ge fonu da kayıp85 izlenme
Gençlerin yüzde 22,3'ü ne okulda, ne işte30 izlenme
'Çocuk İstismarları Araştırılsın' diye komisyon kurulması önerisi AKP oylarıyla reddedileli 2 yıl oldu !573 izlenme
Trump'a suikast girişimi!18 izlenme
Asıl hedef İmamoğlu mu?18 izlenme
Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 1 asker şehit oldu24 izlenme
Bakanlık İzmir depremzedelerine dağıtılan desteği geri istedi iddiası!36 izlenme
AKP'li eski vekile 3. maaş bağlandı!62 izlenme
Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney'den AKP’ye müthiş 'tuzak'
Eski ‘yandaş dostlar’ birbirine girdi: Ağlak sakallı, meczup…
'Sinan Ateş cinayeti beklenenden fazla sarsıntı yarattı, Ülkücü İrade' platformu, Cumhur İttifakı'nı bitirmek için neler yapılacağını tekrar masaya yatırdı'
Sedat Peker'le bizzat görüşen Turhan Çömez anlattı! 'Başına bir şey gelirse, elindeki belgelerin kamuoyuna yansıyacağını, belgelerin iki ülkede olduğunu söyledi'