Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü, Burgazada’da doğal sit alanı olan Madam Martha Koyu’nu kiraya vermek üzere 8 Mayıs 2024 günü̈ ihale düzenledi. Adalar Belediyesi, daha önce ihalenin iptali için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurmuş̧ ardından da ihalenin iptali için dava açmıştı. Hukuki süreç devam ederken ihale gerçekleştirilmişti.
Adalar Belediyesi'nin, Madam Marta Koyu’nun ihale ile kiralanmasına ilişkin idari işlemin iptali talebiyle açtığı davada, İstanbul 10. İdare Mahkemesi davayı reddetti. Belediye tarafından bu kararın da temyiz edilmesi üzerine Danıştay 13. Dairesi, temyiz istemini kabul ederek, İdare Mahkemesinin ret kararını bozdu, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

Danıştay 13. Dairesi'nin gerekçesi şöyle:
"İhale dokümanında uyuşmazlığa konu taşınmazın kullanım amacı 'arsa' olarak belirtilmiş ise de söz konusu durumun taşınmazın niteliğini ifade ettiği, taşınmazın kullanım amacının belirsiz olduğu, taşınmazın 'özel şartlı' ihale edildiği belirtildiği halde özel şarta ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığı, özel şartın ne/neler olduğunun anlaşılamadığı, kira süresinin açıkça belirtilmediği, taşınmazın ne kadar süreyle kiralanacağının belirli olmadığı, ihale dokümanındaki kira süresine ilişkin kuralların farklı değerlendirmelere açık olduğu, bu hususların ihaleye katılımı etkileyeceği belirlenmiştir.

Ayrıca uyuşmazlığa konu taşınmazın tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olduğu, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli olan sit alanlarından olduğu da dikkate alındığında, söz konusu belirsizliklerin daha büyük problemlere yol açacağı anlaşıldığından, ihalede açıklık, rekabetin sağlanması ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ilkelerinin sağlanmadığı sonucuna varılmıştır. Bu itibarla, 8 Mayıs 2024 tarihli ihalede hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır."

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Madam Martha Koyu'na ilişkin için açtıkları davada çıkan son kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Akpolat, "Adalar Belediyemiz tarafından Madam Marta Koyu’nun ihale ile kiralanmasına ilişkin idari işlemin iptali talebiyle açılan davada İstanbul 10. İdare Mahkemesi davanın reddine karar vermişti, bu kararı temyiz etmiştik. Danıştay Onüçüncü daire kararı ihale iptal edilmiştir. Madam Marta Koyu korunacak, doğal kalacak" paylaşımını yaptı.
Gerçek Gündem
Enflasyon keskin ve hızlı bir azalma göstermiyor açıklaması46 izlenme
Skandal sözlerin ardından istifa etti!354 izlenme
İmamoğlu’nun hediye ettiği otobüs ilçeyi karıştırdı!121 izlenme
Kaplan operasyonunda yeni gelişme: Ayhan Bora Kaplan'ın eşi de gözaltında!117 izlenme
Şeriat yanlısı Köklü Değişim grubunun lideri Yılmaz Çelik, hilafet çağrısı yaptıkları görüntüleri paylaştı: "Geliyor gelmekte olan!Hiç bir güç hiç bir kuvvet bu gelişi durduramayacaktır! Hilafet"78 izlenme
Putin’den ruble resti! Kararname imzalandı63 izlenme
‘İş yok’ diyenler için ‘nankör’ diyen Erdoğan’a vatandaşlardan cevap! 'İnsanlar nankör değil, iş olsa herkes çalışır, niye çalışmasın? Öyle şey olur mu? Herkes çalışmak ister'118 izlenme
ANAP MYK üyesi Uğur Güzel, Anıtkabir'de İsmet İnönü'ye hakaretler ettiği bir video çekti: "Ömrümü bu adamın yaptıklarını yer yüzünden silmeye adadım. Ensesinde olacağız"68 izlenme
172 gün süren mücadeleyi kazanan Polonez işçilerinden halaylı kutlama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kritik tabloyu paylaştı: 23.731 yeni vaka tespit edildi, 117 kişi hayatını kaybetti, 7.365 kişi sağlığına kavuştu!
Rezalet! Türk bayrağını yeni Suriye bayrağına yama olarak ekleyip göndere çektiler!
Abdüllatif Şener'den dolar önerisi "4’ün bile altına düşer"