İYİ Partili vekil Tubal Vural Çokal'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması için verdiği doğal gaz fiyatlarındaki artışlara yönelik soru önergesine Bakan Dönmez cevap verdi. Dönmez, fiyatları kur değişimleri ve piyasanın etkilediğini söyledi.
İYİ PARTİLİ VEKİL, FİYAT ARTIŞININ NEDENİNİ SORDU
İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, verdiği soru önergesinde "1 Ağustos 2018'de doğal gaza konutlarda, küçük ve orta ölçekli işletmelerde yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 zam yapıldı. 1 Eylül 2018'de doğal gaz fiyatına yüzde 9 oranında zam yapıldı. 1 Ekim 2018'de doğal gaza bugünden geçerli olmak üzere 'konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18,5 zam yapıldı. 1 Ağustos 2019'da da konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 14,97, sanayi bölgeleri için ise yüzde 1,73 oranında zam yapıldı. 31 Ağustos 2019'da doğal gaz fiyatına yüzde 14,90 zam yapıldı" ifadelerini kullanarak Dönmez'den fiyat artışlarının nedenini yanıtlamasını istedi.
BAKAN DÖNMEZ: MALİYETİ ETKİLİYOR
Soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, doğal gazın toptan satış fiyatının, güncel alım fiyatlarının, uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarına endeksli formüller kullanılarak hesaplandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Fiyatlar, bu formüller kullanılarak geçmiş 69 aylık ham petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalamasına göre hesaplanmakta olup, kurdaki değişimler, piyasa koşulları, piyasa fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tarife ile ilgili kararları ile alım ve işletme giderleri gibi maliyet unsurlarında yaşanan gelişmelere bağlı olarak değişiklik göstermekte. 1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğal gaz toptan satış fiyatlarında yüzde 8,82 oranında, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla abone statüsündeki tüketicilere yönelik doğal gaz toptan satış fiyatlarında yüzde 10 oranında ve 1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğal gaz toptan satış fiyatlarında yüzde 3,03 oranında indirim yapılmıştır. Bir dağıtım şirketinin gerçekleşen teknik ve teknik olmayan kayıp oranı hedeflenenden yüksek ise söz konusu riske ilgili şirket katlanmaktadır. Bu nedenle şirketlerin sistem üzerinde kayıpları azaltmaya yönelik eğilimleri arttırılmaktadır."
Benzinde büyük zam beklentisi!44 izlenme
Olcay Kılavuz Sinan Ateş cinayeti hakkında ilk kez konuştu: 'Zerre dahlim olsa kafama sıkarım'50 izlenme
Eylemler ve ilişkiler gizlendi mi? Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni iddia: "Dosya temizlenmiş"122 izlenme
Vatandaşlar Nebati’nin "Koyun eti ucuz ama kokuyor diye yemiyorlar" sözlerine isyan etti! 'Biz bulamıyoruz ki. Bulsak, koksa da yiyeceğiz kokmasa da'44 izlenme
Mansur Yavaş: "Ekrem İmamoğlu'yla iki gündür konuşuyoruz, sonuna kadar birlikteyiz"17 izlenme
10 orman işçisi şehit düşmüştü: Türkiye'nin yüreğini yakan orman yangını kontrol altına alındı11 izlenme
Putin'den dünya gıda sevkiyatına dair açıklama28 izlenme
Pazar burnundan soluyor: "Kefen bile alamayız, soğan ekmek yiyeceğim"16 izlenme