İran'ın doğalgazı kesmesinin ardından elektrik arzında da sorunların baş göstermesiyle birçok organize sanayi bölgesinde üretim durdu. Sanayicide şok etkisi yaratan bu kesintilerin geçici olup olmadığı da tartışma konusu olurken uzmanlar enerjide krizin göz göre göre geldiğini belirtti.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın yayınladığı, Enerji Politikaları ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Leyla Karakaya imzalı değerlendirme notunda, Türkiye'nin doğalgaz altyapısının yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Tek bir kompresör istasyonun yapımının on yıl sürebildiğini ifade eden Karakaya, bunun bu kadar uzun sürmesinin teknik olamayacağını, burada bir vizyon sorunu olduğunu belirtti. Uluslararası depolama sistemleri toplam tüketimin %20'sini depolayabilirken Türkiye'deki 2 tesisin toplam kapasitesinin, tüketimin %5'inin biraz üzerinde olduğu bilgisini veren Karakaya, “Üstelik biz 20212022 kışına depolarımız tam dolu halde bile girmedik. Fiyatlar yüksek seyrettiğinden, depoları doldurmakta tereddüt edildi. Bir kumar oynandı, yine kaybedildi” dedi.

Türkiye'nin enerji krizine karşı bir acil eylem planı olmadığını belirten, Leyla Karakaya, “Enerji yönetimine acil eylem planınız yok denince bozuluyorlar, ama kusura bakmasınlar; bu uygulanan (kısıtlama), bir acil eylem planı değildir. Bu, hesapsız bir biçimde bir ülkeyi rüzgârın önüne katıp sürüklemektir. Enerji yönetimi, bu derece hesapsızlığı, tedbirsizliği, düşüncesizliği kaldırmaz” ifadelerini kullandı.
■ “Bunlar daha iyi günlerimiz” diyen Leyla Karakaya, “Kısa vadede bir enerjiye erişim ve enerji maliyetini karşılayabilme sorunumuz var. Çifte kriz yaşıyoruz: Arz güvenliği ve fiyat. Uzun vadede ise enerjinin sürdürülebilirliği sorunumuz var” değerlendirmesinde bulundu.
Sözcü
Tarkan sessizliğini bozdu! Sezen Aksu’ya tam destek65 izlenme
Tarkan'dan çok sert deprem tepkisi: "Milletimiz bunu haketmiyor"47 izlenme
Dünya ekonomik krizin eşiğinde! Hürmüz Boğazı neden önemli, en çok hangi ülke etkilenir?16 izlenme
Özgür Özel'den dikkat çeken Mansur Yavaş soruşturması yorumu11 izlenme
Erdoğan’dan Akşener’e hapis tehdidi!102 izlenme
Zonguldak'ta AKP'li belediyeden AKP'li vekile kira kıyağı!73 izlenme
'Biz Bize Yeteriz Türkiyem bağış kampanyasında toplanan paraya ne oldu?'54 izlenme
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin eski borcu nedeniyle Zeydan Karalar'ın makam odası haczedildi!75 izlenme
Bayrama zamlı girdik!
İmamoğlu: Amaç nedir inanın anlayamıyorum
Ekonominin hali! Osmaniye'de 5 liraya bıçak bileyen engelli vatandaş: "Fiyatları yüksek buluyorlar ama fiyat yüksek değil aslında. Hayat şartları öyle"
BOTAŞ Eski Müdürü'nden doğal gaz açıklaması: "Yüzde 30'u bulacak"