Orta Doğu’da namluların enerji tesislerine dönmesiyle küresel ekonomi "kırmızı alarm" verdi! İran’ın dün akşam saat 17:59 sularında Bahreyn’deki stratejik petrol altyapısını balistik füzelerle hedef alması, piyasalarda şok etkisi yarattı.

Daily Mail ve ekonomi kanalları, saldırının ardından arz güvenliğinin tehlikeye girdiğini ve 1970'li yıllardaki büyük enerji krizinden bu yana en riskli döneme girildiğini duyurdu!

Bölgedeki çatışmaların altıncı gününde, savaşın faturası doğrudan tüketicinin cebine yansımaya başladı. Bahreyn’deki rafineri yangını kontrol altına alınmaya çalışılırken, asıl yangın borsalarda çıktı.

Saldırı haberinin doğrulanmasıyla birlikte Brent petrol fiyatları dikey bir tırmanışa geçti. İşte masadaki gerçek veriler:
90 Dolar sınırı: Saldırı öncesi 8284 dolar bandında seyreden Brent petrol, patlamanın ardından yüzde 5’in üzerinde bir değer kazancıyla 89,60 dolar seviyelerini test etti.
100 Dolar beklentisi: Piyasa analistleri, Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin sürmesi durumunda fiyatların bir gecede 100110 dolar bandına fırlayabileceği konusunda "kara senaryoları" masaya yatırdı.

Bahreyn, Körfez'deki en büyük üreticilerden biri olmasa da, saldırıya uğrayan tesislerin lojistik konumu ve ABD 5. Filosu’na yakınlığı sembolik bir "güvenlik zafiyeti" yarattı. Uzmanlara göre; bu saldırı sadece bir rafineriyi değil, bölgedeki enerji egemenliğini hedef alıyor.
Eğer güvenli geçiş garanti edilemezse, küresel sevkiyatta yaşanacak tıkanıklık tarihin en büyük fiyat şokunu tetikleyebilir.

Uluslararası piyasalardaki bu hareketlilik, iç piyasada akaryakıt fiyatları üzerinde dev bir baskı oluşturuyor. Dolar kurundaki hareketlilikle birleştiğinde, Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarına hafta başı itibarıyla okkalı bir zam gelmesi artık kaçınılmaz görünüyor. 1974 krizindeki kuyruklar yaşanmasa da, 2026'nın bu Mart ayı "enerji enflasyonu" olarak tarihe geçecek.
Sözcü
Akkuyu NGS'de maaşlarını alamayan işçiler yetkililerin araçlarını taşladı51 izlenme
Türkiye’nin önde gelen gıda holdingi de, borç yapılandırması istedi239 izlenme
Tunceli'deki sır perdesi: İnsan boyunda çukur neden kazıldı?41 izlenme
Zeytinyağı fiyatı 4 yılda 7 kattan fazla arttı55 izlenme
Sahilde korkutan görüntü! Maske yok, mesafe yok!103 izlenme
İBB'ye yönelik ikinci dalga operasyonda tutuklanan Ramazan Gülten: "Savcı büyük bir aldatmacaya kurban gitmiş"34 izlenme
İktidar kolları sıvadı: İstanbul'un rantı Ankara'dan idare edilecek!89 izlenme
Trabzon’da vatandaşlar isyan etti: "Gürcü'nün parası Türk Lirası'nın yedi katı. Böyle ekonomik bataklık olur mu?"46 izlenme
Dünya basını yerel seçimi böyle gördü: Erdoğan iktidarı için bir darbe
CHP'li belediye, kendi ürettiği 8 ton ayçiçek yağını vatandaşlara dağıtıyor!
Bomba iddia! 'Hükümet dolar kurunu kasıtlı olarak yükseltiyor'
Doları o gece Merkez mi düşürdü? Rezervde dikkat çeken düşüş!