Son yıllarda enflasyonun fahiş artışıyla beraber ekonomik krizin giderek katlandığı Türkiye'deki durumun altını çizen bir veri de Almanya'nın önde gelen bankası Deutsche Bank'tan geldi, Banka, dünya genelinde 69 kentteki çeşitli mal ve hizmet fiyatlarını karşılaştıran bir rapor yayımlarken, İstanbul'un da dahil olduğu araştırmada birçok kalemde dünyanın en pahalı ve en ucuz kentleri paylaşıldı.
Rapora göre; kent merkezinde üç odalı bir apartman dairesinin ortalama kirasının en pahalı olduğu yer, 8 bin 388 dolarla New York olurken, en ucuzu 412 dolarla Kahire oldu. İstanbul 1764 dolarlık ortalama kirayla listede 53. sırada yer aldı ancak son beş yılda dolar bazlı yüzde 193,1'lik fiyat artışıyla bu alanda ilk sıraya yerleşti. Son beş yılda dolar bazlı kira artışında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, yüzde 151,7'lik oranla ikinci sıraya yerleşti.
Raporda apartman dairesi fiyatları da karşılaştırıldı. Hong Kong, kent merkezinde ortalama 25 bin 946 dolarlık metrekare fiyatıyla ilk sırada yer alırken, Mısır'ın başkenti Kahire 825 dolarla son sırada yer aldı. İstanbul, 3 bin 36 dolarla 57. sırada yer alırken, son beş yılda dolar bazlı yüzde 103,5'lik fiyat artışıyla Riyad ve Dubai'nin ardından üçüncü sıraya yerleşti.

Türkiye'nin fiyat konusunda ilk sırada yer aldığı bir kalem de iPhone 16 Pro (128GB) oldu. Türkiye'de söz konusu iPhone modelinin fiyatı 2 bin 182 dolar iken, bu rakam ABD'deki 1079 dolarlık fiyatın yaklaşık iki katı seviyede yer aldı. Dünyada en ucuz iPhone ise, 1063 dolarla Güney Kore'de satılıyor.
69 kent arasında bir adet Volkswagen Golf 1.4 90 KW trendline (veya eş değer bir otomobil) fiyatının en yüksek olduğu yer, 140 bin 534 dolarla Singapur oldu. Bu alanda İstanbul, 45 bin 737 dolarla dördüncü sırada yer aldı.
Ortalama aylık ücrette ise İsviçre'nin Cenevre kenti 7 bin 984 dolarla ilk sırada yer alırken, İstanbul 934 dolarla 57. sıraya yerleşti. Bu kalemde son sırada da 165 dolarla Kahire yer aldı.
Gerçek Gündem
İtirafçı Ertan Yıldız CHP'den istifa etti!21 izlenme
AKP'li belediyeden AKP'li Meclis üyesine dev ihale: Billboard ve afiş için 100 milyon gitti22 izlenme
İBB Başkanı İmamoğlu, corona virüsü için alınan önlemleri açıkladı135 izlenme
Eski MASAK Başkan Yardımcısı 'fenomen dosyasını' anlattı: "3 iddia var..."42 izlenme
Bahçeli için 'Bir süre önce vefat etti' paylaşımı yaptı: Partiden el çektirilen başkan gözaltına alınıp serbest bırakıldı23 izlenme
AKP'li Göksu: Biz suyu getirmeseydik İmamoğlu indirim yapabilir miydi?113 izlenme
İşte AKP'nin Türkiye Yüzyılı: Vatandaşa reva görülen içinde ne kaşar ne de sucuk olan 'sade tost'33 izlenme
Metin Lokumcu davasında gerekçeli karar açıklandı: Kararda kalp hastalığından öldü denildi33 izlenme
AKP Şanlıurfa Birecik ilçe başkanının kızı, YGS'ye 9 dk geç kalmasına rağmen sınava alınmış !
8 yıldır aranan suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
Atakan Sönmez'in tanık diye gösterdiği isim de onu suçladı
Rıza Akpolat etkin pişmanlık iddialarına ateş püskürdü, suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı: "Tetikçi algıcılar!"