Atina'nın işgal girişimi Yunan Savunma Bakanı Yardımcısı Alkiviadis Stefanis'in Kalolimnoz Adası ve Plati Kayalığı'nı 14 Mart'ta ziyaretiyle ortaya çıktı. Yunan Savunma Bakanlığı ziyareti internet sitesinden yayınladı.
Kelemez (KalimnosKilimli) Adası ile Keçi Adası arasında bulunan Plati Kayalığı 2 kilometre uzunluğunda, 0,5 Km. eninde.

Yunan bakan Plati'yi 14 Mart'ta ziyaret etti. Kayalığa küçük bir kilise yapılıp Yunan bayrağı çekildi.
1923 Lozan Antlaşması ile İtalya'ya verilmeyen ve 1947 Paris Antlaşması ile egemenliği Yunanistan'a devredilmeyen Plati Kayalığı, 12 Adalara bağlı ya da bitişik adacık statüsünde bulunmuyor.
MÜDAHALE SİNYALİ
Kardak krizinden 3 yıl sonra Mayıs 1999'da Plati Kayalığı'nı iskana açmaya çalışan Yunanistan'a, Ecevit Hükümeti tarafından sert tepki verilmişti. Bülent Ecevit Atina'nın girişimini “kabul edilemez” olarak nitelemişti.

ECEVİT UYARMIŞTI
Kardak Krizinden 3 yıl sonra, Mayıs 1999'da Plati Kayalığı'nı bir Yunan balıkçıya kiralayarak iskana açmaya çalışan Yunanistan'a, Ecevit Hükümeti tarafından sert tepki verilmiş ve Atina’nın Ankara’daki Büyükelçilik Müsteşarı Michael Christides Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak uyarılmıştı.
Ecevit, Atina'nın girişimini “kabul edilemez” olarak nitelemiş, Dışişleri Bakanı İsmail Cem de “Plati Kayalığı üzerindeki haklarımızı kaybetmemiz mümkün değil” diyerek sert tepki vermişti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da, “Yunanistan bu girişimi sürdürürse bundan 34 yıl önce ne olduysa yine aynısı olur. Türkiye gerekeni yapar” diyerek Kardak krizinde olduğu gibi Türkiye'nin müdahale edeceğini vurgulamıştı.
Ecevit Hükümeti'nin sert tepkisi üzerine 1999 yılında geri adım atan Yunanistan'ın, Plati Kayalığı'na 2006 yılında konut ve kilise inşa ederek kayalığı iskana açtığı uydu fotoğraflarında görüldü.
Yunan Savunma Bakanı Yardımcısı Alkiviadis Stefanis'in, 14 Mart 2020'de ziyaret ettiği Muğla Plati Kayalığı'ndaki kilisede Yunan bayrağının dalgalandığı ve kayalığın Yunanistan tarafından işgal edildiği açıkça görüldü..
PLATİ KAYALIĞI'NIN ÖNEMİ
Ümit Yalım, 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi Madde. 121'e göre, insanların oturmasına elverişli olan veya kendilerine özgü ekonomik yaşamı bulunan kayalıkların kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerinin bulunduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:
* Anılan sözleşmeye göre Plati Kayalığı'nın karasuları ile birlikte kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesi de vardır.
* Kayalığın işgal edilmesiyle Türkiye bölgedeki egemenlik haklarını ve petrol, doğalgaz, balık ürünleri üzerindeki haklarını kaybetmiştir.”
Bakan Çavuşoğlu'ndan 4'lü Toplantı35 izlenme
İstanbul AK Parti İstanbul İl Başkanı, 'Asrın Mitingi' için ulaşım rehberi hazırladı38 izlenme
Melih Gökçek’in ‘jelibon rezervi bulundu’ sözlerine vatandaşlardan ilginç yorumlar geldi! ‘Avrupa'yı dize getirmemiz lazım’106 izlenme
İmamoğlu-Yıldırım canlı yayınının alt yapısı 'yandaşa' emanet!278 izlenme
Cem Küçük itiraf etti: Murat Çalık ve Ayşe Barım çağrısının nedeni ortaya çıktı25 izlenme
Milyonlarca emekli asgari ücretin altında kaldı36 izlenme
Rantın sihirli sözcüğü: Hazırlattırılır17 izlenme
Babası tarafından şiddete maruz bırakılan bebek hakkında hastaneden yeni açıklama109 izlenme
Dünyayla hiçbir bağlantısı olmayan kabileyi görmeye gittiler, karşılaştıkları manzara karşısında çığlık atarak kaçtılar.
Saray'da çifte göreve atanan Mehmet Uçum hakkında skandal iddia! Görevini kötüye mi kullanıyor?
Cumhurbaşkanlığı'nın Maybach'leri Meclis gündeminde
AKİT'ten kovulan yazardan olay sözler! 'Bülent Arınç O Kadını Hamile Bıraktı'