Türkiye İstatistik Kurumu tarafından eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ev ve işyerlerine gelecek zam oranı belli oldu.
TÜİK'e göre TÜFE'deki değişim 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,47 olarak gerçekleşti.
Buna göre kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti. Böylece temmuzda kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 63,47 oldu.
Konut kiralarına yapılacak zam oranı, zam yapılacak aydan bir önceki ayın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı üzerinden belirleniyor. Kiraya zam yapmak isteyen ev sahipleri, bu oranı baz alarak artış yapabilir, ancak bu oranın üstüne çıkamaz. Örneğin, zam Ekim ayında yapılacaksa, TÜİK’in Eylül ayına ait 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı dikkate alınır. Bu orana eşit ya da daha düşük bir zam oranı belirlemek ev sahibinin yasal hakkıdır.
İşyerleri için kira zamları ise kira sözleşmesinde belirlenen orana bağlıdır. Eğer sözleşmede TÜİK verilerine dayalı bir artış yapılacağı belirtilmişse, yine kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ay açıklanan TÜİK verilerine bakılır. Örneğin, zam Ekim ayında yapılacaksa, Eylül ayında TÜİK tarafından açıklanan ilgili endeksin değişim oranı dikkate alınır. Mal sahibi, bu oranı geçmemek şartıyla kiraya zam yapabilir.
Sözcü
İstanbul'un göz kamaştıran AVM'si yabancı bankaya satıldı! Ortaklardan biri TFF Başkanı Büyükekşi’ydi37 izlenme
Wagner'in saldırdığı Rus ordusunun helikopteri füzelerden böyle kurtuldu!77 izlenme
Çocukları sıraya sokup tarikat liderinin elini öptürdüler30 izlenme
Gece yarısından önce akaryakıt almayanı üzecek haber! Benzine zam geliyor16 izlenme
Karantinada olması gereken AKP’li başkan etkinlik etkinlik geziyor!143 izlenme
Sedat Peker'den Türkiye'yi sarsan ölümlerle ilgili dikkat çeken paylaşım!102 izlenme
'Menzilci' olduğu iddia edilen başhekim yardımcısının Medeni Kanun hazımsızlığı!76 izlenme
1.9 milyon TL sır oldu!58 izlenme
İktidara yakın şirketten şaşırtan anket: AKP ile MHP'nin ne kadar oy kaybettiğini açıkladı
The Guardian, Netanyahu çizimi nedeniyle 40 yıllık karikatüristini kovdu
Kriz çıkaran Barzani ziyareti için üç bakana üç ayrı soru önergesi
Nereden nereye... Türkiye ekonomisinde 2010’lu yıllar: Görkemli yükselişten hızlı inişe!