Hazine ve Maliye Bakanlığı, Nisan ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini dün akşam açıkladı.
Buna göre, geçen ay Hazinenin nakit gelirleri 1 trilyon 26 milyar 25 milyon lira, nakit giderleri 1 trilyon 209 milyar 520 milyon lira oldu.
Faiz dışı giderler 952 milyar 406 milyon lira, faiz ödemeleri ise 257 milyar 114 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 73 milyar 619 milyon lira fazla verdi.
Nisan ayında nakit dengesinde 183 milyar 495 milyon lira açık oluştu. Böylece, dört aylık nakit açığı, 1 trilyon 85 milyar 101 milyon TL'ye ulaştı.
Kur farklarından kaynaklanan artış 15 milyar 916 milyon lira olarak gerçekleşirken, kasa/banka net hesabında ise 90 milyar 979 milyon lira artış görüldü.
İmamoğlu operasyonu sonrası kur ve faiz artışlarının etkisi, Hazine'nin nakit verilerine yansıdı.
Nisan ayında Hazine'nin faiz ödemeleri, 257,1 milyar TL ile tüm zamanların zirvesini gördü. Geçen sene Nisan'da bu rakam 105,2 milyar TL idi. Faiz ödemeleri bir yılda yüzde 144,4 oranında artış kaydetmiş oldu.
Böylece, faiz ödemelerinin gelirlere oranı Nisan'da yüzde 25,1'e ulaştı. Bu oran geçen sene Nisan'da yüzde 12 olmuştu.
Dört aylık faiz gideri 684,5 milyar TL olurken, bu dönemde faiz giderinin gelirlere oranı yüzde 20 oldu.
Hazine'nin net borçlanması, Nisan'da 258,1 milyar TL ile rekor kırarken, dört aylık net borçlanma 760,3 milyar TL'ye ulaştı.
Nefes
Afganların Türkiye'ye girişini paylaşan Ümit Özdağ: “Tek çözüm Ottawa Anlaşması’ndan çekilmek ve sınırlarımıza mayın döşemek"46 izlenme
Dövize kaçışa faiz de çare olmadı34 izlenme
Yöneticiler isyan etti! Metin Feyzioğlu’na istifa çağrısı106 izlenme
Meclis'te Bekir Bozdağ'ı şoke eden sözler! 'Sizin yeriniz bakan sandalyesi değil sanık sandalyesidir'46 izlenme
Zeyrek’in ölümüyle ilgili rapor: Bağlantılar hatalı, devre kesici çalışmıyor, conta hasarlı27 izlenme
Madencilerin parasına çöken patron kendisini 'AKP milletvekiliyim' diye tanıtmış9 izlenme
"Diğer müşteriler sizden rahatsız oluyor" dediler, sağlık emekçilerini otelden kovdular95 izlenme
Korkutan iddia: İsrail-Hamas savaşında Suriye cephesi açılıyor43 izlenme
Sinan Ateş cinayetinin gerekçeli kararındaki şifreler neler? Ayşe Ateş anlattı: "Kaçınılmaz sona doğru yaklaşıyorlar"
Gözaltındaki gencin annesi Çağlayan'da feryat etti: "Sıra sana gelmedi mi yavrum? Perşembe geçti. Cuma geçti. Neredesin oğlum"
Otoyol kaçak geçiş cezasından kaçış kalmadı: Vatandaş ölse bile ceza mirasçıdan tahsil edilecek!
Petrol fiyatları yeniden 100 dolara dayandı: İran 2 günde 5 ülkeyi böyle vurdu