Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, daha önce temsil, ağırlama gibi hizmetlerini bile vatandaşın faturasına yükleyen elektrik dağıtım şirketlerinin denetimini özel denetim şirketlerine devretmek için yönetmelik yayımladı. Sözcü'de yer alan habere göre, maaşı zaten ödenen bakanlık personeli boş dururken denetim şirketlerinden hizmet satın alınacak olması şaşkınlık yarattı. Denetim şirketlerine ödenecek para ya tarifelere yansıtılıp vatandaşın elektrik faturalarına yüklenecek ya da vatandaştan toplanan vergilerle finanse edilen bütçeden ödenecek. Sonuçta her şekilde yeni masraf kapısının parası halkın cebinden çıkacak.
YAPTIRIM OLMAYACAK
Özelleştirilerek kamudan şirketlere devredilen elektrik dağıtım şirketlerini denetleme yetkisi kanunen Enerji Bakanlığı'na ait. Ancak, dün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre bakanlık, denetim yükümlülüğünü, sonuçları itibarıyla bakanlık açısından bağlayıcı olmayacak ve yaptırım içermeyecek şekilde inceleme, tespit ve raporlama yapmak üzere yetkilendireceği şirketlerden hizmet satın almak suretiyle gerçekleştirebilecek. Bakanlık şirketlerin denetimini, bu konuda ihtisas sahibi olan kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yapabileceği gibi bu kuruluşlara yetki devretmek suretiyle de yaptırabilecek.
DENETİM ZAAFİYETİ RİSKİ
Normalde kamu personeli tarafından denetlenmesi gereken dağıtım şirketlerinin faaliyetlerinin özel denetim şirketlerine bırakılması kafalarda soru işaretlerine yol açtı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, şirketlerin her birinin birbirleriyle çıkar ilişkisi olabileceği uyarısında bulundu. Sakarya, “Bütün şirketleri zan altında bırakmak doğru değil ama iş ilişkisi içinde olan şirketler mutlaka olacaktır. Bazı sorunları görmezden gelebilirler, denetim yetkisini tam anlamıyla kullanamayabilirler” dedi.
İlhan Cihaner: "Maden şirketi, ilgili kişilere rüşvet verdi"36 izlenme
Çerçioğlu AKP’ye geçti mitinglere katılım azaldı12 izlenme
Pınar Gültekin için adalet isteyen kadına hapis!44 izlenme
Tunç Soyer’in tutuklanmasına tepki yağdı26 izlenme
Hüsnü Mahalli paylaştı: İran’dan ‘Amerikalılar Suriye’yi terk edecek’ iddiası448 izlenme
Sedat Peker'in gündeme getirdiği Mine Tozlu Sineren: "Birbirlerine düştükleri için her şey ortaya çıktı"35 izlenme
AKP'li Mücahit Birinci'den skandal Kemalizm çıkışı!21 izlenme
Seçil Erzan cezaevinde tek kişilik koğuşa alındı38 izlenme
TBMM Başkanı AKP'li Şentop ‘kişisel görüş’ diyerek TÜGVA önergesini reddetti!
Tarafsız olması gereken Polis Akademisi Bandosu, AKP'nin seçim şarkısını söyledi!
Albayrak, Erdoğdu’nun soru önergelerine ‘link’ göndererek yanıt verdi!
Mevcut Cumhurbaşkanlığı Kabinesi son kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı