Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, yurt dışına döviz çıkışını düşürmek amacıyla destek verilen güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji santrallerine sağlanan alım garantisinde TL dönemi bitiyor. Elektrik faturalarına şimdi de yerli enerji zammı gelecek. AKP’li milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu kanun teklifindeki kritik bir maddeyle, yenilenebilir enerji kaynaklarına devlet tarafından sağlanan ‘alım garantisinin’ TL olarak belirlenme zorunluluğu kaldırılıyor. Mevcut düzenlemede ise bu yerli kaynaklar sadece TL üzerinden en düşük teklifi veren firmalara tahsis ediliyordu. Yasa teklifiyle ‘TL’ ifadesi kaldırılarak, teklifin hangi para cinsinden olacağının yarışma şartnamesiyle belirlenmesinin önü açılıyor. Yasa değiştiğinde rüzgar ve güneşten elektrik üreten santraller sahiplerine dolar ya da Euro ile alım garantisi verebilecek. Bu durumda ‘yerli ve milli’ elektriğin fiyatı, tıpkı ithal doğalgaz ve ithal kömürde olduğu gibi döviz kuru arttıkça pahalanacak. Vatandaşın elektrik faturası sürekli kabaracak.
GÖLLER DE TALANA AÇILIYOR
Teklif ile halen sadece denizler üzerine kurulabilen güneş ve rüzgar santralleri artık doğal, suni ve baraj dahil tüm göllerin üzerine de kurulabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı içme ve kullanma amaçlı alanlar hariç dilediği göl, gölet ya da barajı ‘yenilenebilir enerji kaynağı’ ilan edip rüzgar ya da güneş santrallerinin kullanımına açabilecek. Üstelik Bakanlık bu kararı verirken imar planına dahi ihtiyaç duymayacak. Doğal göl alanları, rüzgar gülü ve güneş panelleriyle dolacak.
■ Bugüne kadar döviz kurundan etkilenmediği ve dışarıya döviz çıkışını önlediği için desteklenen güneş ve rüzgar enerji santrallerinin ürettiği elektriğe TL dışında yabancı paralarla alım garantisi verilmesi ile göllerin yatırıma açılmasının arka planında Arap sermayesini Türkiye’ye çekme amacının yattığı belirtiliyor. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları yapmak istediği ancak ülkeye gelmek için TL şartının kaldırılması ve göller dahil tüm alanların yatırıma açılmasını talep ettikleri ifade ediliyor.
Sözcü
Doğum gününde ev basıp küfür etmişti: Polat çiftine bir kötü haber daha84 izlenme
Çekirge açıklaması: ‘Geliyorlar bizi yok edecekler’ gibi bir durum yok141 izlenme
İBB operasyonunda 5 tutuklama, 20 adli kontrol! İETT Genel Müdürü İrfan Demet serbest60 izlenme
1.3 milyar dolarlık reklam YAZIK BU MİLLETE dedirtti: Para reklama gitti sucuk partisi kaçtı37 izlenme
Yandaş Star yazarından haddini aşan başlık: "Siyon yıldızı Kemalizmin yıldızı mı?"46 izlenme
Nikâh masasında dua krizi: Memur uyardı, AKP'li aday itiraz etti57 izlenme
En borçlu beş belediye AKP’li!297 izlenme
Yeşile bir darbe daha: 1.7 milyon metrekarelik askeri alan konut imarına açıldı36 izlenme
Halkın yüzde 82’si geçim sıkıntısı çekiyor
İstismarlar devam ederken, küçücük çocukların tarikat ve derneklere gönderildiği görüntüler ortaya çıktı!
Savcı Yavuz Engin'in Yılmaz Güney sözlerine Saray'dan sert tepki: "Devlet geleneğinde yeri yok"
Bakan Nebati'den EYT'ye ilişkin önemli açıklama