Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, yurt dışına döviz çıkışını düşürmek amacıyla destek verilen güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji santrallerine sağlanan alım garantisinde TL dönemi bitiyor. Elektrik faturalarına şimdi de yerli enerji zammı gelecek. AKP’li milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu kanun teklifindeki kritik bir maddeyle, yenilenebilir enerji kaynaklarına devlet tarafından sağlanan ‘alım garantisinin’ TL olarak belirlenme zorunluluğu kaldırılıyor. Mevcut düzenlemede ise bu yerli kaynaklar sadece TL üzerinden en düşük teklifi veren firmalara tahsis ediliyordu. Yasa teklifiyle ‘TL’ ifadesi kaldırılarak, teklifin hangi para cinsinden olacağının yarışma şartnamesiyle belirlenmesinin önü açılıyor. Yasa değiştiğinde rüzgar ve güneşten elektrik üreten santraller sahiplerine dolar ya da Euro ile alım garantisi verebilecek. Bu durumda ‘yerli ve milli’ elektriğin fiyatı, tıpkı ithal doğalgaz ve ithal kömürde olduğu gibi döviz kuru arttıkça pahalanacak. Vatandaşın elektrik faturası sürekli kabaracak.
GÖLLER DE TALANA AÇILIYOR
Teklif ile halen sadece denizler üzerine kurulabilen güneş ve rüzgar santralleri artık doğal, suni ve baraj dahil tüm göllerin üzerine de kurulabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı içme ve kullanma amaçlı alanlar hariç dilediği göl, gölet ya da barajı ‘yenilenebilir enerji kaynağı’ ilan edip rüzgar ya da güneş santrallerinin kullanımına açabilecek. Üstelik Bakanlık bu kararı verirken imar planına dahi ihtiyaç duymayacak. Doğal göl alanları, rüzgar gülü ve güneş panelleriyle dolacak.
■ Bugüne kadar döviz kurundan etkilenmediği ve dışarıya döviz çıkışını önlediği için desteklenen güneş ve rüzgar enerji santrallerinin ürettiği elektriğe TL dışında yabancı paralarla alım garantisi verilmesi ile göllerin yatırıma açılmasının arka planında Arap sermayesini Türkiye’ye çekme amacının yattığı belirtiliyor. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları yapmak istediği ancak ülkeye gelmek için TL şartının kaldırılması ve göller dahil tüm alanların yatırıma açılmasını talep ettikleri ifade ediliyor.
Sözcü
Kaftancıoğlu'ndan Erdoğan'a: "Korkunun insanlara yaptıracağı şeylerin sınırı yoktur"40 izlenme
Hukukçular açıkladı: AKP’nin itirazıyla İmamoğlu mazbata alacak!664 izlenme
Kuruma pahalıya patladı: Tarım Kredi Genel Müdürü 2,5 ayda 1,1 milyar lira kaybettirdi!36 izlenme
İp mayoyla sokakta gezdiği görüntüler tartışma yaratan Manken Melisa Aydınalp'ten yeni video: "Kadın özgürlük hareketlerine sınırlamalar getirmeye çalışmana izin vermeyeceğim"45 izlenme
Yeni fatura modeli vatandaşı vurdu: Doğal gaz ve elektriğe yüzde 50 zam iddiası!24 izlenme
İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de acı bilanço: Ölü sayısı 18 bine dayandı26 izlenme
İsrail'in satın aldığı M-346 uçaklarından ikisi ülkeye ulaştı22 izlenme
Ekonomiden ve pahalılıktan şikâyet eden vatandaş söyledikleriyle pes dedirtti: "AK Parti’den başkasına oy vermem ama içim de yanıyor. Böyle olmaması lazım"50 izlenme
'Atatürk, Arapları rahatlatmak için madalyadan çıkarıldı'
İmamoğlu'ndan çok sert Murat Çalık tepkisi: "Bu neyin zulmü, neyin vicdansızlığı?"
Bizi kıskanan Avrupa'da asgari ücret artışları ne kadar oldu? Ece Üner o ülkeleri tek tek açıkladı!
Gündemi sarsan Halil Falyalı'nın muhasebecisi Cemil Önal cinayetinde çarpıcı detay