İktidarın açtığı yoldan yurttaşların sırtından büyük kârlar elde eden ancak yüksek faturalarla bir ilgileri olmadığını savunan dağıtım şirketlerinin kurdukları bir ihale düzeni sayesinde de “gizli kâr”lar elde ettikleri ortaya çıktı. Yatırım ihalelerini yüksek bedellerle yine kendi bağlantılı şirketlerine veren dağıtım şirketleri sonuçta pahalıya yapılan bu işlerin bedelini faturalara yansıtarak yurttaşlardan tahsil ediyor.
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; şirketlerin sattıkları elektriğin fiyatının yüksek olmasının yanı sıra başka kalemlerden de büyük kârlar elde ettikleri anlaşıldı. Buna mevzuatta, dağıtım şirketlerinin düzenlediği ihalelere, bu şirketlerin hisselerini devralan ve ayrı tüzel kişiliği bulunan şirketlerin ortağı şirketlerin katılmasını engelleyici bir düzenlemenin bulunmaması yol açıyor.
TÜKETİCİYE FATURA EDİLİYOR
Elektriğin satış fiyatı belirlenirken “dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamında gerekli olan yatırım harcamaları ile yatırım harcamalarına ilişkin makul getiri, sistem işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti ve iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar gibi tüm maliyet ve hizmetler” dikkate alınıyor. İletim ve dağıtım tarifelerinde yer alan fiyatlar, doğrudan tüketicilere ya da tüketicilere yansıtılmak üzere dağıtım şirketine faturalanıyor. Dolayısıyla yatırım maliyetleri doğrudan kullanıcılara yansıtılıyor.
YÖNETMELİKLE YOL VERİLDİ
Mevzuatta dağıtım şirketlerinin “Düşük maliyetle yüksek hizmet kalitesini sağlaması” için yatırımlarını bu temelde gerçekleştirmeleri yükümlülüğü de yer alıyor.
Ancak 2020 ve 2021 yılında yürürlüğe giren yeni yönetmeliklerde, elektrik dağıtım şirketleri ile bir şekilde bağlantılı şirketlerin yatırım ihalelerine girmelerini engelleyen bir düzenlemeye yer verilmedi.
Bu durum Sayıştay’ın denetim raporlarına da yansıdı. Sayıştay’ın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu denetim raporunda, “İhale sonucunda imzalanan sözleşme bedelinin yatırım harcama tutarını oluşturacağı ve tarife yoluyla tüketicilerden alınacağı dikkate alındığında, ihale sürecinde rekabet ortamının sağlıklı şekilde oluşturulması düşük maliyetle yüksek hizmet kalitesini sağlanmaya yardımcı olacaktır” denildi. Bu amaçla Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Satın Alma ve Satış İşlemleri Uygulama Yönetmeliği’nde yasaklama yönünde düzenleme yapılması istendi.
Yatırım tutarı ne kadar yüksek olursa tüketicinin ödeyeceği birim fiyat tutarının da o kadar arttığı o nedenle ihalelerde rekabetin sağlanmasının “elzem” olduğu belirtildi.
Namaza bariyer konulmasına ses çıkarmayan Diyanet İşleri Başkanı "şeker"e taktı!102 izlenme
Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'nda 'İmamoğlu' kararı29 izlenme
45 işçide coronavirüs tespit edilen Akar Tekstil'de üretim durduruldu344 izlenme
Erdoğan mülakat kaldırılacak sözlerini unutup eleştiri yapan AKP'liye ateş püskürdü: "Mülakat olmazsa devlette başka kişiler yuvalanır. Devletin bekası için işe alımlarda dikkat edilmeli"63 izlenme
Sedat Peker'in rüşvet çarkı iddialarında adı geçen Mine Tozlu Sineren 'Bunu sadece ben değil, bugün Türkiye'de kaç tane borsa patronu varsa bunların hepsini yaşıyorlar!'94 izlenme
Devlet reytinge bakmıyor! Kamu bankalarının hangi kanala reklam verdiği sorusuna 'sır' örtüsü20 izlenme
İzindeyken yerine başkasının işe alınmasına kalbi dayanmadı...97 izlenme
Baas rejimi çöktü, İsrail anlaşmayı 'tanımadı': Suriye'de adım adım ilerliyor36 izlenme
Tepki çeken görüntü: Polis, kaymakamın ayakkabısını taşıdı
TCDD’den yeni skandal: Engelli vatandaşlara ‘gizli’ kota uygulaması!
Köfte ve et dönerde mide bulandıran hile! Tek tek ifşa edildi
Yarınki seçimin sonucunu veren son anket yayımlandı: Sonuç sosyal medyada patladı! Kılıçdaroğlu mu? Erdoğan mı?