İktidarın açtığı yoldan yurttaşların sırtından büyük kârlar elde eden ancak yüksek faturalarla bir ilgileri olmadığını savunan dağıtım şirketlerinin kurdukları bir ihale düzeni sayesinde de “gizli kâr”lar elde ettikleri ortaya çıktı. Yatırım ihalelerini yüksek bedellerle yine kendi bağlantılı şirketlerine veren dağıtım şirketleri sonuçta pahalıya yapılan bu işlerin bedelini faturalara yansıtarak yurttaşlardan tahsil ediyor.
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; şirketlerin sattıkları elektriğin fiyatının yüksek olmasının yanı sıra başka kalemlerden de büyük kârlar elde ettikleri anlaşıldı. Buna mevzuatta, dağıtım şirketlerinin düzenlediği ihalelere, bu şirketlerin hisselerini devralan ve ayrı tüzel kişiliği bulunan şirketlerin ortağı şirketlerin katılmasını engelleyici bir düzenlemenin bulunmaması yol açıyor.
TÜKETİCİYE FATURA EDİLİYOR
Elektriğin satış fiyatı belirlenirken “dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamında gerekli olan yatırım harcamaları ile yatırım harcamalarına ilişkin makul getiri, sistem işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti ve iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar gibi tüm maliyet ve hizmetler” dikkate alınıyor. İletim ve dağıtım tarifelerinde yer alan fiyatlar, doğrudan tüketicilere ya da tüketicilere yansıtılmak üzere dağıtım şirketine faturalanıyor. Dolayısıyla yatırım maliyetleri doğrudan kullanıcılara yansıtılıyor.
YÖNETMELİKLE YOL VERİLDİ
Mevzuatta dağıtım şirketlerinin “Düşük maliyetle yüksek hizmet kalitesini sağlaması” için yatırımlarını bu temelde gerçekleştirmeleri yükümlülüğü de yer alıyor.
Ancak 2020 ve 2021 yılında yürürlüğe giren yeni yönetmeliklerde, elektrik dağıtım şirketleri ile bir şekilde bağlantılı şirketlerin yatırım ihalelerine girmelerini engelleyen bir düzenlemeye yer verilmedi.
Bu durum Sayıştay’ın denetim raporlarına da yansıdı. Sayıştay’ın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu denetim raporunda, “İhale sonucunda imzalanan sözleşme bedelinin yatırım harcama tutarını oluşturacağı ve tarife yoluyla tüketicilerden alınacağı dikkate alındığında, ihale sürecinde rekabet ortamının sağlıklı şekilde oluşturulması düşük maliyetle yüksek hizmet kalitesini sağlanmaya yardımcı olacaktır” denildi. Bu amaçla Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Satın Alma ve Satış İşlemleri Uygulama Yönetmeliği’nde yasaklama yönünde düzenleme yapılması istendi.
Yatırım tutarı ne kadar yüksek olursa tüketicinin ödeyeceği birim fiyat tutarının da o kadar arttığı o nedenle ihalelerde rekabetin sağlanmasının “elzem” olduğu belirtildi.
Aziz İhsan Aktaş iddianamesinde tarih muamması: Savcıya göre 'rüşvet' var tarih yok15 izlenme
Diyanet'te değişen bir şey yok: Hutbede Atatürk'e yine yer verilmedi10 izlenme
‘Kâr etmiyor’ diye kapatıyorlar!238 izlenme
Hekimler tükeniyor! Bursa’da üç ayda 29 hekim istifa etti!61 izlenme
Ümit Özdağ hakkında iddianame hazır: Hapis talep edildi26 izlenme
Arşiv unutmaz ! Erdoğan, Deniz Yücel için neler söylemişti !883 izlenme
AKP'yi işte bu kafalar iktidarda tutuyor ! 'Kadınlar güldür, çiçektir' Eşinize çiçek aldınız mı ? 'Hayır, para veriyorum kendisi alsın !'698 izlenme
Pes! AKP'li belediye "belki şehit gelir" diye şehitlik yaptı!118 izlenme
Zammın bir kısmı geri alındı, tahminler değişti! Hakan Kara şaşkınlığını gizleyemedi: 'Enflasyona günlük ince ayar'
Erdoğan ve Bahçeli'ye anket şoku! Millet İttifakı Cumhur İttifakı'na fark attı!
AKP kurucusu ve eski milletvekili Kemal Albayrak 'Yakında AKP'den istifalar başlayacak! İstifalar AKP'nin yıkılmasına neden olacak!'
Okulda olması gereken 2 milyon çocuk nerede?