Türkiye'de emeklilerin yaşam koşulları her geçen yıl daha da ağırlaşıyor. Son araştırma, emekli aylıklarının alım gücündeki dramatik düşüşü, çalışan emekli oranındaki artışı ve sosyal devlet politikalarının yetersizliğini rakamlarla gözler önüne seriyor.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSKAR )“Türkiye’de Emeklilerin Durumu: Emekli Aylıkları, Emekli Sayıları ve Ayrılan Kaynaklar” başlıklı kapsamlı bir araştırma yayınladı.
Prof. Dr. Aziz Çelik, Deniz Beyazbulut ve Zeynep Kandaz imzasıyla yayınlanan araştırmada Türkiye’de emeklilerin mali ve sosyal durumu, emekli aylıklarının zaman içindeki seyri ve Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmalı verileri ele alındı.
Araştırmaya göre, ortalama emekli aylığı, 2003’te asgari ücretin %36 üzerindeyken, 2025’te %22 altına geriledi.
Ayrıca kişi başına düşen milli gelirle emekli maaşları arasındaki uçurum da büyüdü. 2002’de emekli maaşı milli gelirin yüzde 46,4’üne eşdeğerken bu oran 2025’te yüzde 29’a düştü.
Türkiye'de en düşük emekli aylığı ile ortalama aylıklar neredeyse eşitlendi. 2019’da en düşük aylık, ortalamanın yüzde 48 altındayken; 2025’te bu fark yüzde 16’ya düştü.
Öte yandan çalışan ya da iş arayan emeklilerin oranı da artmaya devam etti. 2002’de yüzde 36 olan bu oran, 2024 sonunda yüzde 65,7’ye yükseldi.
Türkiye, Avrupa’da en fazla emekli nüfusa sahip 3. ülke. Almanya ve Fransa’nın ardından en kalabalık emekli kitlesi Türkiye’de bulunuyor.
Ancak Türkiye'de GSYH’den emekliye ayrılan pay da Avrupa’nın çok gerisinde. AB27 ortalamasında emekliye ayrılan kaynak GSYH'nin yüzde 9,8’i iken, Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.
Nefes
AKP'li kadından Yalçın Akdoğan'a 'sözde kürdistan bayrağı' protestosu 'Evet yok !'1625 izlenme
'15 Temmuz afişi' tartışması büyüyor: Ali Türkşen'den Nedim Şener'e sert sözler220 izlenme
İlahiyatçı bozuntusundan, Kurtuluş Savaşı dönemine alçakça iftira ! ‘Camileri genelev yaptılar !’1701 izlenme
Prof. Özgür Demirtaş paylaştı: 1 adet yaprak sarma 10 TL!50 izlenme
Dilovası'nda altı kadının can verdiği yangında inanılmaz iddia! Sahte tutanak mı verildi?27 izlenme
Eşini yardımcısı yaptı!133 izlenme
Afgan göçmenler akın akın Türkiye’ye geliyor…! Sayıları neden bir anda arttı?1716 izlenme
Çiğdem Toker: Anadolu Ajansı'na bütçeden geçen yıl 273 milyon TL aktarılmış64 izlenme