Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Köyü'nde, 8 yaşındaki Narin Güran'ın 21 Ağustos 2024'te Kur'an kursundan çıktıktan sonra evine dönerken başına ne geldiği hâlâ bir sır. En son, evine giden patika yolda saat 15.15'te köy okulunun güvenlik kamerasına takılan Narin'in evinde ya da evine yakın bir yerde öldürüldüğü tahmin ediliyor.
Deutsche Welle Türkçe'den Alican Uludağ, 90'lı yıllarda İstanbul Emniyeti'nde pek çok cinayeti aydınlatan emekli emniyet müdürü Mesut Demirbilek'le konuştu.
Ancak cinayetin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen, Narin'i kimin ya da kimlerin neden öldürdüğü bilinmiyor. Cesedin Eğertutmaz Deresi'nde 19 gün sonra bulunması nedeniyle birçok delilin kaybolması ve ilk günlerde yapılan hatalar, soruşturmayı çıkmaza sokuyor.
Narin Güran'ın saat 15.15'te evine doğru ilerlediği bilinmesine rağmen, ilk günden itibaren evinde ve çevresinde cinayetle ilgili bulgulara ulaşılmasını sağlayacak DNA veya başka delil araması yapılmadı. Bu aramanın yapılmadığı yerlerden biri de Narin’in öldürüldüğü iddia edilen ahırdı. Ahırda arama, ancak Nevzat B.'nin itirafından sonra, 21 Eylül'de, yani cinayetten 32 gün sonra gerçekleştirildi. Bu aramada bulunan iki sigara izmariti Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi. Ayrıca, Nevzat B.'nin gözaltına alınmasının ardından evinde hemen arama yapılmadı; tutuklandığı 10 Eylül'den ancak yedi gün sonra arama gerçekleştirildi.

Soruşturma ekipleri, ilk günlerden itibaren olası şüpheli olarak Narin’in ailesini ele almadı. Aile üyelerinin ve yakın akrabalarının telefonları bu süreçte dinlemeye alınmadı. Telefon dinlemeleri, ancak Narin Güran'ın kaybolmasından dört gün sonra başlatıldı. Ayrıca, Narin Güran aranırken anne, baba, kardeşler ve amcaların telefonlarına el konulmaması da soruşturmadaki önemli bir eksiklik olarak öne çıktı. Başta tutuklu amca Salim Güran olmak üzere birçok şüpheli, aile bireylerine uzanan soruşturma ihtimaline karşı telefon görüşmelerini sildi. Eğer ilk günlerde telefonlara el konulsaydı, olası delil niteliğindeki yazışmalar dosyaya girebilecekti.
Narin Güran aranırken, köyün ve cesedin bulunduğu yerin yakınındaki askeri üssün kamerası incelenmedi. Eğer bu kamera görüntülerine Narin'in kaybolduğu 21 Ağustos günü saat 15.15'ten sonraki zaman diliminde bakılsaydı, Nevzat B.'nin Narin Güran’ı dere yatağına gömerkenki hareketleri tespit edilebilirdi. Bu da cinayetin çözülmesinde önemli bir adım olabilirdi.
Suç araştırmaları uzmanı Mesut Demirbilek, bu tür kayıp vakalarında ilk 24 saatin kritik olduğunu belirterek, "24 saatten sonra olaya cinayet gözüyle bakmalısınız. Böyle bir yaklaşım sergilenseydi, cesede ve delillere daha erken ulaşılabilirdi. Şüpheliler kendi kurgularını oluşturamazdı" dedi. Narin Güran'ın kaybolduktan sonra ilk 910 gün çalışmaların "kayıp" olarak devam ettiğini belirten Demirbilek, cinayet soruşturmasının çok geç başladığını söyledi.
Emekli Emniyet Müdürü Demirbilek, 12 yaşından küçük çocukların kaybolması durumunda ilk 24 saatin çok önemli olduğuna işaret ederek, "İlk saatler çok kritiktir. Her geçen saat, araştırmayı yürütenler için işin şekli değişmeye başlar. Hayatını kaybetmiş olabileceğini düşünmeye başlarsınız. Bu aşamadan sonra aramayı bırakmazsınız, ancak 24 saatten sonra cinayet soruşturması yürütür gibi hareket etmelisiniz" dedi.
Demirbilek, amca Salim Güran’ın aracında küçük kıza ait vücut sıvısı bulunduğunu belirterek, "Vücut sıvısı varsa boğulma vardır. Bu durumda vücut köpük veya idrar bırakabilir ve bu sıvıların olay yerine bulaşma ihtimali çok yüksektir. Olay sıcak olduğu anlarda ev ve çevresinde yapılan incelemeler gecikmemeliydi. Ancak bu araştırmalar olay yeri inceleme mantığıyla yapılmadı" dedi.
Soruşturmada 12 kişinin tutuklandığını hatırlatan Demirbilek, "Suça iştirak etmek sadece ifadelerle kanıtlanamaz. Soruşturmanın ifadelere dayalı kalması ve somut deliller bulunmaması durumunda sanıklar birkaç yıl içinde serbest kalabilirler. Bu nedenle savcının işi oldukça zor" değerlendirmesini yaptı.
Sözcü
Bakan Bilgin, 'değiştirmiyoruz' dedi, EYT'liye prim şartı geldi ve iş yeri değiştirmesinin önü kapatıldı!47 izlenme
Son iki ayda 224 maden projesine onay verildi45 izlenme
Yunan sevgili yapan Nagehan Alçı, 18 Türk adasının Yunanistan'a verilmesini böyle savunmuştu: "18 kaya parçası için Yunanistan'la mı savaşalım!"52 izlenme
Yandaş kalem İBB iddianamesi sızdırdı! CHP'li vekil ateş püskürdü26 izlenme
İBB soruşturmasında 24 kişi itirafçı oldu!28 izlenme
Venezuela’nın başkenti Caracas'ın güneyinde gece boyunca art arda patlama sesleri duyuldu22 izlenme
TL’deki değer kaybı dünya gündeminde127 izlenme
Türkiye'nin 49 yılık dev holdingi resmen iflas etti33 izlenme
Corona virüsü aşısının prospektüsü açıklandı: Çocuk yapmak isteyenler aşı olmasın
AKP kadın kolları MKYK üyesi kaymakam oldu
Kayseri Şehir Hastanesi'nden endoskopi için randevu almak isteyen bir vatandaşa 1 yıl 4 gün sonraya yani 2025 yılına randevu verildi
Özgür Özel'den zehir zemberek mesajlar! "Bana bu milleti sokağa davet ettirme, aklını başına topla!"