Hükümet, sayıları 16 milyona yaklaşan emeklilere açlık sınırının yarısına yakın aylıkları layık görüyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) verilerine göre, 2023 yılı Eylül ayı itibarıyla Türkiye genelinde toplam emekli sayısı 15 milyon 751 bin 917'ye ulaşırken, emeklilere yapılan toplam aylık ödeme 130 milyar 658 bin 518 TL oldu.
Bu rakamlar, ortalama emekli aylığının sadece 8 bin 295 TL olduğu anlamına geliyor.
Ortalama işçi (4a) emekli aylığı ise 8 bin 290 TL seviyesinde bulunuyor. 4a kapsamında toplamda 10 milyon 433 bin 338 emekli bulunuyor.
8 bin 295 TL'lik ortalama emekli aylığı, kasım ayında 14 bin 25 TL olan Türkİş'in hesapladığı 45 bin 686 yoksulluk sınırının yüzde 18,2'sine, 14 bin 25 TL'lik açlık sınırının yüzde 59,1'ine, 11 bin 402 TL'lik asgari ücretin ise yüzde 72,8'ine denk geliyor.
Emekli aylıklarındaki vahim tabloya dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, sadece 7 bin 500 TL'lik en düşük emekli aylıklarının değil ortalama emekli aylıklarınn da sefalet düzeyinde olduğunu vurguladı.

X hesabında yaptığı paylaşımda Çelik, 2002'de asgari ücretin yüzde 22 üzerinde olan ortalama emekli aylığının 2023'te asgari ücretin yüzde 27 altına gerilediğini söyledi.
Çelik, emekli aylıklarının geride kalan 21 yılda asgari ücret karşısında yüzde 40'lık kayıp yaşadığını belirtti.
Emekli aylıklarının prim miktarı ve prim gün sayısı dikkate alınarak ve aylık bağlama oranı eski düzeyine çekilerek yeniden hesaplanması çağrısında bulunan Çelik, "Aylıklardaki dengesizlik giderilmelidir. Emekli aylıkları büyümeden tam olarak yararlanmalıdır. Aksi halde sadece en düşük emekli aylıkları değil, ortalama emekli aylıkları da sefalet aylığı olmaktan kurtulamaz" ifadelerini kullandı.
Sözcü
Diyanet'te değişen bir şey yok: Hutbede Atatürk'e yine yer verilmedi27 izlenme
İktidarı şok edecek anket sonucu: Vatandaşın umutları tükendi26 izlenme
Jandarma o ayıptan geri döndü171 izlenme
Elektrik çevrim santrallerinde şalterler inmeye başladı!99 izlenme
Bazı meslek gruplarına ‘peşin vergi’ geliyor46 izlenme
Cumhur İttifakı'na kendi seçmeninden 'fatura' şoku!53 izlenme
Sağlık Bakanı Koca corona tablosunu açıkladı: 27.692 yeni vaka tespit edilirken, 237 kişi hayatını kaybetti, 23.197 kişi sağlığına kavuştu!38 izlenme
Abdurrahman Tutdere göreve iade edildi18 izlenme