DİSKAR’ın Haziran 2025 tarihli araştırmasına göre, 2018 yılında 1000 TL olarak belirlenen emekli bayram ikramiyesi, 2025 itibarıyla 4 bin TL’ye yükseltilmiş olsa da enflasyona ve asgari ücretteki artışa oranla ciddi oranda eridi.
DİSKAR, Kurban Bayramı öncesinde Emekli Bayram İkramiyesi Araştırma Bülteni'ni yayımladı.
Araştırmada, emekli bayram ikramiyesinin mevcut haliyle “ikramiye” olmaktan çıkıp “bayram harçlığına” dönüştüğü vurgulandı. İkramiyenin asgari ücret ya da en düşük emekli aylığına endekslenerek hesaplanması gerektiği belirtilirken, yılda dört kez ikramiye ödenmesi önerisi de raporda yer aldı.
2018’de asgari ücretin yüzde 62,4’ü oranında olan ikramiye, 2025 yılında yüzde 18,1’e kadar düştü. Araştırmada, ikramiyenin asgari ücret kadar olması durumunda ikramiyenin 2025 yılında 13 bin 793 TL olması gerektiği belirtildi.
Rapora göre, ikramiyenin resmi enflasyon oranına göre artırılması halinde ise 2025 yılında 8 bin 878 TL, gıda enflasyonuna göre ise 11 bin 460 TL olması gerektiği ifade edildi.
Bu bağlamda, mevcut 4 bin TL tutarındaki bayram ikramiyesi, 2025 yılında kutlanan 2 bayram için asgari ücrete göre 19 bin 587 TL, gıda enflasyonuna göre ise 7 bin 460 TL kayba işaret ediyor. 7 yıllık toplam kaybın ise cari fiyatlarla yaklaşık 50 bin TL olduğu hesaplandı.
Verilere göre, 20182025 arasında Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 788 oranında artarken, bayram ikramiyesi sadece yüzde 300 oranında artırıldı.
Bu süreçte ikramiyenin alım gücü 1000 TL’den 451 TL’ye düştü. Aynı dönemde gıda enflasyonunun yüzde 1.046 oranında artmasıyla birlikte ikramiyenin gıda karşısındaki alım gücü de 349 TL’ye geriledi.
Nefes
Asgari ücret zammında kimse bunu beklemiyordu: ‘Hayırlı uğurlu olsun’ diyerek açıkladı79 izlenme
Almanya'da onlarca kişilik PKK'lı gruba karşı Bozkurt yaparak karşı çıktı50 izlenme
Emekli memur maaşları güncellenecek30 izlenme
"Davet onlardan geldi" diyen Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti ile ilgili çarpıcı açıklama: "Biz davet etmedik!"54 izlenme
Hatay Belediye Başkanı acı tabloyu açıkladı: "Daha yüzde 3’üne ulaştık"28 izlenme
Barış Atay'dan Bahçeli'nin "askıda ekmek" kampanyasına sert tepki!58 izlenme
Mehmet Şimşek: "Türkiye'de ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu var"20 izlenme
İYİ Partili Çömez'den Bakan Kirişci'nin skandal sözlerine sert tepki43 izlenme
PKK/YPG'nin Tel Rıfat'ta hastane olarak kullandığı binanın altındaki tüneller görüntülendi
İnternet üzerinden canlı yayınlanan derste, öğretim üyesinden Cumhuriyet ve andımız için skandal sözler!
Bu kadarına da pes! Atatürk'e ait olmayan sözü şoförler odasına astılar
Gemiyi terk eden terk edene! İktidara yakın bir yazar daha başkaldırdı!