CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in emekli aylıkları arasındaki maaş adaletsizliklerinin giderilmesine ilişkin verdiği yasa teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Teklif kabul edilirse, “2000 öncesi ve 2000 sonrası” emekli olanlar arasındaki maaş farkları giderilmiş olacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını ve aylık bağlama oranının yüzde 70’e çıkmasını öngören teklife ilişkin yazılı açıklama yapan Sertel, Türk Lirası’nın döviz karşısında hızlı değer kaybının, işçi, memur, emekli gibi maaşlı kesimin satın alma gücünü erittiğini, en düşük emekli maaşı 1500 lira olan bir emeklinin maaşındaki erimenin dolar karşısında 525 lira olduğunu ve maaşının satın alma gücünün 975 liraya indiğini kaydetti.
Sertel, “2002 yılında aylığıyla yaklaşık 8 çeyrek altın satın alabilen en düşük işçi emeklisinin şimdi maaşı sadece 2 çeyrek altına yetiyor. İşçi emeklisi aradan geçen 18 yılda refahı artacağına 6 çeyrek altın birden kaybetti. Emeklilerimizin neredeyse yarısına denk gelen 4 milyon 179 bin 840 emeklimiz, asgari ücretin altında bir maaş almakta. Emeklilerimiz iktidar partisi eliyle açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmişlerdir” diye konuştu.
‘ALIN SİZE REFORM’
12 milyonu aşan emeklinin düşük maaş ve maaş adaletsizlikleri nedeniyle açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildiğine işaret eden Sertel, şunları kaydetti:
“8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanlar ve 30 Nisan 2008 sonrasında sigortalı olanlar olmak üzere üç ayrı sistem ve bu sistem arasında ciddi adaletsizlikler var. Bu adaletsizlik giderilsin, alın size bir reform. Türkiye’de emekli olanlar, açlık sınırının altında maaş almakta dolayısıyla insanca yaşayamadıkları için ikinci bir işte çalışmakta.”
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/emeklininmaasieriyorh55860.html
Deniz Çakır'a takipsizlik kararı222 izlenme
AKP’li Ayvalı’yı ne arayan var ne soran!104 izlenme
Özgür Özel'den, İsmet İnönü’nün kabri başında çok net mesaj! 'Paşam, hiç merak etme, namussuzlardan çok daha cesur olarak bu memleketi kurtaracağız!'26 izlenme
CHP'li bir belediyenin daha dinlendiği ortaya çıktı!67 izlenme
Vasiyeti kasadan çıktı: HAKMAR ve TATBAK'ın sahibi tüm mal varlığını FETÖ'ye bırakmış!27 izlenme
Diyanet’ten teknoloji karşıtı hutbe53 izlenme
Ateşkes ilanından sonra İran ve İsrail arasında olanlar Trump’ı çileden çıkardı: “İsrail ve İran ne yaptığını bilmiyor!”33 izlenme
Diploma iptalinin altından idari hata çıktı!46 izlenme