Arsa ve arazilerin 2026 yılı emlak vergisine esas birim değerleri, takdir komisyonları tarafından 5 ila 40 kat arasında fahiş şekilde artırılmıştı. Bu durum büyük tepki toplarken, hükümet fahiş artışlara üst sınır getirilmesi için hazırlık yapıldığını açıkladı. Düzenlemenin hem emlak vergisini hem de tapu harcı ve değerli konut vergisi gibi diğer mali yükümlülükleri etkilemesi bekleniyor.
Ekonomim’den Abdullah TOLU’nun haberine göre, vatandaşların tepkisini çeken fahiş artışlar, 2025 yılı için uygulanan birim değerlerin üzerine yüzde 50 sınırının getirilmesiyle kontrol altına alınacak. Takdir komisyonlarının belirlediği değerler, yalnızca 2026 yılı değil, sonraki yılların vergi hesaplamalarında da baz alınacaktı.
Yoğun eleştiriler ve dava başvuruları üzerine, AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sürecin yakından takip edildiğini açıkladı. Düzenleme ile rayiç bedel ve vergi tutarları piyasa koşullarına uygun hale getirilecek.
Maliye Bakanlığı da yüksek oranlı artışları sınırlamak için teknik çalışmalarını sürdürüyor. Üst sınır, Torba Yasa Teklifi’nde yer alacak ve emlak vergisinin yanı sıra taşınmaz kültür varlıkları katkı payı, tapu harcı ve değerli konut vergisini de kapsayacak. Bu sayede, 2026’da emlak vergisinde yaşanacak büyük artışlar önlenecek.
2025 yılında arsa/arazi takdir komisyonlarınca yapılan takdirler bakımından, yüksek oranlı/tutarlı artışların uygulanmamasının sağlanması için bir üst sınır getirilmesine yönelik düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM’ye verilecek Torba Yasa Teklifi’nde yer alması bekleniyor.
Bu üst sınır düzenlemesi sadece emlak vergisini değil; emlak vergisinin yüzde 10’u oranında alınmakta olan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payı, değerli konut vergisi, tapu harcı, emsal kira bedeli, değer artış kazancı, veraset ve intikal vergisini de etkileyecek!
Sözcü
Bu anket sonuçları çok konuşulacak: Mutlulukta 10 yılda dibe vurduk!38 izlenme
Dilan Polat ve Seçil Erzan aynı koğuşa geçti: Neler konuştukları ortaya çıktı44 izlenme
İşçilerden asgari ücret eylemi: 3.800 TL istiyoruz!52 izlenme
AKP'li vatandaşın ekonomi sorularına cevabı alay konusu oldu!52 izlenme
Yetersiz (vegan) beslediği için oğlunun ölümüne sebep olan vegan anneye müebbet hapis20 izlenme
'O kareye girenler' günlerdir açıklama yapıyor! Bir lider daha açıklama yaptı13 izlenme
Yeni ankette Cumhur İttifakı'na kötü haber: Oylar erimeye devam ediyor!28 izlenme
TÜİK tabloyu gözler önüne serdi: Ekonomik krizin faturası çocuklara çıktı19 izlenme
Avukat Tozbey: Fuhuş imasıyla AKP’li vekilin evinde ölen Nadira Kadirova soruşturmasının yönünü değiştirmek istiyorlar
Özgür Özel'den FETÖ ile mücadele eleştirisi! "İş AK Partili kadrolara gelince durdu"
Turistlere uyarı: Bu ülkelerde hırsızlara dikkat... Türkiye de listede
AKP’li adaydan yılın itirafı!