Pandeminin ilk dönemlerinde 0 civarında olan gelişmiş ülkelerdeki enflasyon, başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışla birlikte yükselişe geçti. Parasal ve mali destek paketlerinin yanı sıra ekonomilerin yeniden açılmasıyla beraber artan talep de enflasyonu yükseltmeye başladı.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, martta yüzde 1,3 olan euro bölgesinde yıllık enflasyon, nisanda yüzde 1,6'ya yükseldi. Nisan 2020'de bu oran yüzde 0,3 idi.
Euro bölgesi enflasyonuna en yüksek katkı, 0,96 puanla enerji ürünlerindeki fiyat artışından geldi. Hizmetlerin katkısı 0,37 puan olurken, alkol ve tütün ürünlerinin katkısı 0,16 puan, enerji dışı sanayi ürünlerinin katkısı 0,12 puan oldu.
Avrupa Birliği'nde (AB) ise yıllık enflasyon yüzde 2,0'a yükseldi. Bu oran martta yüzde 1,7, Nisan 2020'de yüzde 0,7 seviyesindeydi.
Euro bölgesinde Belçika, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya bulunuyor.
Şu ülkeler ise AB üyesi olsalar da euro bölgesinde bulunmuyorlar: Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Macaristan, Polonya, Romanya ve İsveç.
AB ülkeleri arasında nisanda en düşük enflasyon yüzde 1,1 ile Yunanistan'da kaydedildi. Eksi enflasyona sahip bir diğer AB ülkesi ise Portekiz oldu.
Macaristan yüzde 5,2'lik oranla AB'de en yüksek enflasyonlu ülkeler sıralamasında ilk sırayı aldı.
AB'nin en büyük ekonomisine sahip Almanya'da enflasyon yüzde 2,1 oldu.
Yunanistan’da nisanda aylık enflasyon ise yüzde 0,9 ile pozitif seviyede kaydedildi.
Yunanistan'da yıllık enflasyon, Nisan 2020'den bu yana eksi seviyelerde bulunuyor. Mart 2021'de bu oran yüzde 2,0 seviyesindeydi.
Enflasyonun eksi seviyelerde bulunması (deflasyon), fiyatlar genel seviyesinde o dönem için düşüş olduğuna işaret ediyor.
Yüksek enflasyon gibi düşük ve eksi enflasyon da ekonomiler için sorun oluşturabiliyor. Eksi enflasyonda temel neden talep eksikliği ve ekonomideki durgunluk olabiliyor. Nitekim Yunanistan’da borç krizi sırasında halk büyük gelir kaybına uğramış ve talep eksikliğine bağlı olarak enflasyon uzun süre eksi seviyelerde kalmıştı.
Türkiye'de ise enflasyon nisanda yıllık yüzde 17,14 ile son iki yılın zirvesinde bulunuyor. Yüksek enflasyon, beraberinde yüksek faizi ve döviz kurlarındaki artışı getiriyor. Gelir dağılımı bozulurken, ülke ekonomisinde istikrarsızlığı artırıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/enflasyondayunanistaneksiyeturkiyecifthaneyedemiratti6439409/
Anıtkabir’e yabancı akını26 izlenme
Akşener'den Erdoğan'a: Elinden geleni ardına koymazsan namertsin108 izlenme
Balıkesir Sındırgı'da 5.0 büyüklüğünde deprem14 izlenme
Konya’da üretici isyanda! Kasa kasa domatesi yola döktüler, jandarma müdahale etti35 izlenme
Turizm Bakanı Ersoy'un orman yangın üssünü otel alanına dönüştürdüğü ortaya çıktı!43 izlenme
Uzman isimden dikkat çeken açıklama: ‘Narin cinayeti davasında karar bozulabilir'28 izlenme
İstanbul’da okullar yarın da tatil edildi29 izlenme
Turizmde son durum: Savaş öncesi Türkiye’ye kaç Ukraynalı ve Rus geldi?54 izlenme
Sabah yazarı İBB’ye iftira attığı yazısı için özür diledi
Bir virüsün hikâyesi… Biz nerede yanlış yaptık?
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında ifade veren esnaf: "Soylu’nun talebiyle Ankara’yı terk ettim"
Ukrayna İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel askeri birim olan Azov Taburu Rus askerlerini imha etti!