Seçimlerin ardından engelli yurttaşlara verilen evde bakım yardımında yönetmelik değişikliğine gidilmesi, ailelerin engelli yardımında kesintiler yaşanacağına yönelik endişelerini artırdı.
Mayıs ayı sonunda Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile hane, gelir, sağlık ve benzeri nedenlerle yardımdan yararlanma koşullarında değişiklik olması halinde bu kişilerin durumunun yönetmelik kapsamında yeniden değerlendirileceği belirtilmişti.
Sozcu.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özsaygı, engelli bireylerin sosyal haklarında yeni kazanımlar yerine her yıl daha da kayıplar yaşandığına dikkat çekti.
Özsaygı, yeni yönetmelikle engelli aylığı alabilmenin de zorlaştığını ve ailelerin kaygılı olduklarını anlattı.
Engelli aylığı alabilmek için hane içinde kişi başına düşen gelirin, asgari ücretin üçte ikisi olması şartı bulunuyor. Yeni yönetmelikte de bu şart geçerliliğini korudu.
Ancak gelir durumunun tespitinde yapılan değişikliklerle sosyal yardımların da gelire dahil edildiğini söyleyen bazı uzmanlar, bu gelişmenin birçok aile için engelli yardımında kesintiler anlamına geleceğini söylemişti.
Özsaygı da hem gelir durumundaki değişikliklere dikkat çekti hem de engelli raporu verecek heyetlere tanınan inisiyatiflerin engelli bireylerin aleyhine işler hale geldiğini ifade etti.
Verilecek raporlarda ‘ağır engelli’ ibaresi yerine ‘başkasına gereksinimi var mı?’, ‘evet, hayır, orta’ gibi ibareler eklendiğini dile getiren Özsaygı, “Şunu net olarak söyleyebilirim ki, sosyal haklar konusunda bariz bir şekilde geriye gidiş var. Hiç kimse memnun değil, herkes endişeli. Herkes haklarındaki geriye gidişi görüyor” diye konuştu.
Engelli aylıklarında kesinti yaşanacak endişesi bir yana halihazırda aylık alabilenler de mevcut enflasyon nedeniyle aylıklarının yetersizliğinden şikâyetçi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında yaşlı ve engelli aylıklarında artış yapıldığını açıklamıştı.
Buna göre, yaşlı aylığı 1997 liradan 2 bin 348 liraya, yüzde 4069 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1594 liradan 1874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükselmişti.
Diğer yandan 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı 1594 liradan 1874 liraya çıktı.
Evde Bakım Yardımı kapsamında ise, 2023 OcakTemmuz döneminde tam bağımlı durumdaki engelli bireylere evde bakım desteği aylık 4 bin 336 TL. Resmi verilere göre bu destekten yararlananların sayısı ise 569 bin 627 kişi.
Sözcü
Sera Kadıgil MESEM'lerde ölen çocukları hatırlatınca, Yusuf Tekin apar topar Komisyon toplantısını terk etti!19 izlenme
Tulumbanın suyu yandaşa yarıyor25 izlenme
'ATM'nin açılımı nedir?' sorusuna vatandaştan müthiş cevap!180 izlenme
Günün gerçek gündemi bu fotoğraf karesindeki kahramanlar40 izlenme
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı işte detaylar...35 izlenme
Sedat Peker'in videolarında işaret ettiği isim Taner Ay trafik kazasında hayatını kaybetti104 izlenme
Türkiye'nin nasıl soyulduğu bundan daha güzel anlatılamazdı! Şahan Gökbakar sadece 3 kelime yazdı paylaştı 'Tam da bu...'55 izlenme
Sapık imam hatip öğretmeni Meclis gündeminde... Okul müdüründen açıklama geldi536 izlenme
Sedat Peker işaret etmişti: İfşalarla ilgili soru soran eski bakana ‘hakaret’ soruşturması!
Şimdiki başkan, poşet satan Sefer Amca’nın yardımına koştu
Bankada faizde (!) parası olan Diyanet'e göre ‘Banka promosyonu harama yakın’
Rezan Epözdemir hakkında yeni iddia: "2 milyar liralık gayrimenkule yok pahasına çöktüler"