İşlemler tekrar 18.01’de başladı ve endeks günü yüzde 7,08’lik kayıpla 7 bin 424 puandan kapattı. Böylece endekste son 9 ayın en sert günlük kaybı yaşanmış oldu.
Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, günün ilk yarısını yüzde 1,06 değer kaybederek 7 bin 905,37 puanla tamamlamıştı.
Uzmanlar, bugün borsadaki sert düşüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ve Hamas ile ilgili açıklamalarının etkili olduğuna işaret ediyor.
Reuters’a konuşan bir aracı kurum analisti, Erdoğan’ın İsrail ve Hamas’a yönelik açıklamalarının satışlarda etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Sabah pozitif bir açılış sağlayan borsa İstanbul özellikle iyi gelen finansal tablolarla birlikte haftanın ilk iki gününde yüzde 6,5 yükselişle başlamıştı ancak Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalar sonrası satışlar derinleşti ve devre kesici çalıştı. Jeopolitik risklerin tırmanması ile borsaya gelen satışların devamı beklenebilir.”
Öte yandan Bloomberg, Türkiye'nin enerji alanında İsrail ile işbirliği planlarını askıya aldığını, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Tel Aviv ziyaretinin de iptal edildiğini aktarmıştı.
Ayrıca Türkiye, İsrail ile bir süredir devam eden Akdeniz’de sondaj ve doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmaları da askıya aldı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bugün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada “İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal ettik” demişti.
Hamas ile ilgili “Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” diyen Erdoğan, konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanhayu ile ilgili şunları söylemişti:
“Ben hayatımda bir kere Netanyahu denen adamın elini sıktım. Türkevi’nde Amerika‘da. İyi niyetimiz vardı. Onu suiistimal vardı. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal ettik, gitmeyeceğiz. İyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi. O da olmayacak. Çünkü iyi niyetimizi suiistimal ettiler.”
Sözcü
AKP'den kurtulmanın sırrı bu videoda !36100 izlenme
Hande Fırat, Murat Çelik ve Hakan Çelik…’Haber yapmak yerine haber oldular!'200 izlenme
Mehmet Cengiz, 1 milyon TL'ye vakıf kurdu!139 izlenme
İstanbul'da Afgan kaçak dehşeti! Telefonunu satın almayan esnafı 8 yerinden bıçakladı!41 izlenme
Avcılar'daki Metrobüs kazasının ardından AKP Gençlik Kolları'ndan provokasyon! 'Binlerce yaralı, sayısı belli olmayacak kadar da ölü var'39 izlenme
'İBB davası borsası' iddiasıyla gözaltına alınan avukat Mehmet Yıldırım'ın ifadesi ortaya çıktı24 izlenme
Kahramanmaraş'ta 4.7 büyüklüğünde deprem25 izlenme
İsrail konsolosluğu saldırısında çarpıcı detaylar: Ölen saldırganın IŞİD tedbiri 2024'te kaldırılmış!22 izlenme
Gerçek böyle ortaya çıktı! O hadsiz 19 yıldır İBB’de çalışıyormuş!
Gıda skandalında akılalmaz açıklama: Tüm şehre domuz eti yedirdi, 'dindarız' savunması yaptı!
‘Roller tersine döndü, Erdoğan’la Özgür Özel sanki yer değiştirdiler…’
"Saray iktidarı ağaçtan düşüyor, düşerken de çürük dallara tutunup kurtulmaya çalışıyor!"