İtalya vizesi almak için aylar öncesinden randevu alan binlerce kişi, beklenmedik bir kararla şoke oldu.
Kurban Bayramı ve Mayıs ayındaki resmi tatil dönemini kapsayan vize randevularının önemli bir kısmı, “kategori farkı” gerekçesiyle iptal edildi.
Bu durum, 5 bin kişinin seyahat planlarını etkilerken, seyahat acenteleri dün İstanbul Astoria AVM’de bir araya gelerek tepkilerini dile getirdi.

İtalya Konsolosluğu’nun vize başvurularını yürüten iDATA, iptallerin gerekçesi olarak başvuru türü ile sunulan belgeler arasındaki uyumsuzluğu gösterdi.

İddiaya göre, bazı başvuru sahipleri “turistik” yerine yanlışlıkla “ticari” veya “aile ziyareti” kategorisini seçti.
Ancak acenteler, bu gerekçeyi adaletsiz buluyor. Sektör temsilcileri, yıllardır vize işlemi yapan deneyimli firmaların da aynı sorundan etkilendiğini, sürecin şeffaf olmadığını savundu.
Mayıs ayındaki tatil dönemi nedeniyle Schengen ülkelerine seyahat talebinin artması bekleniyordu. Ancak acenteler, yoğun talebe rağmen sistemin hazırlıksız yakalandığını, yüzlerce kişinin mağdur olduğunu belirtti. Ödemesi yapılmış randevuların iptal edilmesi, yolculara hem zaman hem de maddi kayıp yaşattı.
Sektörde yankı uyandıran bir diğer iddia ise randevuların bazı kişilere önceden bildirildiği yönünde. Sistemin yalnızca İtalyanca veya İngilizce arayüzde randevu açtığı, Türkçe arayüzde ise bu imkanın görünmediği öne sürüldü. Bu durum, belirli gruplara avantaj sağlandığı ve başvuru hakkının eşit dağıtılmadığı eleştirilerine yol açtı.
iDATA, konuyla ilgili kısa bir açıklama yaparak, yanlış gidiş amacı ile alınan randevuların iptal edildiğini ve doğru kategoriden yeniden başvuru yapılması gerektiğini belirtti. Ancak bu açıklama, ne acentaları ne de yolcuları tatmin etti. İade süreçlerindeki aksaklıklar ve iletişim kanallarının tıkanması, şikayetleri artırdı. İtalya Konsolosluğu ise henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Vize krizinin çözümü için acentalar ve yolcular, konsolosluktan acil bir açıklama bekliyor. Sektör temsilcileri, “Bu belirsizlik, hem turizme hem de Türkiyeİtalya ilişkilerine zarar veriyor” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
İki gün önce Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roma’da Türkiyeİtalya İş Forumu'nda vize meselesiyle, "Vize konusunu gündeme getirmek iki tarafın da yararına olacaktır. İş dünyamızın vize konusunda yaşadıkları güçlüklerin ekonomik ilişkilerimize ket vurduğunu görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise, "Göç konusunda da konuştuk. Türkiye kaynaklı düzensiz göç sıfıra indi, teşekkür ediyorum" demişti.
Sözcü
İktidarın formülü tutmadı: EYT ve sözleşmelilere kötü haber117 izlenme
AB, Rusya’dan gaz almak için mücadele ediyor43 izlenme
Yoksulluk sınırı yeni asgari ücretin 3 katına çıktı! Türk-İş: Açlık sınırı Aralık ayında 8 bin 130 TL’ye yükseldi59 izlenme
AKP’nin artık seçim kazanma şansı yok106 izlenme
İBB’nin cemevi kararına AKP karşı çıktı42 izlenme
Deprem fırtınasında ilk bölüm bitti: İkinci bölüm başlıyor87 izlenme
Sedat Peker gündeme getirmişti: ATSO Başkanı'ndan bomba 'Burhan Kuzu' iddiası66 izlenme
Mahfi Eğilmez faiz-enflasyon sarmalına giren Türkiye'de halka ödetilen parayı açıkladı41 izlenme
Berat Albayrak "Hedef tuttu!" dedi, ancak 5.6 milyar TL'lik yanılma gerçekleşti!
Lukaşenko yanlışlıkla Moldova’yı işgal planını ifşa etti!
Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın açtığı davalarda 909 bin TL teminat bedelini cebinden verdi
Arap turistler Trabzon'un gözde noktası Uzungöl'de birbirine girdi!