İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına karşı düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan 8 gencin, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüş" suçlamalarıyla hakim karşısına çıktığını duyurmuştu.
Hakimlik, sadece Sabancı Üniversitesi'nde okuyan ve avukatının "Müvekkilin babası, ülkemiz için milli firkateynleri üreten firmalardan birisinin CEO'sudur. Babasının Cumhurbaşkanı ile çekilmiş fotoğrafı vardır. O gün oraya yüz bin kişi gitmişti, ancak yüz bin kişi burada değil, keşke gitmeseydi" şeklindeki savunma yaptığı 24 yaşındaki gencin adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar vermişti. Diğer 7 genç ise tutuklanmıştı.
Başka bir dosyada da benzer bir durumun yaşandığı ortaya çıktı.
Gözaltına alınan 19 genç, 25 Mart'ta 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüş" suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.
17 genç hakkında tutuklama kararı çıkarken, sadece 2 genç için tahliye kararı çıktı.
18 yaşındaki öğrenci, protesto amacıyla Saraçhane'ye gitmediğini ve polislerden kaçmadığını belirterek serbest bırakılmasını talep etti.
Öğrencinin avukatı ise savunmasında şu ifadeleri kullandı:
Müvekkilim maske takmamıştır. Kendisi dışarıdadır, eylemin içinde değildir ve hiçbir olaya karışmamıştır.
Üniversite öğrencisidir, bir hafta önce sayın Cumhurbaşkanımızın yemeğine katılmıştır. Sadece izlemek için gitmiştir, herhangi bir olaya karışmamıştır. Sabit bir ikametgahı vardır, kaçma şüphesi yoktur ve deliller toplanmıştır.
Delilleri karartma şüphesi bulunmamaktadır. Tüm bu nedenlerle, müvekkilimin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını, mahkeme aksi kanaatteyse adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ederiz.
Tahliyesine karar verilen diğer gencin avukatları da mahkemeye darp raporlarını sundu. Hakimliğin kararında şu ifadelere yer verildi:
Şüphelilerin üzerine atılı suçu işledikleri iddiasıyla tutuklanmaları istemiyle hakimliğimize sevk edilmişlerdir.
Ancak, şüphelilerin savunması ve dosya kapsamı dikkate alındığında, tutuklama tedbirinin bu aşamada orantılı olmayacağına ve tutuklamadan elde edilecek faydanın adli kontrol hükümleri ile de sağlanabileceğine kanaat getirilmiştir.
Bu nedenle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tutuklama talebinin reddine, şüphelinin başka bir suçtan tutuklu veya hükümlü olmaması halinde derhal serbest bırakılmasına, ayrıca şüphelinin CMK'nın 109110 maddeleri uyarınca adli kontrol altına alınmasına karar verilmiştir.
Sözcü
Başkanlık para yuttu40 izlenme
Boğaziçi keyfiyete teslim: Kayyum rektör haber vermeden sertifika programını sonlandırıyor31 izlenme
Hatay Kırıkhan'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki 30 saniye süren deprem, kameralara böyle yansıdı55 izlenme
Bitmeyen projede 509 milyonluk adrese teslim ihale!259 izlenme
Gözde dolmuşçu metrodan da çıktı22 izlenme
Kılıçdaroğlu’ndan ‘Borsa’ çıkışı: "15 Mayıs günü soruşturma emri vereceğim"47 izlenme
Kimya Mühendisleri Odası'ndan İliç uyarısı: "Risk sadece siyanür değil"49 izlenme
Kuran kursunda yine çocuk istismarı! 'Büyütülecek bir şey yok'82 izlenme
Oğuz Murat Aci’nın babası Özer Aci, Eylem Tok ile oğlunun fotoğrafına isyan etti: 'Manevi gücüm, onların maddi gücünü yenecek'
AKP'nin İstanbul adayı Murat Kurum'dan korkunç deprem itirafı! "Depremde 130 bin canımız gitmiş”
Bakan Koca açıkladı: 94.730 yeni vaka tespit edilirken, 309 kişi hayatını kaybetti, 102.673 kişi sağlığına kavuştu!
Gıdada gübre kaynaklı en az yüzde 15 zam beklentisi!