Gazete haberinde, Türkiye’nin Washington’a yeni bir büyükelçi atamasına ve Ankara’dan bazı heyetler gönderilmesine karşın, Türkiye ile ABD arasında yeni dönemde iyi ilişkiler kurabileceğine dair çok az işaret olduğu yorumuna da yer verildi.
Gazetenin Türkiye muhabiri Hannah Lucinda Smith imzalı haberde, Türkiye’nin Rusya’dan S400 füze savunma sistemi satın almasının TürkiyeABD ilişkilerine zarar verdiği belirtiliyor.
Haberde, Erdoğan’ın “Biden’ın TürkAmerikan ilişkilerine gereken özeni göstereceğine inanıyoruz. Yeni yılda yeni bir sayfa açmak istiyoruz” sözlerine de yer verildi.
Biden’ın henüz Erdoğan ile görüşmediğini aktaran Times, iki ülke arasındaki tek resmi temasın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın arasındaki telefon görüşmesi olduğunu yazdı.
Haberde, Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby’nin, Türkiye S400’lere sahip olduğu sürece mevcut yaptırımlar kalkmayacak” uyarısının da altı çizildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Türkiye’yi Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore ile birlikte “acil müdahale” gerektiren ülkeler listesine aldığını yazan Times’taki haberde şu ifadelere yer verildi:
“Blinken, Türkiye’nin ‘transatlantik ittifakına göre hizalandırılmasını’ bir gereklilik olarak kabul etti ancak Türkiye’yi de zor bir müttefik olarak gördü.”
Blinken’in, “Biden, uluslararası hukuku ihlal eden veya bir NATO müttefiki olarak taahhütlerini ihlal eden Türkiye’den hesap soracak. Yönetimimiz ayrıca insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü de gündeme getirecek” sözlerini okurlarına hatırlatan Times’taki haberde şu değerlendirmeye yer verildi:
“Bu, Türkiye’nin Uygurların Çin’e iadesi ilgili anlaşmayı imzalaması durumunda daha fazla yaptırım anlamına gelebilir.”
Times, Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde yaklaşık 30 yıldır ABDTürkiye ilişkilerini analiz eden Bülent Alirıza’nın görüşlerine de yer verdi:
“Trump’ın gidişiyle ikili ilişkiler artık ciddi bir sorun. Türkiye isterse Rusya ile anlaşmaya devam edebilir ama Biden döneminde ABD ve NATO ile de bağlarını sürdürmek istiyorsa bunu yapamaz.
“S400 sadece bir gösterge. Gerekçesi de Türkiye’nin kendi yoluna gitmeye karar vermesi. Erdoğan işleri düzeltmek için Biden’a ulaşması gerektiğine inanıyor ama bu işe yaramayacak.”
Times’taki haberde, AKP’nin iç siyasette ciddi oranda güç kaybettiği ve MHP’yle ittifakı nedeniyle, Ege ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile polemiğe girildiği belirtilirken; Azerbaycan’a Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda yapılan yardım da, yeni ABD yönetimi tarafından hoş görülmediği yazıldı.
Erdoğan’ın, son yıllarda ilişkilerinin kötüye gittiği Batılı müttefikleri ile de ekonomik kriz nedeniyle yeniden ilişki kurmaya çalıştığının vurgulandığı haber şöyle devam etti:
“Türkiye, iki yılın ardından Aralık ayında İsrail’e büyükelçi atadı. Böylece İsrail’le de temas kurmaya çalışıyor. İstanbul’da Hamas’a karşı da adımlar atıyor. Ancak Erdoğan’ın son 10 yılda biriken düşmanlığı tersine çevirmesi muhtemelen çok daha fazla çaba gerektirecek. Çünkü İsrail, yeni Türk elçisinin atanmasını henüz onaylamadı.”
Haberde, Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nden Türk dış politikası uzmanı Gallia Lindenstrauss’ın görüşleri de yer aldı.
Lindenstrauss, İsrail’in büyükelçilerin dönüşü için bazı önkoşulları olduğu görüşünü savunurken; bunların başında da, Türkiye’nin, Hamas’ın lojistik faaliyetlerine karşı kararlı bir şekilde harekete geçmesinin geldiği ifade edildi.
Lindenstrauss’in görüşleri şöyle aktarıldı:
“İsrail’de siyasi kriz sürüyor. Mart ayında da seçimler yapılacak. Bu nedenle büyükelçisini Ankara’ya göndermeyle ilgili olarak, Türkiye’ye karşılık verip vermeyeceği ya da bu konuda istekli olup olmadığı pek net değil.”
“Biden yönetimi muhtemelen İsrail’in Filistinliler karşısındaki bazı tek taraflı hareketlerini kısıtlayacak. Bu, Türkiyeİsrail ilişkileri üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.”
Afet ve salgın tehlikesiyle 'acil' yapılan ihalede 3 yıl süre tanındı!88 izlenme
AKP’li Varank ile Bilal Erdoğan’ın ‘ıstakoz’ sohbeti kameralara yakalandı59 izlenme
İktidarı kara kara düşündürecek anket! Yüzde 78 'Evet' dedi31 izlenme
Petrol fiyatları düşüşte54 izlenme
İmamoğlu’ndan dikkat çeken ‘Ayrıcalıklı Vakıflar’ açıklaması84 izlenme
AKP'li Süleyman Soylu'nun, FETÖ'ye övgüler yağdırdığı görüntüler ortaya çıktı !5488 izlenme
Emekli nasıl sefalete mahkum edildi? Yasa 2008’de çıkarıldı, AKP ‘reform’ dedi42 izlenme
'Günlük hasta sayısı 8-9 bin civarı, 15 gün sonra İtalya, İspanya gibi oluruz'80 izlenme
Fesihteki tartışmalı ifadelere AKP'den ilk itiraz geldi: Kabul edilemez
Borcu ertelenen Serdar Ortaç: Ben Tayyip ağabeyi kişilik olarak seviyorum
Arnavutköy'de kaçak hafriyat iddiası: İmamoğlu'nun imzasıyla başlatılan denetimin raporları savcılığa bildirildi
Erdoğan'ın sarayı için yeni yıkımlar!