Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin davetiyle Doha’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün, daha önce “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkıştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.
Mısır basını, görüşmeye gündemin ilk sıralarında yer verdi. Ülkenin önde gelen yayın kuruluşlarından El Ahram, Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmadığını ancak iki liderin el sıkıştığı fotoğrafın sosyal medyada viral olduğunu aktardı.
LİBYA NEDENİYLE GÖRÜŞMELER DURMUŞTU
El Ahram, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün geçen ay sonunda Türkiye’yle görüşmelere son verdikleri yönündeki açıklamasına dikkat çekti. Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı enerji anlaşmasına karşı çıkan Mısır'ın Dışişleri Bakanı Şükrü, Türkiye’yle geçen sene başlayan ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmelerin “Türkiye’nin Libya’da attığı adımlar nedeniyle” iki oturum sonrası sona erdiğini söylemişti.
Mısır basını, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2013'te Müslüman Kardeşler iktidarının devrildiği darbeyle koptuğuna dikkat çekerek, Erdoğan'ın o dönemde Müslüman Kardeşler'e büyük destek verdiğini hatırlattı. Sisi'nin iktidara gelmesinin ardından TürkiyeMısır ilişkileri en sıkıntılı dönemini yaşamaya başlamış, elçiler de karşılıklı olarak geri çekilmişti.
Mısır gazetelerindeki haberlerde, görüşmelerin yeniden başlamasına karşın ilişkilerin son dönemde Libya konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yeniden kötüye gittiği belirtildi. Haberlerde, Erdoğan ve Sisi arasındaki son temasın normalleşme görüşmelerinin yeniden başlamasına yol açıp açmayacağının belirsiz olduğu yorumu yer aldı.
KATAR VE MISIR ARASINDAKİ YAKINLAŞMA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Öte yandan Mısır basını, diplomatik ilişkilerin kesilmesine karşın ticari ilişkilerin sürdüğünü, 2022'nin ilk yarısında Türkiye'nin Mısır'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.
Mısır basını ayrıca, darbe sonrası kötüye giden MısırKatar ilişkilerinin de son dönemde iyileştiğini, Sisi'nin eylülde Doha'yı ziyaret ettiğini hatırlattı.
“ZALİM, KATİL, DARBECİ…” DEMİŞTİ
Erdoğan, 2013'teki darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sisi ile ilgili sert ifadeler kullanmıştı. 2019 yılında, BM Genel Kurulu'na katılan Erdoğan, resmi yemek programında Sisi ile aynı masada bulunmamak için yemek davetine katılmamıştı. Erdoğan, yemeğe katılmamasıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” cevabını vermişti.
Erdoğan, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada da, “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi…” demişti.
Sözcü
Kaftancıoğlu’ndan Soylu’ya: "Bukalemun bile olamazsın, değişik!"28 izlenme
Yardım kolisi aldı, başına gelmeyen kalmadı24 izlenme
TRT'den muhasebe sihirbazlığı! TRT’nin zararı nasıl 3 milyar TL’lik kâra dönüştürüldü?58 izlenme
Cami imamından CHP’ye hakaret!176 izlenme
ABD’li gazeteciden Erdoğan için IMF ve NATO iddiası33 izlenme
AKP'de 'Kolpacı' kavgası! Önce paylaştı sonra sildi ortalık karıştı28 izlenme
Gençlerden öğrencilerle sahur yapan AKP milletvekillerine 'sucuklu menemen' tepkisi17 izlenme
Pes artık! Şimdi de Çanakkale siyasete alet oluyor!99 izlenme
4 dairesi olup mutlu olmayan adam hiçbirşeyi olmayıp şükredenlere isyan etti: 'Adam sokaktan çöp topluyor Allah’a şükür diyip susuyor. Ben onlara geberin diyorum'
Yurttaşlar dolardaki düşmenin çarşı ve pazarda fiyatlara yansımamasına isyan etti! 'Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor'
Bir de Profesör olacak ! 'Özel döneminde sokakta yemek yiyen kadın dayak yer' dedi !
Avrupa Merkez Bankası faiz artırımlarını yavaşlatmaya başladı: 50 baz puan artış yaparak 2008'den bu yana en yüksek faiz seviyesine geldi.