CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Trump’ın oğluna diyor ki, ‘Bana bir randevu ayarlarsanız, Trump’la canlı yayında bütün dünyanın gözünün önünde Amerika’dan 300 tane Boeing uçağı almanın siparişinin sözünü veriyorum.’ Bu şartla görüşme ayarlamaya çalışıyorlar” iddiasını dile getirmişti.
Dolmabahçe'de gerçekleştiği iddia edilen görüşmeye dair açıklama yapılmazken ABD Başkanı Donald Trump, Erdoğan ile 25 Eylül'de Beyaz Saray'da görüşeceğini açıkladı.
Trump, Truth Social’daki hesabından yaptığı açıklamada görüşmede büyük ölçekli bir Boeing uçak satışı anlaşmasının görüşüleceğini söyledi.
İki liderin F16 anlaşması ve F35’ler konusu hakkında da müzakere etmesi beklenirken Trump, açıklamasının sonunda "Erdoğan’la her zaman çok iyi ilişkilerimiz olmuştur. 25’inde onu görmek için sabırsızlanıyorum!" dedi.
Erdoğan ise "CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, ABD Başkanı Donald Trump'ın oğluyla bir Gazze pazarlığı yapıldığına" yönelik iddiasına ilişkin soruya ABD'ye uçmadan evvel şu yanıtı verdi:
O da yanımızda mıydı? Siz inanmıyorsunuz bu tür şeylere değil mi? Arkadaşlar, sağıra hakaret etmek istemem de sağır duymaz uydurur. O adam da durmadan böyle uydurup duruyor. Buna Partimizin Sözcüsü gereken cevabı en güzel şekliyle verdi. Ve bizler de ilk fırsatta çok daha geniş manada gereken cevabı vereceğiz.
Bizler, uçak alımlarını filan Özgür Özel'e sorarak bugüne kadar yapmadık ve yapmayız. Zaten bu işlerden de anlamaz. Onun kıratı değil. Dolayısıyla biz Sayın Trump'la herhangi bir alışveriş, TürkiyeAmerika arasında yapacak olursak, bunu zaten oğluyla yapmamıza gerek yok. Trump'ın bizzat kendisiyle yaparız.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 22'nci Olağanüstü Kurultayı’nın açılış konuşmasında, bu konuya dair iddialarını sürdürdü.
19 Mart ve sonrasındaki belediye operasyonları hakkında "Bu darbe bugünün iktidarı tarafından bir sonraki iktidara yapılan darbedir. Trump yönetiminden icazet almış bir darbedir" diyen Özel "Ne diyorlardı? 'İmamoğlu dış güçlerin adamıdır'. Soruyorum bugün, Trump kimin yanındadır? Trump kimin gelmesini istemektedir? Kim Trump'ın oğlu ile gizli gizli iş tutmaktadır? Buradan milletimize ilan ederim ki Cumhuriyet Halk Partililer milletin adamı, milletin evladı, milletin çocuklarıdır. Tayyip Erdoğan Trump'ın adamıdır, Trump'ın ekibidir" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın Gazze'deki katliama ilişkin 'Netanyahu ile laf dalaşından öteye gidemediğini' savunan Özel, Trump'ın katliamın baş destekçisi olduğunu söyledi.
"Nethanyahu’ya savaş kahramanı diyen Trump’tır. ‘Gazze’yi boşaltacağım, oraya oteller, kumarhaneler yapacağım’ diye aklımızla alay eden Trump’tır" diyen Özel, Erdoğan'a yönelik eleştirilerini ve Dolmabahçe görüşmesine dair şu görüşleri paylaştı:
İsrail, arkasındaki bu güçle Gazze’ye yeni saldırılar başlattı. Kendisine ‘küresel lider’ dedirten Erdoğan, Trump’a karşı çıt çıkarmadı, çıkarmıyor. Şimdi Filistin bu haldeyken, Trump’tan randevu alabilmek için oğlu Junior Trump ile Dolmabahçe’de gizli bir görüşme yaptı. Kayıtlara sokmadan, milletten gizleyerek. Bunu deşifre ettik, ilan ettik. Sustular, inkar edemediler. Ama Amerikalı kaynaklar doğrulayınca kabul etmek durumunda kaldılar. Dahası var. ‘Babanıza söyleyin, bize randevu verirse 300 Boeing alacağız, F16 satın almayı konuşacağız’ diye Trump’ın oğluyla ve görüşmeyi ayarlayan, parası ödenen lobi şirketleri marifeti ile Amerika’ya mesajlar yolladılar.
Bu açıklamadan sonra yine sessiz kaldılar ama saatler sonra Trump doğruladı. Hem de ağzını doldura doldura ‘Erdoğan gelecek Boeing’i konuşacağız, ticaret konuşacağız’ dedi. Biz Erdoğan’ın Trump’a Boeing gündemi ile değil, elbette o gündemin günü gelir. F16 talebimiz de doğrudur, parasını ödediğimiz F35’leri almak da anamızın ak sütü gibi helaldir. Bu ülkeye Eurofighter’lar verilmediğinde, Alman sözcü doğrulayana kadar yarım ağızla hatta inkar ediyorlardı. Ekrem Başkan bulunduğu hücresinden, ben Alman Şansölye Yardımcısına, Savunma Bakanı’na, yüz yüze ve her fırsatta Eurofighter’ların Türkiye’ye verilmesini söylemiştik. Kimse F16, F35, Boeing gündemine sığınıp esas konuşulacak gündemi ıskalamasın.
Trump'ın yanına gidilecekse karşısına geçilecekse, karşısına dikilinecek. Filistin meselesi konusunda ağız dolusu açık açık konuşulacak. Filistin’in bu ülkenin milli meselesi olduğu ve kırmızı çizgisi olduğu Trump’a haykırılacak. Bu yüzden Erdoğan’ın bu lobi şirketleri üzerinde Boeing vaatli ki ardından Boeing'in hisse senetlerine de etki edebilecek şekilde Bloomberg tarafından gelecek hafta Boeing 250’nin üzerinde sipariş alabilir haberi de geçildi. Yani görüşmenin kesinleşmesi Boeing’in siparişlerin kesinleşmesi anlamına geliyor.
Bu gündemle perşembe günü Amerika’da yapılacak görüşmeden önce çarşamba günü akşam yapacağımız 56'ncı mitingimizde parti bayrakları yerine hep taşıdığımız Türk bayraklarının yanına Filistin bayraklarımızı alarak, tüm partimizi, tüm partilileri Filistin ile dayanışan herkesi, tüm siyasi partileri Eyüpsultan‘da Filistin Büyükelçiliği’nin önünde dayanışmaya davet ediyoruz. Gün geliyor Erdoğan diyor ki 'Benim Filistin hassasiyetimi kimse sorgulayamaz'. Artık olmayan bir şeyi sorgulama niyetimizin olmadığını öğrenmek durumunda. Kendisinin bir Filistin hassasiyeti değil, iktidarı sürdürmek için bir Trump’a mecburiyeti var. Bunun farkındayız.
Oyları düşüyor. Millete sığınmak yerine Trump'a sığınıyor. Millet merkezli değil Trump merkezli siyaset yapıyor. Bizim milletin içinde, Anadolu’da ve İstanbul’da haftada iki kez yaptığımız buluşmaları, mitingleri, eylemleri kendisi açısından rahatsızlık verici buluyor. Bizi Ankara’da siyaset yapmaya, siyasetimize bir çerçeve çizmeye, onun içinde kalmaya davet ediyor. Aba altından sopa gösterip yargı kollarıyla CHP’nin siyasetini dizayn etmeye çalışıyor. Ama bir tek şeyi unutuyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e de ‘İstanbul’da kal, Anadolu’ya geçme. İstanbul merkezli, padişah merkezli siyaset yap’ demişler, o boynuna idam fermanını asıp Samsun’a çıkmış, bu memleketi kurtarmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanlarına ve mücadelesine sınır çizilemez, çerçeve çizilemez. Cumhuriyet Halk Partisi siyasetini milletle yapar, millet merkezlidir, Anadolu merkezlidir, Rumeli merkezlidir. Bu milletin kalbinde siyaset yapar.
Nefes
İddia: Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın kardeşi üniversiteye atandı153 izlenme
İttifakta ihale çatlağı: MHP'den AKP'ye dava!35 izlenme
"Yolsuzluklar AKP döneminde ivme kazandı"32 izlenme
Narin’i dereye gömen itirafçı Nevzat Bahtiyar’ın kardeşi konuştu: "Ağabeyim tehdit edildi"107 izlenme
Çarşaf ve sütyen giyerek dolaşan erkek avukat gözaltına alındı, çantasından çıkanlar şoke etti28 izlenme
Memleketin geldiği nokta! Kocaeli'nin Körfez ilçesinde iki genç, kızgın pişme fırınının içinde pişen tavuğu çaldılar!40 izlenme
Sokak röportajında bir vatandaş, önce ekonomiden şikâyet etti sonra "AKP'ye oy verdim, pişman değilim" dedi30 izlenme
Ünlü ekonomistten korkutan tespit: Daha krizin başındayız!1431 izlenme