İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, FETÖ’nün futbol camiasındaki kumpaslarına ilişkin yürüttüğü soruşturmada ifade veren eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Lütfi Arıboğan’ın, FETÖ hükümlüsü gazeteci Mehmet Baransu’ya emniyetin gözaltı listesini gönderdiği ortaya çıktı.
Arıboğan, savcılık sorgusunda bazı bilgileri hatırlamadığını söylerken, Baransu ile yoğun telefon trafiği de dosyaya girdi.
Gazeteci Aytunç Erkin, soruşturma dosyasına yansıyan bazı sorucevapları aktardı.
Bu kapsamda, “Emniyet Müdürlüğü Yazısı ve İsim Listesi” başlıklı bir epostanın içeriği ve gönderilme gerekçesi soruldu.
Aktarılan ifadeye göre savcılık, 7 Aralık 2011 tarihli bir epostada Arıboğan’a ait olduğu belirtilen adresten Mehmet Baransu’nun adresine gönderilen gözaltı listesine ilişkin olarak, belgenin ne olduğu, hangi kaynaktan temin edildiği, gönderme amacının ne olduğu ve içeriğin soruşturma kapsamında gizlilik taşıyıp taşımadığı gibi noktaları sordu.
Erkin’in aktardığına göre Arıboğan, epostanın kendisine ait olduğunu kabul ederek, o dönemde emniyetin belli aralıklarla gözaltına alınan ve serbest bırakılan kişilere ilişkin listeler yayımladığını, bu listelerin gönderildiği kurumlardan birinin de TFF olduğunu söyledi.
Arıboğan, Mehmet Baransu’nun o dönem Telegol programında yorumcu olduğunu, programda TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın telefon bağlantısı yaptığı bir yayında “90 kişinin gözaltına alındığı” yönünde bir ifade geçtiğini ancak kendisinin “60 kişi” bilgisinin doğru olduğunu belirtti.
Arıboğan, bu nedenle Aydınlar’ın ricasıyla “doğru listeyi” Baransu’ya ilettiğini, listenin İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından TFF’ye gönderildiğini kaydetti.
Yazıda yer verilen bir diğer bölümde ise Mehmet Baransu’nun, soruşturma kapsamında 29 Eylül 2025’te alınan ifadesinden ayrıntılar aktarıldı.
Baransu’ya, Arıboğan’la toplam 101 kez irtibat kurduğu, bunun 52 farklı günde gerçekleştiği ve ilk irtibat tarihinin 13 Temmuz 2011 olduğu yönündeki tespitler soruldu. Baransu’nun ise aradan uzun zaman geçtiğini, görüşmelerin tamamını hatırlamadığını Arıboğan’la temasının “gazetecilik faaliyeti kapsamında” olabileceğini söylediği ifade edildi.
Savcılık, Baransu ile Arıboğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmeleri ve mesajlaşmaları da Arıboğan’a sordu.
Arıboğan’ın, bu görüşmelerin hiçbirini hatırlamadığını, Baransu ile böyle bir ilişkisinin bulunmadığını ve iddiaları reddettiğini söylediği aktarıldı.
Savcılığın, Baransu’ya ait dijital materyaller üzerinden yapılan inceleme sonucunda 22 Eylül 2025 tarihli dijital inceleme tutanağını hatırlatarak ısrarla soru yönelttiği: Arıboğan’ın ise yine “hatırlamıyorum” yanıtını tekrarladığı belirtildi.
Dosyada, 10 Ocak 2013 tarihli olduğu belirtilen “Mehmetçim yönetim kurulu toplantısındayım, arayacağım” mesajı da sorulurken Arıboğan’ın aynı şekilde yanıt verdiği ifade edildi.
Yazıda ayrıca, Aziz Yıldırım’ın ifade tutanağının Arıboğan tarafından bazı isimlere gönderildiği ve Yıldırım’ın ifadesinin Arıboğan’a ulaştırıldığı yönündeki iddiaların da dosyada yer aldığı kaydedildi.
Erkin, yazısının sonuç bölümünde ise 3 Temmuz 2011’den bu yana kamuoyunda tartışılan “kumpas” iddialarının “yargı, emniyet ve medya” boyutlarının yanı sıra “TFF içinden de beslendiği” yönündeki iddiaların uzun süre somut delille desteklenemediğini, Mosturoğlu’na Almanya’dan gönderildiği belirtilen bir eposta ve eklerinin bu tartışmada yeni bir başlık açtığını ileri sürdü.
Eski gazeteci Mehmet Baransu, 1997 Iğdır doğumludur. Bransu, Balyoz davasında Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alacak şekilde belgeler ürettiği ve delilleri manipüle ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı.

Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması davalarında yargılanan Baransu, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu da dahil olmak üzere 3 ayrı suçtan toplam 19 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Bununla beraber, Millî Güvenlik Kurulu ile Millî İstihbarat Teşkilatı'na ait belge ve bilgileri yasadışı olarak ele geçirerek yayımladığı için, "devletin gizli belgelerini ifşa etmek" suçundan yargılandığı bir başka davadan ise 17 yıl 1 ay hapis cezası aldı.
Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı iktidara seslendi: "Sadaka karşılığı satılık oyumuz yok"51 izlenme
Avrupa, Türkiye'ye merceğe aldı: Rus petrolü, başımızı ağrıtacak39 izlenme
Türk bayrağı indirildi AKP bayrağı asılı kaldı!45 izlenme
Süleyman Soylu'nun sigorta şirketi hacklendi!70 izlenme
Milyonlarca çalışana iktidardan kötü haber: Ara zam kararı çoktan verilmiş22 izlenme
Yandaş A Haber'in, İBB'yi kötülemek için yaptığı yalan haberi kendi kamerasına yakalanan 'çamaşır makinesi' bozdu!140 izlenme
Tabela tartışmasıyla ilgili Emniyet’ten açıklama55 izlenme
Atatürk vefatından sonra dünyanın her yerinden Ankara'ya mektuplar geldiğini biliyor musunuz?45 izlenme
İlçe girişindeki Atatürk kabartması şehrin kafasını karıştırdı! Belediye Başkanına Tepkiler Yağdı
CHP'li Yavuzyılmaz bu kez de Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki makam araçlarını ifşa etti!
Yüksek faizin faturası ağır oldu: Zarar eden firma sayısı rekor kırdı
Erdoğan'ın "Gençler dedelerinin mezar taşını okuyamıyor!" sözüne Yılmaz Özdil'den bomba yanıt!