Beyaz etteki yüksek artış nedeniyle kırmızı et ve beyaz et arasındaki makas iyice kapanırken, kuzu eti ve dana etinin yanında, sakatat, sucuk, sosis gibi işlenmiş ürünler de son hızda artmaya devam ediyor.
TÜİK verilerine göre dana eti kasım ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,4, kuzu eti yüzde 14,2, sakatat yüzde 24,2, sucuk yüzde 37,3, sosis yüzde 43,3, salam yüzde 41,3 zamlandı. Hayvansal ürünlerdeki zam şampiyonu ise kasımda tavuk oldu. Tavuk etinin fiyatı önceki yılın aynı dönemine göre, 57,3 arttı.
TÜİK verilerine göre ortalama dana eti fiyatları 68,3 TL olurken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre marketlerde satılan dana etinin ortalama fiyatı 76,63 oldu. Kuzu eti fiyatı ise TÜİK’e göre ortalama 73 TL, TZOB’a göre 97,40 oldu.

Et fiyatlarındaki artışın en önemli sebebi ise girdi maliyetlerindeki artış.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ et fiyatlarındaki artışı, “2 yıl önce 1 liraya alınan yem şimdi 34 lira ise, bu da kaçınılmaz bir şekilde et fiyatlarına yansıyacak. Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanması ile muhatap olacağız” sözleri ile değerlendirmişti.
Sonuncusu Eylül 2021’de TÜİK tarafından yayımlanan tarımsal girdi fiyat endeksine göre, hayvancılıkta kullanılan girdilerin maliyetlerinde önemli bir artış meydana geldi.
Buna göre, eylülde hayvan yemi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27,9 artarken yüzde 16,2 arttı. TÜİK’in Kasım 2021 tüketici fiyatları sepetinde yer alan verilere göre ise veteriner harcamaları Kasım’da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,9 artış gösterdi.
Kasım’daki kur krizinin etkileri ile birlikte girdi maliyetlerinin daha da artması gündeme gelecek. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin kasım ayı verilerine göre, son bir yılda mazot fiyatı yüzde 38, besi yemi yüzde 51,4, süt yemi yüzde 60, elektrik fiyatları ise yüzde 56 oranında arttı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/etalmakhayaloldu6809350/
İçişleri Bakan Yardımcısı'ndan kendisini arayan belediye başkanına skandal cevap! 'Uçak geliyor, siz göremiyorsunuz'72 izlenme
Okullardan 90-100 diploma notu ve takdirname ile mezun olan yüz binlerce aday YKS’de döküldü, parası olan puanı kaptı43 izlenme
İsrailli bakanlar kameralar önünde birbirine girdi: Kavga ederken İran'ın füze kapasitesinin bu kadar güçlü olduğunu bilmediklerini itiraf etti29 izlenme
‘Burada kaldığımız her gün hayatlarımızdan çalınıyor’67 izlenme
Galata Köprüsü'nde oturma eylemi yapan öğrencilere polis müdahalesi69 izlenme
Mansur Yavaş'tan İçişleri Bakanı'na '591 AKP'li belediyeye soruşturma izni' yanıtı: "Evi basılan AKP'li görmedik"18 izlenme
Böyle rakam hiç görülmedi! Ekonomide borç patlaması!88 izlenme
Din tacirinden skandal sözler: "Sohbete gelmeniz, Allahın huzurunda 1000 sene namaz kılmanızdan daha sevap, bin sene oruç tutmaktan daha sevap"38 izlenme
Mahkeme, Adana Valiliği'nin Çukurova Rock Festivali'ne getirdiği yasak kararını durdurdu
Şaka yapmıyor! Bakan Selçuk: Son 17 yılda Türkiye, yeni atılım hamleleriyle her adımda tarih yazıyor
İktidar medyasının Silivri kurgusu bir kez daha elinde patladı
Ümraniye’deki gizemli kazı Külünk ailesi için yapılmış!