İktidar, tarım ve hayvancılığına verdiği destekle övünse de asıl harcamayı ithalata yaptı. Son 15 yıldır canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına ödenen para 531 milyar lirayı buldu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada üreticinin, emeğin yanında olduklarını savunarak, hayvancılığa son 23 yılda 491 milyar lira destek verdiklerini kaydetti. Ancak sadece son 15 yılda yapılan ithalata verilen para, hayvancılığa verilen desteği geçti. İktidarın kırmızı et fiyatlarını kontrol altına almak için özellikle 2010’dan itibaren başvurduğu ithalat için 2025 Haziran ayına kadar 12.9 milyar dolar ödendi. Son 15 yılda 451 bin 280 ton kırmızı et, 7.5 milyon büyükbaş, 3.2 milyon küçükbaş hayvan ithal edildi. Bu dönemde kırmızı et için 2.4 milyar dolar, büyükbaş için 10.2 milyar dolar, küçükbaş için de 395.3 milyon dolar ödeme yapıldı.
DIŞA BAĞIMLI OLDUK
Böylece son 15 yılda ithalata toplam 13 milyar dolar yani 533.7 milyar lira ödenirken, 23 yılda yerli besicilere verilen desteğin üzerine çıkmış oldu. Tarım Yazarı Gazi Kutlu, son yıllarda ülke hayvancılığının tarihin en kötü dönemini yaşadığını belirterek, “Hayvancılık sektörü bugün canlı hayvan, yem ve çoban açısından dışa bağımlı hale gelmiş durumda” dedi. Kutlu, hayvancılığa verilen desteğin, ithalatın altında kaldığını vurgulayarak, “Buna rağmen hâlâ ‘ülke hayvancılığını destekliyoruz’ deniliyor. Eğer destek buysa, buna destek denmez. Dünyanın hangi ülkesinde ithalata harcanan para, hayvancılığa verilen destekten fazla olur? Böyle bir tablo sadece bizde yaşanır” diye konuştu.
Nefes
Kılıçdaroğlu'ndan sosyal konut projesine ilk yorum! Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir çağrısı var37 izlenme
Erdoğan 'Irkçı' dediği Burcu Köksal'a AKP rozetini bizzat takacak mı? Neler demiş neler32 izlenme
AKP’li Şanlurfa Büyükşehir Belediye Başkanı’na partisinden suçlama: “Oğlun çuvalla para götürüyor!”69 izlenme
Gökçeada Havaalanı’na 4 yıldır hiç uçak inmedi61 izlenme
İBB’de AKP’li meclis üyesi yasadışı çalışmış!86 izlenme
Karayalçın 'CHP'ye tuzak kuruldu' diyerek çağrı yaptı21 izlenme
İşte kiraların en çok ve en az arttığı iller32 izlenme
Velilerden habersiz dini etkinliğe götürdüler!92 izlenme
AİHM'den kritik Ekrem İmamoğlu kararı!
Cüneyt Arkın'dan Andımız'ın kaldırılmasına videolu tepki! 'Kayı boyundan geldim. Ne mutlu Türk'üm diyene'
Sayıştay ortaya çıkardı! 9 milyonluk koltuk depoya kaldırıldı, 2 milyon kaydedilmedi!
Bakan Koca açıkladı: 21.495 yeni vaka tespit edilirken, 187 kişi hayatını kaybetti, 20.193 kişi sağlığına kavuştu!