Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa TBMM’den geçti. Mart ayında dilekçe verenlere 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere emekli aylığı bağlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesini açıklamasıyla milli gelirdeki artıştan dolayı EYT’lilerin emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da belli oldu.
Milyonlarca kişiyi kapsayan emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili kanun TBMM’den geçti. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayan veya borçlanma yoluyla sigorta başlangıç tarihini öne çekenler, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirerek emekli olabilecekler. SSK’da 5000 – 5975 arasındaki prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini; BAĞKUR ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar, kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren emeklilik başvurusu yapabilecekler. Bu koşulları henüz yerine getirmemiş EYT’liler ise tamamladıkları tarihten itibaren emekliliğe hak kazanacaklar.
EYT’LİNİN EMEKLİ AYLIĞINA MİLLİ GELİR ZAMMI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önceki gün Türkiye’nin 2022 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme oranını yüzde 5.6 olarak açıkladı. Büyüme oranı, yüzde 5 olan tahminlerin üzerinde gerçekleşti.
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre 2022 yılı GSYH büyüme oranı, bu yıl ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına da yansıyacak. Aylıklarda, yıllık yüzde 5.6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30’u oranında artış olacak. Bu da yüzde 1.68 artış anlamına geliyor.
halktv.com.tr
Narin'in ardından Diyarbakır'da bir kayıp daha! 17 yaşındaki lise öğrencisi Beyza Yıldırım'dan iki gündür haber yok37 izlenme
Türkiye'nin dört bir yanı 'cehennem yeri': Önü alınmayan yangınlarda kan donduran görüntüler geliyor26 izlenme
TRAC Başkanı Aziz Şasa açıkladı: Telsizi olan herkes bu eylemi yapabilir100 izlenme
Meclis'in 183 arabası için 224 milyon lira kasko ödeniyor! Sizce asgari ücret ne kadar olacak?28 izlenme
Metropoll’den Kasım ayında en beğenilen dört siyasetçi: CHP’den 3 isim231 izlenme
Seçim ekonomisinin faturasını halka kestiler: Katma Değer Vergisi (KDV) artırıldı37 izlenme
AKP, en düşük emekli maaşına yapılacak zam için kararını verdi21 izlenme
Garsonluk yapan işletme mezunu: "Enflasyonda düşüş gözlemlemiyorum. Yine kandırılıyoruz. Geldiğimiz nokta çok kötü, içler acısı"41 izlenme
4 milyon Türk artık Amerikalı şirkete borçlu! Rekabet Kurumu 6 Şubat'ta onayladı
Celal Şengör ve İlber Ortaylı’dan Bakan Yusuf Tekin’e tepki: "Bu bakan, liseye kadar din dersi doldurdu. -1,5 sene sonra başkası gelecek"
Mansur Yavaş’tan dikkat çeken değişiklik
Seçim sonrası ekonomiyi neler bekliyor?