Uzun yıllardır, milyonlarca vatandaşın beklediği EYT ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Milyonların merakla beklediği düzenleme Resmi Gazete’de de yayımlandı.
İŞTE EYT’NİN DETAYLARI
Meclis'te kabul edilen teklif, 4 maddeden oluşuyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.
Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.
İLK MAAŞ NE ZAMAN?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başvuruların yapılabileceğini, ilk maaşların nisan ayında ödeneceğini açıkladı.
KRT
Günde 14 ilaç kullanan Muhittin Böcek'ten mesaj var: "Geri dönüşü olmayan ihmalin kurbanı olmak istemiyorum"12 izlenme
Bakan Işıkhan açıkladı: Emeklilere zam yerine özel indirim36 izlenme
Petrol fiyatları son 5 ayın dip seviyelerinde! Akaryakıta indirim göründü34 izlenme
'Erdoğan Süleyman Soylu'yu görevden alamıyor çünkü arkasında Bahçeli var'46 izlenme
Mahkeme 'dur' dedi: Cengiz izni koparıp yine devam etti11 izlenme
AKP'li vekilin danışmanı bilet bulamayınca çalışanları sürdürdü!230 izlenme
Üniversite öğrencisi Sibel Ünli yaşamına son verdi: Yemekhane kartımda sadece bir lira var!195 izlenme
16 milyon emekli için iki formül ortaya çıktı: İşte Temmuz'da hesaplara yatacak en düşük emekli maaşı18 izlenme