Seçim öncesinde yüzde 8,5 olan Merkez Bankası (TCMB) politika faizi, seçim sonrasındaki dört ayda yüzde 30’a yükseldi.
Böylece Türkiye, dünyada merkez bankası faizinin en yüksek olduğu ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldi.
Dünyada faiz liginin ilk sırasında yüzde 118’lik faizle Arjantin yer alıyor. Bu ülke, yüzde 124’lük yıllık tüketici enflasyonuyla da dünyada enflasyon liginde dördüncü sırada yer alıyor.
Türkiye ise yüzde 58,9’luk oranla enflasyon liginde dünyada 7. sırada bulunuyor.
Yüksek faiz liginde üçüncü sırada, yüzde 20’lik oranla savaştaki Ukrayna bulunuyor.
Hükümetin seçim öncesinde uyguladığı faiz ve kur politikası hem enflasyonu patlatmış hem de bir ödemeler dengesi krizi riski yaratmıştı.
Rezervler de tükenince seçim öncesi Körfez ülkelerinden geçici destekler sağlanmıştı.
Seçimlerin ardından ise hem ekonomi yönetimi hem de faiz söylemi değişti.
İki yıl önce “Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam” diyerek uygulattığı ekonomi modeliyle Türkiye’ye ağır bedeller ödeten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişteki faiz açıklamaları hafızalardaki yerini koruyor.
Erdoğan, ekonomistlerden “faiz sebep, enflasyon neticedir” tezine gelen eleştirilere o dönem “Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada. Nas ortada olduğuna göre sana, bana ne oluyor?” diye cevaplamıştı.
Eleştirilerin devam etmesi üzerine Erdoğan bir kez daha dini referanslar vererek şöyle demişti:
“Neymiş efendim? Faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Elhamdülillah biz doğru yoldayız. Çünkü faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar hükmü bize öyle sıradan gelen bir hüküm değil.”
Erdoğan, 6 Eylül’de Orta Vadeli Program’ın açıklanması sırasında ise faiz artışı kararlarına açık desteğini göstererek “Sıkı para politikasının desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz” demişti.
Sözcü
Diyanet'ten sosyal medyaya 'fıkıh'la düzenleme önerisi!57 izlenme
Menzil’e AKP’liye ev, depremzedeye çadır: "Bizi kandırıyorlar"31 izlenme
CHP’li Öztrak paylaştı: "Maden kazalarındaki işçi ölümlerinde Türkiye dünyanın zirvesinde"42 izlenme
Rize'de çayın satışına kota!41 izlenme
Batı bizi kıskanmak yerine bakın nelerle uğraşıyor ! 'Dünyanın ilk elektrik üreten yolu' Fransa'da hizmete girdi499 izlenme
Abdülhamit'in torunundan iktidara ekonomi eleştirisi!24 izlenme
Yarım asırlık alüminyum devi iflasın eşiğine geldi21 izlenme
İstanbul'da yaşayan Afrikalı genç 'Yemek yiyelim dedik, tüm kafeler, lokantalar yabancı dilde anasını satayım bozdular ülkeyi!'46 izlenme
Ekrem İmamoğlu için hazırlanan sahte Mason diplomasının sahibi ortaya çıktı!
İddianame sansürüne CHP'den ilk tepki! "Korkunun açık itirafı"
Özgür Özel’den Erdoğan’a emekli ikramiyesi tepkisi: 'Yazıklar olsun'
Dilan Polat'ın kayınvalidesi Şükran Polat'tan 'Sizlere oy veren ellerimiz kırılaydı' paylaşımı