Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimleri mevduat faizlerine hızlı yansırken, kredi faizlerinde henüz belirgin bir düşüş gözlenmiyor.
TCMB 26 Aralık 2024 ve 23 Ocak 2025 tarihlerinde 250'şer baz puanlık indirimle bir hafta vadeli repo faizini yüzde 50'den yüzde 45'e çekti. Politika faizinin yıllık bileşiğinde yaklaşık 800 baz puanlık düşüş oldu.
Bankalar ise topladıkları mevduatta hızlı indirimlere gitti ancak verdikleri kredilerde tablo farklı.
TCMB verilerine göre, 13 ay arası vadedeki ortalama TL mevduat faizleri 20 Aralık 2024 ile 24 Ocak 2025 tarihleri arasındaki beş haftada yaklaşık 600 baz puanlık düşüşle yüzde 59,44'den yüzde 53,57'ye geriledi. Tüm vadelerin toplamında da ortalama mevduat faizi bu dönemde yaklaşık 500 baz puan gerileyerek yüzde 51,83 oldu.
Mevduatta ayrıca, iki ay arayla stopaj artışları oldu. Yani hem faiz düştü hem de vergiler arttı.
TL kredi faizleri ise TCMB'nin faiz indirim sürecine çok yavaş yanıt veriyor.
Mevduat faizleri gibi genelde kısa vadeli olduğu için TCMB'nin faiz indirimlerine hızlı yansıması beklenen ortalama ticari kredi faizleri bu beş haftalık dönemde yüzde 60 seviyelerinde yatay seyretti.
Bu beş haftalık dönemde ortalama ihtiyaç kredisi faizleri yaklaşık 200 baz puanlık düşüşle yüzde 67,09'a geriledi.
Konut kredisi faizleri de bu dönemde ortalamada sadece 50 baz puanlık düşüşle yüzde 40,46'ya geriledi.
Bu haftanın ortalama kredi ve mevduat faizleri verisi gelecek cuma günü açıklanacak. TCMB'nin 23 Ocak'taki faiz indiriminin yansımaları bu hafta daha belirginleşmiş olabilir.
Bankalar, faiz indirim süreçlerinde genellikle mevduat faizlerini hızlı indirirken kredi faizlerinde yavaş hareket ediyor.
Mevcut kredi büyüme sınırlamaları da bankaların kredi faizlerini yavaş hızda düşürmesinde etkili oluyor.
Nefes
Bakan Koca açıkladı: 6.435 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.406.216’ya, can kaybı da 24.487’ye yükseldi!42 izlenme
İstanbul'da stant terörü!220 izlenme
Aaaaa o Genelkurmay Başkanı değil mi?328 izlenme
Şehit cenazesinde protesto ! Türk medyasının yayınlayamadığı görüntüler ! 'Tayyip oğlunu askere gönder !'2643 izlenme
Ece Üner'den Fatih Portakal'a zehir zemberek sözler! "Böyle günler şahsiyet röntgeni gibi. Kim şahsiyetli, kim şahsiyetsiz, kim omurgalı, kim omurgasız çok net görüyoruz"25 izlenme
Zehirlenme faciasında masum çıkan kokoreççi isyan etti: "Ailem tehdit aldı. 15 gün içinde 40 senem boşa gitti. Herkesten özür dilemelerini istiyorum"12 izlenme
Erdoğan Merkel’den Sivas katliamının baş sanığının iadesini istemedi mi?182 izlenme
Yeni Akit, Enes Kara paylaşımı ile gündem olan Tarkan'ı böyle hedef aldı!32 izlenme
Şahan Gökbakar teğmenlerin ihraç kararına kayıtsız kalamadı: Takkeli, cübbeli amirali paylaşıp isyan etti
'İktidara yakın şirketleri kurtarmaya çalışıyorlar'
Besni'ye gitmiş: Et ve besni tavaya doyamamış! Murat Kurum'un yemek faturası "Yok artık" dedirtti
Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde CHP Kadın Kolları’nın seçim çalışmasına saldırdılar! “Siz teröristsiniz, buralarda gezemezsiniz”