Enflasyon ve geçim sıkıntısı nedeniyle vatandaşın alım gücü düşerken hayalleri de küçülttü. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) son 10 yıllık kredi verilerini karşılaştırmalı analizle gündeme taşıdı. Gürer, 2024’te kullanılan toplam tüketici kredisi tutarının 1 trilyon 852 milyar liraya ulaştığını ifade ederek son 10 yılda tüketici kredisi kullanımının 12 kat arttığına dikkati çekti. Bu yılın ilk dokuz ayında ise kullanılan tüketici kredisi bütün yılları geçerek yaklaşık 2 trilyon liraya ulaştı. Vatandaş bu yılın ilk dokuz ayında ise en çok ihtiyaç kredisine yöneldi. Gürer, yaklaşık 27 milyon kişinin borçlanarak yaşadığını dile getirerek, “Eskiden konut için borçlanılırdı şimdi fatura ödeniyor” dedi. Gürer’in analizine göre, 2014 yılında dört krediden biri konut için çekilirken son yıllarda ihtiyaç kredisi tüm kredi türleri arasında ezici üstünlüğü sağladı.
9 AYDA REKOR
Gürer, “2014’te vatandaş borçlanarak bir dikili ağacı oluyordu şimdi aynı borçla mutfak masrafını, kirasını, faturasını ödüyor” dedi. 2024 yılında konut, taşıt ve ihtiyaçlar için kullanılan tüketici kredisi 1 trilyon 852 milyar lirayken bu yıl, ilk dokuz ayda kullanılan toplam tüketici kredisi geçen yılı solladı. 2025’in ilk üç çeyreğinde vatandaşın kullandığı tüketici kredisi tutarı 1 trilyon 994 milyar 394 milyona ulaştı. Bu yılın ilk dokuz ayında; 1 trilyon 772 milyar 285 milyon lira ihtiyaç kredisi, 181 milyar 894 milyon lira konut kredisi ve 39 milyar 965 milyon lira taşıt kredisi çekildi.
7’DEN 70’E BORÇLANIYORLAR
2014’te 1825 yaş aralığında 964 bin 678 kişi krediye yönelirken 10 yıl sonra, 2 milyon 866 bin 239 genç kredi kullandı. Fethi Gürer, “Gençler bir sonraki ay alacakları maaşı kredilerle, kredi kartlarıyla ipotek altına alır duruma geldi. Emekli maaşıyla geçinemeyen, torununa harçlık veremeyen dede çareyi bankadan kredi çekmekte buluyor. 7’den 70’e vatandaşlarımız borçla yaşıyor” ifadelerini kullandı.

2014 yılından 2024’e tüketici kredisi kullanımında 12 kat artış görüldüğünü kaydeden Fethi Gürer, “10 sene önce 151 milyar lira tüketici kredisi kullanılmış 2024’te bu sayı, 1 trilyon 852 milyara çıkmış. 2025 verileri, bu borçlanma eğiliminin devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu. Öte yandan, 2014’te 10 milyon 709 bin 433 tüketici kredisi kullanırken 2024’te krediye yönelen kişi sayısı 2,5 kat artarak 26 milyon 818 bin 491’e ulaştı.
NEFES
Aybüke Pusat’ın yerine gelecek isim ortalığı karıştırdı, herkes bu iddiayı konuşuyor67 izlenme
Heybeliada Kızılay kampında tekbir sesleri!247 izlenme
AKP'li zabıta, mantar satan teyzeyi darp edince, vatandaştan yumuruğu yedi !3694 izlenme
"Adrese teslim ihale'' yapıldı Siemens Healthineers, Ege Üniversitesi'ne ihtar çekti29 izlenme
Sedat Peker'in iddialarının ardından 'Ekşioğlu' arşivi açıldı!96 izlenme
Çarşaflı kadın iş arkadaşına eliyle yemek yedirince bakın başına ne geldi !435 izlenme
2021 Yılı Yatırım Programı yayımlandı: Şehir hastanelerinin kira bedeli dudak uçuklattı!68 izlenme
Saray ışıl ışıl: 1 ayda 14 bin ev kadar eletrik yakıyor9 izlenme
Seçil Erzan'dan Denizbank'a dava: 23 yıllık tazminatını istiyor
Açılımı eleştirdiği için açığa alınmıştı: Yurtsever polis 3 partiyi birleştirdi
İYİ Partili Çömez, halkın dertlerini dinledi: Sokağın geçim çığlığı
Sadece ülkenin değil o kurumun da kurucusu ama... Diyanet takviminde Atatürk ayıbı!