Fransa'da dün gerçekleşen ikinci tur milletvekili seçimlerinin ardından solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı sandıktan birinci çıktı.
Seçim yarışındaki ittifakların hiçbiri Mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamadı.
Bu da farklı siyasi parti ve ittifakların yeni hükümetin kurulması için işbirliğine gitmesini zorunlu kılıyor.
NFP'nin ekonomik programı, Macron'un piyasa dostu gündemi ve vergi indirimi hevesine karşı büyük bir kırılmayı temsil ediyor.
Peki NFP ittifakı seçimleri hangi vaatlerle lider tamamladı?
İttifak, Macron'un piyasa dostu olarak tanımlanan, emeklilik yaşını yükselten, servet vergilerini karşısına alan programına karşı çıkarak seçimleri kazandı.
JeanLuc Mélenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa'sı, Sosyalist Parti, Fransız Komünist Partisi ve Yeşiller'in de aralarında bulunduğu sol partilerin koalisyonu olan NFP, aylık asgari ücreti 1600 Euro'ya yükseltmeyi vadediyor.
İttifak, temel gıda maddeleri, elektrik, gaz ve benzine tavan fiyat getirmeyi, Macron'un emeklilik yaşını 64'e çıkarma yönündeki kararını iptal etmeyi ve yeşil dönüşüm ile kamu hizmetlerine büyük yatırımlar yapmayı planlıyor.
Liberal ekonomistler bu politikaları maliyetli buluyor ve bu adımlar için yeterli kaynak olmadığını belirtiyor.
Sol partilerin yetkilileri ise cuma günü düzenledikleri ortak basın toplantısında, bloğun hükümetteki ilk üç yılında kamu gelirlerinin (şirketlerin süper karlarına uygulanacak ek verginin yanında getirilecek bir servet vergisi yoluyla) ilk olarak 2024'te 30 milyar Euro artacağını iddia ediyor. Programa göre bu rakam 2025'te 100 milyar Euro ve 2026'da 150 milyar Euro olacak.
Sol ittifak ayrıca bu yaz, gelir vergisi dilimlerinin sayısını beşten 14'e çıkaracağını duyurdu. Programa göre kapsamlı bir maliye tasarısı gerçekleşecek. Grup ayrıca Macron tarafından kaldırılan servet vergisini geri getirmeyi, bir dizi vergi boşluğunu kapatmayı planlıyor.
Öte yandan piyasalarda sol ittifakın yeni ekonomi programına ilişkin endişeler de devam ediyor.
Seçimlerin ardından piyasalarda belirsizlik kısmen azalsa da tamamen ortadan kalkmadı. Bu da yatırımcıların temkinli davranışlarının sürmesine neden oldu.
Macron'un seçim çağrısından bu yana dalgalı bir seyir izleyen Euro/dolar paritesi cuma günü yüzde 0,3 artışla günü 1,0841'den tamamlarken, seçim sonuçlarının ardından ilk işlem gününde önceki kapanışının yüzde altında 1,083'den işlem gördü.
Sözcü
6.2'lik depremin ardından herkesin kafasında aynı soru: Büyük İstanbul depremi yaklaştı mı? Celal Şengör'den flaş açıklamalar57 izlenme
İsrailli Bakan saldırıya uğradı! ‘Ülkeyi mahvettiniz defol buradan’49 izlenme
Türkiye'nin yerli otomobili Togg, Avrupaya yolcu! 92 farklı güvenlik ve performans testinden geçecek.30 izlenme
CHP'li Öztrak: "Ekonomi bu kadar dayanıksızsa, sorumlusu Erdoğan"116 izlenme
AKP'den tartışma yaratacak seçim hamlesi!307 izlenme
AKP'nin 'gizli' erken seçim planı mı var?81 izlenme
20 milyon haneyi ilgilendiriyor! O tutar artık faturalara yansıtılacak27 izlenme
Türkiye'deki şirketini Londra'daki şirketine satan Limak, İstanbul Havalimanı'ndan sonra elektrik şirketini sattı!61 izlenme
Kefenli, kabirli, tabutlu, cehennemli eğitim!
Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapan mülakat mağduru öğretmenin feryadı: "Yakalım mı kendimizi? İşimiz yok, ailemiz dağılmak üzere. Hakkımızı istiyoruz"
Diyanet'in yolsuzluk hutbesi için şok iddia! Vatandaş isyan ederek Ayetin anlamının değiştirildiğini bu sözlerle anlattı!
Bomba iddia! Bülent Arınç ve birçok AKP'li vekil DEVA Partisi'ne katılacak!