Hayat pahalılığı artıyor. Evine ekmek götüremeyen kirasını bile ödeyemeyen vatandaşlar daha fazla borçla ayakta durmaya çalışıyor. Reel sektör ise artan maliyetler karşısında üretimi kısıyor. Açlık sınırı 32 bin 553 lirayı aşarken, savaş bahanesiyle de her gün iğneden ipliğe her kaleme fahiş zamlar geliyor. Toplumun yarıdan fazlasına göre ise bu tablonun sebebi iktidar. Toplumda her 4 kişiden 2’si (yüzde 51) ülkede yaşanan geçim sıkıntısının başlıca sorumlusunu iktidarın ekonomi politikaları olarak görüyor.
AKP’Lİ DIŞARIYA BAĞLADI
Türkiye Raporu’nun nisan ayı araştırmasına göre, toplumun yüzde 17’si ülkede yaşanan geçim sıkıntısına, küresel ekonomik koşullar ve bölgesel savaşları gerekçe gösterirken toplumun yüzde 13’ü ise özel sektörün ‘fırsatçı’ fiyat politikasını sorumlu tutuyor. Yaşanan geçim sıkıntısının en önemli sebebini muhalefetin çözüm üretememesi olarak görenler toplumun yüzde 8’ini oluşturuyor.
CHP’ye oy veren her 4 kişiden 3’ü (yüzde 76.4) ağır ekonomik koşullardan iktidarı sorumlu tutarken, iktidara oy veren her 4 kişiden yalnızca 1’i (yüzde 22.7) bu görüşü paylaşıyor. AKP’ye oy verenlerin yüzde 29.7’si geçim sıkıntısını küresel ekonomik koşullara, yüzde 24.1’i ve şirketlerin fırsatçılığına bağlıyor. Bir diğer şaşırtıcı sonuç ise her iki partinin seçmenlerinin geçim sıkıntısının sorumluluğunu benzer oranlarda muhalefete yüklemesi. AKP’ye oy verenlerin yüzde 9’u ekonomik sorunları muhalefetin çözüm üretememesine bağlarken CHP’ye oy verenlerde bu oran yüzde 7.
Araştırma sonuçları katılımcıların ‘bu pazarki oy tecihleri’ ile birlikte değerlendirildiğinde, oy kullanmayacağını ifade edenlerin yüzde 55’i ülkedeki geçim sıkıntısından hükümeti sorumlu tutarken kararsızlar arasında bu görüşü paylaşanların oranı 17 puan daha düşük yani yüzde 37.9.
“Gelecek 12 ay sonunda sizce enflasyon oranı yıllık yüzde kaç olur?” sorusuna vatandaşlar nisan dönemi için yüzde 60.02 olur cevabını verdi. Mart ayında bu oran yüzde 49.77 idi. Savaşın da etkisiyle mart ve nisan ayında başta akaryakıt ve enerjiye yapılan zamlar nedeniyle bir ayda enflasyon beklentisinde 10.25 puanlık bir artış söz konusu. Türkiye Raporu’nun nisan dönemi araştırmasına göre, AKP seçmenlerinde yıllık ortalama enflasyon beklentisi yüzde 50.6 iken, CHP seçmenlerinde bu oran yüzde 71’e çıkıyor. Bu oran DEM Parti seçmenlerinde yüzde 57.1, MHP seçmenlerinde yüzde 56.5’e çıkıyor. 12 ay sonrası için kadınların enflasyon beklentisi yüzde 64.7 iken erkeklerin beklentisi yüzde 56.8. En yüksek enflasyon beklentisi öğrencilerde. 12 ay sonrası için öğrencilerin enflasyon beklentisi yüzde 67.6, işsizlerin yüzde 67.5, yevmiyeli çalışanların yüzde 66.7. Emekliler yüzde 66.5 enflasyon bekliyor.
NEFES
Muharrem İnce, son oy oranını yüzde 30’ların üstünde olarak açıkladı!554 izlenme
TBMM'nin bilmeyip Trump'ın bildiği savaş kararına Özel'den sert tepki: "Skandaldır!"15 izlenme
CHP'li Sertel, kamu bankalarının taşınmaz sayılarını açıkladı: "Görünen o ki halk fakirleşiyor, bankalar zenginleşiyor"45 izlenme
Eşi Özge Peker paylaştı: Sedat Peker'in son hali98 izlenme
Şahan Gökbakar'dan iktidara bir şarkı daha geldi! "Yeniden ister misin deseler..."111 izlenme
Bülent Arınç'tan AKP'ye gönderme: "Dindar insanlarımızın bir özelliği var, cebine giren paraya bakar, eğer sorun varsa aslan, kaplan tanımaz"66 izlenme
Mühürlenen binada 3 yıldır korku dolu yaşam44 izlenme
Alkol yasağına ilişkin resmi açıklama gelmeden, Şişli'de bir markete 'yasak' kararı asıldı!64 izlenme
"Türkiye IMF'den borç isteme noktasında"
Mansur Yavaş, Gökçekleri Filipinleri soyup soğana çeviren Marcos Ailesine benzetti! "Mutlaka yargılanacaklar"
'Tuz yok, İBB çalışmıyor' diyenlere İmamoğlu’dan cevap! '35 bin ton tuzlama yapılıyor ve sokaktaki canlar için de 2 ton mama dağıtılıyor'
Yılmaz Özdil’e bir garip suç duyurusu!